Ελευθέρια στην Κομοτηνή με Νέγκα, Λειβαδά, Μπάμπαλη, θέατρο, εκθέσεις

Χοροί, συνέδρια και πολλές άλλες εκδηλώσεις

Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελευθερίων Θράκης 2023 από τη ΔΚΕΠΠΑΚ και φέτος αποτελείται από περίπου 50 εκδηλώσεις-δράσεις. Πρόκειται για εκδηλώσεις που έχουν στο επίκεντρο, τον χορό, το τραγούδι και πολλά άλλα δρώμενα. Φέτος θα εμφανιστεί στη πλατεία Ειρήνης η τραγουδίστρια Γιώτα Νέγκα την Τετάρτη 10 Μαΐου ως προσκεκλημένη καλλιτέχνης, ενώ φυσικά δεν θα λείπουν και άλλοι καλλιτέχνες και φορείς από άλλα σημεία της Ελλάδος που θα τιμήσουν την Κομοτηνή με την παρουσία τους.

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

Τρίτη 2 Μαΐου

6.30 μ.μ., στη μικρή αίθουσα στην Καπναποθήκη, εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής από το Τμήμα Ζωγραφικής της Στέγης Πολιτισμού Παράδοσης και Ζωγραφικής «Φιλοτέχνες».Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Μαΐου.

8 μ.μ., Στους δρόμους της πόλης , από Καπναποθήκη έως την πλατεία, πατινάδα από γκαϊτατζήδες του Εργαστηρίου της Στέγης Παράδοσης και Λαογραφίας «Φιλοτέχνες». Η πομπή θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία σε ένα ανοιχτό Θρακιώτικο γλέντι για όλο τον κόσμο.

Τετάρτη 3 Μαΐου

7.30 μ.μ. στο ΡΕΞ. Αφιέρωμα στον «κινηματογραφικό» Χατζηδάκη από το 3ο ΓυμνάσιοΜια μουσικοθεατρική παράσταση με επίκεντρο τη βράβευση του συνθέτη με Όσκαρ και την άρνησή του να το παραλάβει. Η παράσταση θα περιλαμβάνει εκτέλεση τραγουδιών του από τη μικτή χορωδία του σχολείου, κομμάτια πρόζας σε πεζό και έμμετρο λόγο και χορευτική δραματοποίηση με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου.

9.00 μ.μ., στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης. Συναυλία με τους EmeraldΟι Emerald Hard Rock Band δημιουργήθηκαν από τον Γιώργο Ευφραιμίδη το 2012 στην  Κομοτηνή Το είδος μουσικής που παίζουν είναι μελωδικό hard rock με αγγλικό στίχο. Το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει συνθέσεις του Γιώργου Ευφραιμίδη όπως και διασκευές κομματιών  που έγραψαν ιστορία στον χώρο της hard rock μουσικής. Η σύνθεση του συγκροτήματος από το 2020 είναι: Μιχάλης Πατάπης (Τύμπανα), Μπάμπης Συκάκης (Μπάσο), Γιάννης Κερζεβάνης (Πλήκτρα), Γιώργος Ευφραιμίδης (Κιθάρα), Εύα Ευθυίιου (Τραγούδι). Στην συναυλία της 3ης Μαΐου θα συμμετέχει και ο Χαρίλαος Ξενοδοχίδης  – Κιθάρα (επίκουρος καθηγητής  βιοφυσικής στην Σόφια Βουλγαρίας)  ο οποίος  θα παρουσιάσει μαζί με τους Emerald μερικά αποσπάσματα από δυο άλμπουμ του που βγήκαν στην Βουλγαρία (με το όνομα Xenos.

Πέμπτη 4 Μαΐου

Έναρξη τριήμερου συνεδρίου με τίτλο «Παρατηρητήριο 1821, Μνήμη και γιορτή: «Δημόσια Ιστορία και η Διαμόρφωση της Ιστορικής Κουλτούρας»
Το συνέδριο έχει σκοπό να παρουσιάσει το περιεχόμενο του μεγάλου ψηφιακού αρχείου που δημιουργήθηκε στο πρόγραμμα Παρατηρητήριο για την ελληνική Επανάσταση και κατέγραψε το πλήθος των εκδηλώσεων που διεξήχθησαν από το τέλος του 2020 έως και το 2022, σχετικά με τον εορτασμό της διακοσιοστής επετείου του 1821, από τους ίδιους τους δημιουργούς των εκδηλώσεων αυτών. Οι σύνεδροι θα προβληματιστούν για τις εκδηλώσεις αυτές και θα αναδείξουν τους νέους τρόπους με τους οποίους διαφορετικοί τομείς προσέγγισαν και ερμήνευσαν εκ νέου το ιστορικό γεγονός. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι με ειδίκευση στον 19οαιώνα, εικαστικοί καλλιτέχνες, ιστορικοί τέχνης, θεατρικοί σκηνοθέτες, μουσικοί, επιστήμονες ειδικευμένοι στις ψηφιακές επιστήμες, δημοσιογράφοι και εκπαιδευτικοί θα συζητήσουν τι σημαίνει το 1821 στην δεύτερη δεκαετία του 21 ου αιώνα.

