Εμβολιασμός: Πλήρης αποτυχία με την 4η δόση για τους άνω των 60 ετών

Ραγδαία η αύξηση των θανάτων για τους άνω των 60 ετών. Η αποτυχία των εμβολιασμών και της 4ης δόσης, τι δείχνουν τα στοιχεία.

Εγκαταλελειμμένοι στην μοίρα τους είναι οι άνω των 60 ετών σε σχέση με τον εμβολιασμό τους και συγκεκριμένα με τη δεύτερη αναμνηστική δόση. Αν και η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τα μέσα Απριλίου σήμερα το ποσοστό όσων έχουν κάνει την 4η δόση ή καλύτερα την δεύτερη αναμνηστική μαζί με τα νέα ραντεβού είναι μόλις 20,9%. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες για τους άνω των 60 ετών τα σημερινά δεδομένα έχουν ως εξής: 361.814 είναι οι πραγματοποιημένοι εμβολιασμοί και 46.953 τα προγραμματισμένα μελλοντικά ραντεβού, που αν και έχουμε αύξηση στα νέα ραντεβού είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το επιθυμητό ποσοστό προστασίας.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η πλειονότητα των θανάτων αφορά άτομα άνω των 60 ετών με τα τελευταία δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και συγκεκριμένα στις 30/6 να αναφέρουν ότι «οι εμβολιασμένοι με την δεύτερη αναμνηστική δόση είναι μόλις 12,2%!».

Ο πίνακας θανάτων από τον ΕΟΔΥ

thanatoi 60etwn

Εύκολα, λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι αντί να πολιορκηθούμε κυριολεκτικά από μια τεράστια καλοκαιρινή καμπάνια για τα οφέλη της 4ης δόσης για τους άνω των 60, ανοίξαμε την πλατφόρμα για τους μη ευάλωτους και όσους είναι κάτω των 59 ετών, με τους ειδικούς να απολαμβάνουν την καλοκαιρινή ραστώνη.

Πρόκειται – δυστυχώς- για μια απογοητευτική κατάσταση που την πληρώνουμε σε ανθρώπινες ζωές. Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία είναι κάτι παραπάνω από εκκωφαντική με την κυβέρνηση να έχει γυρίσει την πλάτη σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη τόσο από ενημέρωση κυρίως όμως από την δεύτερη αναμνηστική δόση. Άλλωστε όλοι μας ξέρουμε ότι η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού… καταλήγει στους ηλικιακά μεγαλύτερους συνανθρώπους μας οι οποίοι είναι πλήρως απροστάτευτοι, αλλά το ενδιαφέρον είναι στα έσοδα και στον τουρισμό…

Νέα σύσταση από τον ΠΟΥ

Πάντως σήμερα, το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη συνέστησε σήμερα να κάνουν και δεύτερη δόση αναμνηστικού εμβολίου για την Covid-19 οι πιο ευάλωτοι πολίτες, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην ήπειρο. Οι περίπου 50 χώρες που ανήκουν στον ΠΟΥ Ευρώπης καλούνται να χορηγήσουν δεύτερη αναμνηστική δόση σε «μετρίως έως σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ηλικίας από 5 ετών και άνω, καθώς και στο στενό περιβάλλον τους». Συστήνεται επίσης να εξετάσουν οι χώρες το ενδεχόμενο να προτείνουν μια δεύτερη αναμνηστική δόση σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως στους ηλικιωμένους, τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και τις έγκυες, ει δυνατόν σε συνδυασμό με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, όπου είναι εφικτό.
Ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού παραμένει «προτεραιότητα στην Ευρώπη», υπενθύμισε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε, σε ανακοίνωσή του. Στα τέλη Ιουνίου ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει ότι αναμένει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19 αυτό το καλοκαίρι και ζήτησε από τις χώρες να παρακολουθούν την κατάσταση, μετά τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε έναν μήνα. Την Δευτέρα, οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησαν επίσης να χορηγείται δεύτερη αναμνηστική δόση για την Covid-19 σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες χορηγούν ήδη αυτήν την δεύτερη αναμνηστική δόση στους ηλικιωμένους, ακόμη και πριν το συστήσουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Στις χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης, ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει μεγάλη αύξηση από τα τέλη Μαΐου. Τις τελευταίες 7 ημέρες τα κρούσματα έφτασαν σχεδόν τα 3 εκατομμύρια. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν επίσης αύξηση των νοσηλειών που συνδέονται με την Covid-19, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων παραμένει σχετικά χαμηλός.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο