«Έμφραγμα» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λόγω αναστολής των σιδηροδρομικών μεταφορών

Αδήριτη και επιτακτική η ανάγκη επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου στον Έβρο, τονίζει ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κ. Χατζημιχαήλ  

Νέα επίσκεψη του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ  

«Έμφραγμα» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκαλεί η αναστολή των σιδηροδρομικών μεταφορών, λόγω του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των σιδηροδρομικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 6 ημέρες έχουν γίνει εκφορτώσεις στο νέο τερματικό του λιμανιού με διαδικασίες Ro-Ro & Lo-Lo χιλιάδων τεμαχίων στρατιωτικού φορτίου από 2 αμερικανικά πλοία, ογκώδους εξοπλισμού για εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας (power plant), καθώς και φορτώσεις για λογαριασμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Με τα τρένα καθηλωμένα, όμως, λόγω του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, και με την κατάσταση στον λιμένα Αλεξανδρούπολης και στο οδικό δίκτυο να γίνεται ασφυκτική, είναι αδήριτη και επιτακτική η ανάγκη επαναλειτουργίας του -ανεξάρτητου από το λοιπό εθνικό δίκτυο- σιδηροδρόμου στον Ν. Έβρου και της έναρξης των εμπορικών δρομολογίων προς και από την ανατολική και βόρεια Ευρώπη», είναι το μήνυμα που εκπέμπει μέσω του powergame.gr o πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.

Νέος κύκλος διεργασιών με το ΤΑΙΠΕΔ

Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, αναμένεται στην Αλεξανδρούπολη και τον λιμένα μέσα στο προσεχές διάστημα για επαφές και διεργασίες. Όπως και άλλες φορές έχουμε αναφέρει, ο παλιός διαγωνισμός αποκρατικοποίησης έχει «παγώσει» και προωθείται η αξιοποίηση της υποδομής από το δημόσιο, με το Ταμείο να παίζει κομβικό ρόλο και ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων. Το σχέδιο αξιοποίησης και ανάπτυξης του ΟΛΑ Α.Ε. θα αναπτυχθεί σε τρία επίπεδα:

• Παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας

• Μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις

• Δημιουργία έργου για το λιμάνι με νέους χρήστες

Παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας και RRF

Οι παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας αφορούν σε έργα για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΟΛΑ, συνολικής αξίας 35 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

• Έργα για την αποκατάσταση των βαθών της λιμενολεκάνης και του διαύλου εισόδου – εξόδου του λιμένα, ο οποίος έχει μήκος περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Πρόκειται για έργα εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης και του διαύλου τα οποία είναι απαραίτητα δεδομένου ότι οι τελευταίες βυθοκορήσεις έγιναν το 2015 ή το 2016. Προϋπολογισμός: 18,5 εκατ. ευρώ.

• Ολοκλήρωση του οδικού δικτύου εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα και σύνδεσή του με τη νέα Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης, προκειμένου τα φορτηγά από και προς το λιμάνι να μην διέρχονται μέσα από τον αστικό ιστό. Προϋπολογισμός: 4,5 εκατ. ευρώ.

• Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού φορτοεκφόρτωσης.

• Βελτίωση λιμενικών υποδομών.

Για τις δύο πρώτες παρεμβάσεις, συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σχεδόν «κλειδώσει» στο Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) αν και για την ώρα δεν έχει γνωστοποιηθεί το τεχνικό δελτίο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς η ένταξή τους στο RRF θεωρείται δεδομένη. Για την υλοποίησή τους απαιτείται η συνεργασία των εξής τριών φορέων:

• Του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως φορέα χρηματοδότησης.

• Του ΤΑΙΠΕΔ ως φορέα ωρίμανσης των έργων.

• Του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που θα αναλάβει τον ρόλο της Αναθέτουσας Αρχής.

Τα δύο άλλα έργα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, προβλέπεται η ολοκλήρωση των έργων εντός περίπου 24 μηνών, έως τον Ιούνιο του 2025.

Όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, το ΤΑΙΠΕΔ σχεδίαζε διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη εμπορικού και τεχνικού συμβούλου που θα αναλάβει την εκπόνηση Business Plan. Οι σύμβουλοι θα συνδράμουν και στην υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου του ΟΛΑ. Όπως έχει αναδείξει το insider.gr, έχει ήδη γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον νέο αυτόν σύμβουλο για το μοντέλο ανάπτυξης 2030 – 2040.

Οι «πελάτες» του ΟΛΑ

Ωστόσο, σημαντικό είναι και το θέμα της δημιουργίας έργου για τον ΟΛΑ με νέους χρήστες. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με επιχειρηματικά σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρήση των εγκαταστάσεων του ΟΛΑ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με την περίπτωση της Gastrade, η οποία ενόψει της ολοκλήρωσης του FSRU θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του λιμένα (χώρους αποθήκευσης, χρήση του προβλήτα, κλπ.), να αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση. Ο στόχος είναι η εταιρεία να εγκατασταθεί στο λιμάνι έως τον Νοέμβριο του 2023. Εκτός από τη Gastrade ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλοι δυνητικοί χρήστες που ενδιαφέρονται έντονα να χρησιμοποιήσουν τις λιμενικές υποδομές και να αναπτύξουν αποθηκευτικούς χώρους. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των χώρων στο λιμάνι. Για παράδειγμα, γίνονται συζητήσεις με την ΑΑΔΕ για την αναδιάταξη του τελωνείου και τη μεταφορά του σε έναν πιο κατάλληλο χώρο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο