efhmerida1

«Ένα απίστευτο ταξίδι μεταξύ πραγματικότητας και μύθου» από τον Ηλία Πετρόπουλο

Πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΔΠΘ «Το μεγάλο ταξίδι των μύθων».

 Του Νικόλαου Πετρίδη

Την Τετάρτη 25 Μαϊου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του καθηγητή και συγγραφέα κου Ηλία Πετρόπουλου «Το μεγάλο ταξίδι των μύθων», ανάμεσα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και της Εγγύς Ανατολή.          Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία – Χρύσα Σταμπουλίδου. Παρευρέθηκαν και απήυθυναν τον λόγο ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης και ο Πρύτανης του ΔΠΘ Αλέξανδρος Πολυχρονίδης. Το παρόν έδωσαν ο Αστυνομικός Δντης Ν. Ροδόπης, ο Υδντής του Τμήματος Ασφαλείας της Αλεξανδρούπολης, καθηγητές από Ελλάδα και εξωτερικό, φοιτητές και πλήθος κόσμου από όλες τις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Κατά την προσφώνηση του ο κος Ζαμπούκης, εξέφρασε την ευχαρίστηση και τον θαυμασμό του για το πολιτισμικό και πολιτιστικό εργό ανθρώπων από την περιοχή του Έβρου και την χαρά του που φιλοξενούνται τέτοιες εκδηλώσεις στην πόλη μας.

Εξήρε το έργο του συγγραφέα, λέγοντας πως ισορροπεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία, το ιδεατό και τον ρεαλισμό με λογοτεχνική χρειά. Ο πρύτανης κος Πολυχρονίδης , δήλωσε πολύ χαρούμενος για το συγγραφικό κι ερευνητικό έργο του Ηλία Πετρόπουλου, το οποίο αποτελεί ένα βιβλίο με εκπληκτική δομή, λόγο και πλήθος πληροφοριών που δεν γνωρίζαμε.

Στο πανελ των ομιλητών για να προλογίσουν την θεματολογία του βιβλίου ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος, η καθηγήτρια Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου και η καθηγήτρια Διδακτικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΔΠΘ Μαρία Δημάση.

Η κυρία Ευσταθιάδου έκανε αναδρομή στις λαϊκές παραδόσεις των κατοίκων των παρευξείνιων περιοχών, σχετικά με τα λεγόμενα γιατροσόφια για τις διάφορες ασθένειες και αρρώστιες που ξεκινάν από τα βάθη των αιώνων και φτάνουν να χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Ο Μητροπολίτης κος Άνθιμος αναφέρθηκε στο χεττιτο-λουβικό τελετουργικό του ιατρομάντη Zarpiya, για τις διάφορες ασθένειες και τους λοιμούς, αλλά έκανε κι εκτενή αναφορά στην Αγία Γραφή την χριστιανική αλλά και την εβραϊκή παράδοση σχετικά με τις επιδημίες, τις τότε αρρώστιες και την θεραπεία τους μέσα από την ανάγκη του ανθρώπου να εξευμενίσει τον Θεό. Η κυρία Δημάση έδωσε το στίγμα της (αυτό)θυσίας του εξιλαστήριου θύματος στην Ιλιάδα, κατά την περίοδο του λοιμού που είχε προσβάλλει το ελληνικό στρατόπεδο στην Τροία.

«Πρόκειται για ένα έργο μεταξύ μύθων και πραγματικότητας στα πεδία ιστορίας, αρχαιολογίας, ανθρωπολογίας και λογοτεχνίας» σημείωσε ο συγγραφέας

Ο συγγραφέας

Ο συγγραφέας και καθηγητής κος Ηλίας Πετρόπουλος αναφερόμενος στο βιβλίο του, τόνισε πως είναι ένα έργο μεταξύ μύθων και πραγματικότητας στα πεδία ιστορίας, αρχαιολογίας, ανθρωπολογίας και λογοτεχνιάς. Επεσήμανε καταρχάς πως ο ελληνικός πολιτισμός είναι η ένωση Ανατολής και Δύσης βρισκόμενος πάντα στο μεταίχμιο μεταξύ των δύο πόλων. Λάτρης του Ομήρου και συγκεκριμένα της Ιλιάδας, πραγματεύεται στο βιβλίο του την επίδραση που είχε στην πορεία του πολέμου η εχθρότητα του «άγνωστου» έως τότε στην Ελλάδα θεού Απόλλωνα, ο οποίος πολεμούσε τους Έλληνες που δεν σεβάστηκαν τους ιερείς του και τους τόπους λατρείας. Και αυτός ο «εχθρικός θεός», θα γίνει αργότερα ο σημαντικότερος θεός των Ελλήνων, οι οποίοι πίστεψαν στην δύναμη του, βλέποντας πόσο τους δυσκόλεψε στην κατάκτηση της Τροίας. Μίλησε επίσης για την αρχαία αντίληψη του αποδιοπομπαίου τράγου σε σχέση με τις πανδημίες και τον θεό Απόλλωνα.

Για την ανάγκη των ανθρώπων να ξεφύγουν από τις ασθένειες, οδηγούμενοι σε διάφορα τελετουργικά που θα έδιωχναν τον θυμό των θεών, από την παραβατική τους συμπεριφορά. Στο έργο του ερμηνεύει τελετουργικά κείμενα των Χετταίων, Λουβίων και Χουρριτών, αρχαίων κι εξαφανισμένων λαών, την γλώσσα των οποίων έμαθε ο ίδιος! Όλες αυτές οι αντιλήψεις, τα ιερά τελετουργικά , ταξίδεψαν ανά τους αιώνες από τις συνεχείς μετακινήσεις και αποικήσεις των αρχαίων λαών από και προς της Εγγύς Ανατολή. Ενδιαφέρον παρουσίασε και η εξομοίωση διαφόρων μύθων και δοξασιών και με την σημερινή πανδημία του κορωνοϊού που εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά στην ζωή μας.

Ο κος Πετρόπουλος τελειώνοντας ευχαρίστησε όλους τους φορείς που διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου του και άφησε την υπόσχεση πως το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο θα συνεχιστεί.

 

 

Info       

Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας κος Ηλίας Πετρόπουλος κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη και είναι Ποντιακής καταγωγής. Σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας.

Έχει Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στην Αρχαία Ιστορία και είναι πρόεδρος του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ.

Η μονογραφία υπό τον τίτλο «Όμηρος και Ανατολή στο σταυροδρόμι του Αιγαίου.

Ιστορία, Αρχαιολογία, Μυθολογία» που εκδόθηκε το 2018 είναι το πρώτο του βιβλίο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr