Έλλειψη φαρμάκων πρώτης γραμμής και στον Έβρο για να κερδίζουν οι χονδρέμποροι

Αποκαλυπτικός ο Ανδρέας Γραμμενίδης, μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου για ένα χρόνιο πρόβλημα, που όμως έχει διογκωθεί τον τελευταίο καιρό

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς αλλά και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί. Το ζήτημα απασχολεί τους πολίτες πανελλαδικά, καθώς καταγράφονται ελλείψεις περίπου 400 σκευασμάτων πρώτης γραμμής, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με την υπέρταση, το διαβήτη κ.α.

Παρότι αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, “το πρόβλημα έχει διογκωθεί τον τελευταίο καιρό“, επιβεβαίωσε το μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Ανδρέας Γραμμενίδης, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στο studio του Ράδιο Έβρος, καλεσμένος στην εκπομπή Εβροσκόπιο.

Τα φάρμακα εξάγονται σε άλλες χώρες με υψηλότερη τιμή, με σκοπό το κέρδος

Ο κ. Γραμμενίδης διευκρίνισε πως η έλλειψη φαρμάκων στην αγορά, οφείλεται στην “παράλληλη εξαγωγή“. Εξηγώντας τι σημαίνει αυτό, ανέφερε πως, παρά το ότι οι η πολιτεία προσπαθεί να κρατά χαμηλά τις τιμές των φαρμάκων, οι ασθενείς αντιλαμβάνονται πως τελικά έρχονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλές συμμετοχές στα φαρμακεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως “μέσα από διάφορα κανάλια, τα προϊόντα εισάγονται σε πρώτη φάση στην Ελλάδα φτηνά και μετά τα ίδια αυτά φάρμακα εξάγονται σε άλλες χώρες με ακριβότερη τιμή“. Συνεπώς σημειώνεται έλλειψη στην ελληνική αγορά, διότι τα φάρμακα εξάγονται σε χώρες όπου πωλούνται ακριβότερα με στόχο το ίδιον κέρδος των χονδρεμπόρων από τις φαρμακαποθήκες.

“Θα ήθελα να παρακαλέσω τους ασθενείς να δείχνουν υπομονή και κατανόηση, γιατί ο φαρμακοποιός τους κάνει αγώνα για να βρει το φάρμακό τους“, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γραμμενίδης. Συμπλήρωσε δε πως “θα μπορούσαμε να μιλάμε ασταμάτητα για την προσφορά του φαρμακοποιού, ειδικότερα κατά την περίοδο της πανδημίας“. Σχετικά με την ενδεχόμενη κάλυψη του κενού που διαμορφώνεται με τις ελλείψεις, “το πρόβλημα ξεκινάει από το χονδρεμπόριο. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να σταματήσουν οι εξαγωγές – οι οποίες είναι μεν νόμιμες, δεν ξέρω όμως κατά πόσο είναι ηθικές“, τόνισε.

“Θα έπρεπε να υπάρχει μια καλύτερη διαχείριση του στοκ απ’ τις φαρμακαποθήκες“, είπε, υποστηρίζοντας πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει κάνει εκκλήσεις και ενέργειες προς πάσα κατεύθυνση, αλλά “δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό“.

“Οι προθέσεις είναι καλές“, υποστήριξε ο κ. Γραμμενίδης όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για να λύσει το πρόβλημα. “Το θέμα, όμως, είναι κατά πόσο αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο και κυρίως με ποιον τρόπο μπορούν να το λύσουν“, σημείωσε, εξηγώντας πως: “Πριν λίγο καιρό οι αρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας (σ.σ. Άδ. Γεωργιάδης και Θ. Πλεύρης) είχαν σταματήσει τις εισαγωγές, εισακούγοντας τις εκκλήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Το αποτέλεσμα ήταν πως οι χονδρέμποροι ήταν ακόμη πιο πονηροί, στοκάρανε το προϊόν τους στις αποθήκες για έξι μήνες, και όταν σταμάτησε η απαγόρευση το ξαναεξάγανε. Άρα πρέπει να υπάρχει μια καθολική, μακροχρόνια απαγόρευση δυνατότητας να γίνεται εξαγωγή“.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο