Έλληνας καθηγητής του Χάρβαρντ: «Μπαίνουμε σε ενδημική φάση, νέοι και υγιείς να επιστρέψουν στην κανονικότητα»

Ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Χάρβαρντ δρ. Στέφανος Κάλης ταράζει τα νερά με κείμενό του για την πανδημία του κορονοϊού SARS-CoV-2 στο οποίο υποστηρίζει ότι οι νέοι και οι υγιείς πρέπει να επιστρέψουν στην προ Covid κανονικότητα.

Συγκεκριμένα, σε κείμενο που ανήρτησε στο LinkedIn ο δρ. Στέφανος Κάλης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του φημισμένου πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, σημειώνει ότι για την πλειονότητα των παιδιών και των ενηλίκων «η Covid-19 δεν συνιστά σοβαρή απειλή, παρά μόνον έναν μπελά για το σχολείο, τις δουλειές τους και τα ταξίδια». «Όταν κορυφωθεί η Όμικρον, οι παραλλαγές που θα ακολουθούν πιθανώς θα είναι ακόμη ηπιότερες». «Είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί στο κοινό, ειδικά στους νέους, να επιστρέψουν στην κανονική ζωή», υποστηρίζει ο καθηγητής.

«Να εστιάσουμε στους ευάλωτους»

Ο καθηγητής Κάλης τάσσεται υπέρ του να εστιαστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της απειλής της Covid-19 στους «ευάλωτους» κι όχι στο σύνολο του πληθυσμού, αφού πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ότι η νόσος μετακινείται τάχιστα από την «πανδημική» σε «ενδημική» φάση σαν το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Εξαιρουμένων των ηλικιωμένων, εκείνων που έχουν υποκείμενα νοσήματα και προβλήματα υγείας και των ανεμβολίαστων για τους περισσότερους η Covid-19 «είναι περισσότερο ένας επιμελητειακός εφιάλτης παρά απειλή για την υγεία», ως εκ τούτου ήρθε η ώρα να σταματήσουν ή να μειωθούν δραστικά τα διαγνωστικά τεστ σε υγιή άτομα, που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αφού η υποβολή μεγάλου τμήματος του πληθυσμού σε τεστ για τις δουλειές τους και τα ταξίδια τους, καθιστά δυσκολότερο για τους ευάλωτους να υποβληθούν σε τεστ.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΒΑΡΝΤ

«Ποτέ δεν θα ελέγχαμε τους ανθρώπους για κρυολόγημα και τον ιό της γρίπης. Ας σταματήσουμε τα τεστ σε υγιή παιδιά στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Σ’ αυτό το χρονικό σημείο που είμαστε, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και το προσωπικό είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν κι ως εκ τούτου κι οι δικοί τους κίνδυνοι είναι ελάχιστοι».

Ο δρ Κάλης λέει ότι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα της Covid-19, εμβολιασμένοι ή μη, πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ και να χορηγούνται στους αρρώστους αποτελεσματικά φάρμακα, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση για πέντε ημέρες είτε μολύνθηκαν από την Covid-19 είτε πάσχουν από κρυολόγημα…

dikaiologitika.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο