Ελλάδα: Αδιανόητη εκτόξευση της τιμής του ρεύματος για σήμερα Δευτέρα

Αύξηση 73% σε σχέση με την Παρασκευή!

Σε αδιανόητα επίπεδα εκτοξεύεται τη Δευτέρα το ρεύμα στην Ελλάδα, με τη χονδρεμπορική τιμή να φτάνει μια «ανάσα» από τα 700 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση 73% από την Παρασκευή. Ειδικότερα, νέο υψηλό ρεκόρ καταγράφει η χονδρική τιμή ρεύματος, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα και την υψηλή να φθάνει στα 871 ευρώ. Ο μέσος όρος του Ιανουαρίου ήταν στα 52 ευρώ η μεγαβατώρα. Η αύξηση, τώρα, είναι +1.400%, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Σίσκου στο OPEN.
Σε κατάσταση… ηλεκτροσόκ και η υπόλοιπη Ευρώπη, με την χονδρεμπορική τη Δευτέρα στη Γαλλία να φτάνει στα 734 ευρώ τη μεγαβατώρα και στη Γερμανία στα 658 ευρώ, με αναλυτές να εκτιμούν ότι η ενεργειακή ακρίβεια ήρθε για να μείνει. Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο συντάκτης Ενέργειας του Bloomberg Γουίλ Γουέιντ, οι τιμές φυσικού αερίου αναμένεται να μείνουν σε υψηλό επίπεδο και μέσα στον χειμώνα τουλάχιστον. Στην Ευρώπη και την Ασία στην ουσία ανησυχούν να μείνουν χωρίς καύσιμα για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Την ώρα που και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανοδική πορεία -και επηρεάζουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος- στις Βρυξέλλες σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για μία ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το θέμα αυτό, μάλιστα, εκτιμάται ότι θα είναι ψηλά στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Ενέργειας εντός Σεπτεμβρίου. Οι διεργασίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει, καθώς για πρώτη φορά επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ιταλίας, θα συνεδριάσει σε τεχνικό επίπεδο με την χώρα μας να παρουσιάζει την ελληνική πρόταση για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου μέσω της επιβολής πλαφόν. Αυτό που αναμένεται από την έκτακτη συνάντηση των υπουργών ενέργειας είναι να προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Μάλιστα, υπέρ του πλαφόν τάχθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος θέλει ένα «ανώτατο όριο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ανεπίτρεπτες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας». «Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την τρέλα που συμβαίνει στις ενεργειακές αγορές. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας ευρωπαϊκής λύσης», επισήμανε ο Νεχάμερ.
ethnos.gr

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο