Ελλείψεις μασκών FFP2 και ΚΝ95 και στα φαρμακεία του Έβρου

Το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τάσο Τερζή

Της Κικής Ηπειρώτου         

«Φτερά» έκαναν και από τα φαρμακεία του Έβρου οι μάσκες τύπου FFP2 και ΚN95, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση, που καθιστούν τη χρήση τους υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.

Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά στο διαδίκτυο, συνοδεύεται και από εκτόξευση της τιμής πώλησής τους που φτάνει μέχρι και 60%.

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο Τάσος Τερζής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, σημείωσε πως η εξάντληση των αποθεμάτων για τις συγκεκριμένες μάσκες ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη.

«Όταν, πριν τα μέτρα, πουλούσαμε 10 τέτοιες μάσκες τη μέρα και τα τελευταία 24ωρα φτάσαμε να πουλάμε μέχρι και 500, ήταν αναμενόμενο να εξαντληθεί το απόθεμα. Ιδιαίτερα από την στιγμή που η ανακοίνωση των μέτρων συνέπεσε χρονικά με την περίοδο των Χριστουγέννων, κατά την οποία, οι εταιρείες που μας προμηθεύουν με τις μάσκες, στην Αθήνα, ήταν κλειστές».

Ωστόσο, εκτίμησε πως εντός της τρέχουσας εβδομάδας, θα γίνουν νέες παραγγελίες από τα φαρμακεία του Έβρου και το πρόβλημα θα αποκατασταθεί.

 

Θα συνεχιστεί το κύμα ανατιμήσεων

Κύμα ανατιμήσεων στις τιμές των μασκών κατά της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα σύμφωνα με όσα δήλωσε στο OPEN, ο Θανάσης Παπαθανάσης,  μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως τα νέα μέτρα που προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αναμένεται να προκαλέσουν ελλείψεις στην αγορά, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των τιμών του συγκεκριμένου προϊόντος.

«Θα υπάρξει πρόβλημα τις επόμενες ημέρες γιατί οι FFP2 έχουν εξαφανιστεί σχεδόν στη χώρα άρα θα γίνουν νέες εισαγωγές και νέες παραγωγές και η τιμή τους θα εξαρτηθεί από τους προμηθευτές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε πως τα φαρμακεία δεν ελέγχουν τις τιμές, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο εξαρτώνται από τους προμηθευτές. «Δεν ήταν όλη η αγορά προετοιμασμένη, σε πολλά σημεία εξαντλήθηκαν ξαφνικά με τα νέα μέτρα, άρα λοιπόν όπου υπάρχουν ζητήματα ελλείψεων υπάρχει πίεση για τις ανατιμήσεις», σημείωσε.

«Ανάλογα με τις τιμές που αγοράσουμε από τους προμηθευτές θα καθορίσουμε και εμείς τις τελικές που θα φτάνουν στον καταναλωτή«, συμπλήρωσε για το ζήτημα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες είναι οι ισχύουσες τιμές, πριν τις ανατιμήσεις, ο κ Παπαθανάσης ανέφερε πως «στην αρχή της πανδημίας οι τιμές και των χειρουργικών αλλά και των υψηλής προστασίας μασκών ήταν εξωφρενικές. Τώρα η τιμή των απλών μασκών είναι από 0,10 έως 0,30 ευρώ και των FFP2 από 0,6 έως 1 ευρώ».

Σε αυτές τις τιμές βρισκόμαστε ακόμη, υπάρχει όμως ο κίνδυνος να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες γιατί αυξάνονται και οι τιμές στη χονδρική», κατέληξε.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη,  «το υπουργείο ετοιμάζει τις επιστολές για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι» σε 16 διαδικτυακά καταστήματα, όπου εντοπίστηκε αύξηση των τιμών ως και 60%.

«Εάν δεν έχουν να δείξουν τιμολόγιο αγοράς και απόδειξη ότι η τιμή της χονδρικής που προμηθεύτηκαν αυξήθηκε ανάλογα με την αύξηση της λιανικής που πούλησαν θα επιβληθεί το αντίστοιχο πρόστιμο το οποίο μπορεί να είναι πολύ μεγάλο», προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα γίνει διατίμηση στο συγκεκριμένο προϊόν ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα ελλείψεων και μαύρης αγοράς. «Εγώ δεν θέλω να δημιουργήσω ούτε έλλειψη με τις μάσκες αλλά ούτε και μαύρη αγορά», σημείωσε.

«Θεωρώ ηθικά απαράδεκτο να υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε μια περίοδο που η πανδημία έδειξε τα πάλι τα δόντια της αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα», τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως «όσο μεγαλύτερο πρόστιμο μπορώ να βάλω σε μια επιχείρηση που παρανόμησε θα το κάνω».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο