Ελληνική ζάχαρη, τέλος: “Οργή, θλίψη και ανατριχίλα”

“Ξεγραμμένη η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης” λέει ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Έβρου

Το περασμένο Σάββατο, ο ιδιοκτήτης της «Royal Sugar», υπεκμισθωτής των εργοστασίων της ΕΒΖ, Χρήστος Καραθανάσης   κάλεσε τους τευτλοπαραγωγούς στο εργοστάσιο της ΕΒΖ ΑΕ στις Σέρρες, για να τους ανακοινώσει πως τελικώς θα τηρήσει τη δέσμευση, που ανέλαβε πριν περίπου ένα μήνα, ενώπιον του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και από την 1η Νοεμβρίου θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα τεύτλα της φετινής σοδιάς.

Πριν προλάβουν να πουν όμως «Δόξα τω Θεώ», τους βγήκε το «βόηθα Παναγιά», καθώς ο επιχειρηματίας, με επίκληση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊούτους ξεκαθάρισε πως το εργοστάσιο δεν πρόκειται να λειτουργήσει και να παράξει ζάχαρη και πως τα τεύτλα τους θα πάνε το πιθανότερο για καύσιμη ύλη σε μονάδες βιοαερίου και ίσως και για ζωοτροφές.

Η ψυχρολουσία ωστόσο έγινε ακόμη μεγαλύτερη, όπως πληροφορείται η Agrenda, όταν οι παριστάμενοι τευτλοπαραγωγοί διαπίστωσαν πως η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως θα τροποποιηθεί και η τιμή με την οποία θα αγοραστεί η παραγωγή τους, καθώς θα εξαρτηθεί από το πόσο θα την αγοράσουν οι βιομηχανίες παραγωγής βιοαερίου, οι οποίες δεν έχουν κανέναν λόγο να πλειοδοτήσουν από τη στιγμή που βλέπουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική αξιοποίησης των τεύτλων.

«Οργή, θλίψη και ανατριχίλα προκαλούν οι τίτλοι τέλους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο επί σειρά ετών πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών του Έβρου, Πρόδρομος Προϊκάκης, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, «αναμενόμενο το τέλος της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα», αφού όπως είπε, «αυτό διαφαίνονταν από όλες τις ενέργειες και τις κινήσεις που προηγήθηκαν».

Ο κ. Προϊκάκης υποστήριξε ότι «η κατάσταση έφτασε εδώ που έφτασε, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων», ενώ χαρακτήρισε «βιαστική και χωρίς την πρόβλεψη απαιτούμενων όρων» την τελευταία συμφωνία για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία αφορούσε την εκμίσθωση μόνο των εργοστασίων Πλατέος και Σερρών. «Οι παραγωγοί των περιοχών αυτών, που έκαναν συμφωνητικά να παραδώσουν τα τεύτλα τους για ζάχαρη, σε συγκεκριμένη τιμή, θα έχουν σημαντικές απώλειες μετά την απόφαση του επενδυτή να παραλάβει τα τεύτλα τους για παραγωγή βιοαερίου», εκτίμησε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι στον Έβρο, το 2020, δεν καλλιεργήθηκε ούτε ένα στρέμμα ζαχαρότευτλων, αφού το εργοστάσιο της Ορεστιάδας ήταν εκτός επενδυτικού σχεδίου, ενώ οι τευτλοπαραγωγοί του νομού είχαν εξοφληθεί με αποζημιώσεις για την τελευταία τους παραγωγή, του 2019. Ο κ. Προϊκάκης χαρακτήρισε «θλιβερό το να μην μιλά κανείς πλέον για το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, ειδικά τώρα, που έχει ανοίξει η συζήτηση για την ανάπτυξη της Θράκης, στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής», ενώ έκανε λόγο για αδιαφορία και «αρνητισμό» από μέρους των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής διοίκησης και των βουλευτών του νομού, να διεκδικήσουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου. «Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θεωρώ ότι η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης στη Ελλάδα, είναι ξεγραμμένα», διαπίστωσε καταλήγοντας στις δηλώσεις του.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο