Ένα από τα ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης βρίσκεται στη Δράμα

Το καταπράσινο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, με τα τεράστια πλατάνια, τις μικρές λίμνες και τα ξύλινα γεφύρια του, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης
Με μακραίωνη ιστορία και πολλά αξιοθέατα, γραφικές γειτονιές, διατηρητέα κτήρια που χαρίζουν μοναδική ατμόσφαιρα στην πόλη, χώρους πρασίνου και άφθονα νερά να αναβλύζουν, η Δράμα υποδέχεται τους επισκέπτες της με υπέροχες εικόνες και τοπία. Aν ένα σημείο στη Δράμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως σήμα κατετεθέν της πόλης αυτό είναι σίγουρα το Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, μια όαση 60 περίπου στρεμμάτων. Ένα μικρός παράδεισος, όλες τις εποχές του χρόνου, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης.
Η Δράμα είναι μια πόλη που χτίστηκε πάνω σε νερά. Οι κεντρικές πηγές των νερών αυτών βρίσκονται στον Κήπο και στην Αγία Βαρβάρα. Το καταπράσινο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στο κέντρο της Δράμας και έχει συμπεριληφθεί στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης, στο πλαίσιο του προγράμματος Culture 2000. Η διαμόρφωση του χώρου βασίστηκε σε μελέτη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης η οποία πήρε το πρώτο βραβείο στο Αμβούργο ως καλύτερη μελέτη – αξιοποίηση τουριστικού χώρου.


Πρόκειται για μια αληθινή όαση μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Άφθονα τρεχούμενα νερά, τεράστια πλατάνια, λιμνούλες με πάπιες, κύκνους και χήνες, ξύλινα γεφύρια, μονοπάτια, παραδοσιακοί νερόμυλοι, ταβέρνες, ένα υπαίθριο θεατράκι και το εντυπωσιακό αναπαλαιωμένο κτήριο της καπναποθήκης Spierer που λειτουργεί σήμερα ως πολυτελές ξενοδοχείο (Hydrama Grand Hotel), συνθέτουν το σκηνικό.


Το πάρκο πήρε το όνομά του από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται εκεί. Σύμφωνα με την παράδοση, επί Οθωμανικής κατοχής, όταν έγινε προσπάθεια να γκρεμιστεί ο ναός για να κατασκευαστεί στη θέση του τζαμί, η εκκλησία καλύφθηκε από τα τρεχούμενα νερά της περιοχής και έτσι σώθηκε. Έτσι, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου, οι Δραμινοί σε ανάμνηση του θαύματος ανάβουν κεριά, τα οποία τοποθετούν σε καραβάκια, που επιπλέουν στη λίμνη, δημιουργώντας ένα υπέροχο θέαμα.
travelgo.gr

1 Σχόλιο

  • George Tsolakis
    Posted 18 Δεκεμβρίου 2022 09:10 0Likes

    Μάλλον θα έχετε χρόνια να το επισκεφτείτε, το πάρκο είναι σε άθλια κατάσταση

Αφήστε ένα σχόλιο