9 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης

Συναυλία με το συγκρότημα Endless Stream. Παίζουν οι μουσικοί: Απόστολος Μαρτσάς (τραγούδι), Εύα Αφένδρα (τραγούδι), Τάσος Καπζάλας (πνευστά), Μάκης Πατρονίδης  (κιθάρα),  Ολύμπιος Αυτζηκόλιος  (μπάσο), Βαγγέλης Κολτσίδας (ντραμς) και Γιάννης  Κερζεβάνης (πιάνο)

Παρασκευή 5 Μαΐου

Από τις 9 π.μ. στο Μέγαρο, 2ο Φεστιβάλ Παιχνίδια χωρίς σύνορα: «Παίζοντας μαζί, παίζοντας στο χρόνο» σε συνεργασία της ΣΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης  και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. 6 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης, τα Γυμναστήρια και οι σχολές χορού της πόλης, παρουσιάζουν τις δραστηριότητές τους. Από τις 7 μ.μ., στα Παρχάρια: Εσπερινός στο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων

08.30 μ.μ., στο  Μουσικό Σχολείο Κομοτηνή,  Συναυλία από το Thracian Trio και παρουσίαση του ομώνυμου cd. Παρουσιάζει ο Γιώργος Τσομής. Το Thracian Trio δημιουργήθηκε το 2006 από το συνθέτη Δημήτρη Σβυντρίδη και αποτελείται από την πιανίστα Εύη Κυριαζίδου, την βιολονίστα Ραΐσα Ποπαϊλίδη και τον κλαρινετίστα Ιγκόρ Εφίμοβ.

Σάββατο 6 Μαΐου, 8 π.μ. Από το Ηρώο της πόλης. Εκκίνηση του 3oυ Brevet «Ελευθέρια Θράκης 2023». Η φετινή διοργάνωση με τίτλο «Δύο κράτη, μία οροσειρά» ανεβαίνει και περνά στη Βουλγαρία από τη Νυμφαία  και επιστρέφει από την τελωνειακή διάβαση του Αγίου Κωνσταντίνου Ξάνθης, υπερκαλύπτοντας μία διαδρομή  200 χιλιομέτρων αναδεικνύοντας την φυσική ομορφιά της  Ροδόπης. Από τις 8.30 π.μ. στα Παρχάρια. Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής. Καθαρισμός του άλσους της Νυμφαίας και της τοποθεσίας Γέφυρα του Βοσκού στην περιοχή του Οχυρού της Νυμφαίας

Αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών. Επίδειξη παραδοσιακής μουσικής και χορού με τη συμμετοχή παραδοσιακών ερμηνευτών και συγκροτημάτων

 

11 π.μ. στην Πλατεία Ειρήνης. Ο Αθλητικός Όμιλος Γυμναστικής και Ταε Κβον Ντο Κομοτηνής παρουσιάζει τα τμήματά τουΤριήμερο συνέδριο από το «Παρατηρητήριο 1821» για την Ιστορία της Θράκης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

 

5.00 μ.μ., στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.«Ταξιδέψτε στα αστέρια μαζί μας»: Κόμβος διάχυσης της Αστρονομίας στο πλαίσιο του προγράμματος D-Space, από τις 17:00 έως τις 22:30. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση αστροφωτογραφίας, ηλιακή και νυχτερινή παρατήρηση, παρουσιάσεις στο σχολικό μας Πλανητάριο, επίλυση γρίφου και ομιλία με τίτλο «ο Ήλιος και το άγγιγμά του» με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, της Ελληνογερμανικής Αγωγής και  του «Μαζί για το Παιδί», υπό την αιγίδα του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας), της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ

7.00 μ.μ. στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Συναυλία με την Μπαντίνα Λευκάδας. Οι 20 μαθητές που αποτελούν την Μπαντίνα του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα, Βαλκανικής κυρίως μουσικής.

8 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής 5ο Φεστιβάλ Χορωδιών. Συμμετέχουν οι χορωδίες:

 • Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
 • Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Απόλλων Ορεστιάδας
 • Φωνητικό Σύνολο Βέροιας Μονόγραμμα
 • Χορωδία Ναυπλίου
 • Εύμολπος Κομοτηνής
 • 08.00 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης. Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα. Συνοδεύουν μουσικοί από το Νομό Ροδόπης Εμφανίζονται:
 • Χορευτικό Συγκρότημα Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλου Κρανοβουνίου
 • Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Διώνης
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και Φίλων
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου
 • Πολιτιστικός Λαογραφικός Επιμορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Γρατινής
 • Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά»
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Καλλίστης «Ο Άγιος Δημήτριος»
 • Χορευτική Ομάδα 2ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής
 • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής

9  μ.μ., στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Το θεατρικό Εργαστήρι «Επί Σκηνής» παρουσιάζει την παράσταση «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στήβενς. Σκηνοθεσία – Διδασκαλία: Μυρσίνη Λατζουράκη Παίζουν: Θεολογία Αραμπατζή, Ραφαηλία Γενήουστα, Ντέμης Καρελιάδης, Νίκος Μαυρίδης, Καρολίνα Σαργκσιάν, Ζωή Σωτηροπούλου και Χρύσα Τσένη Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύλλογο ΔΑΔΑΑ Κομοτηνής./ Η παράσταση θα ανέβει στον ίδιο χώρο και την Κυριακή 7 και τη Δευτέρα 8 Μαΐου.

Κυριακή 7 Μαΐου

2ο Green Festival09:00 π.μ. από το Ηρώων (Σπαθί)Αναχώρηση με λεωφορείο για τη δράση με τίτλο: “Πεζοπορούμε – Ενημερωνόμαστε – Καθαρίζουμε”. Κάνοντας την διαδρομή από τον Μέγα Πιστό  προς την Ιερά Μονή Μάξιμου Καυσοκαλυβίτη. Κάνε την αίτησή σου στο www.exagonokomotini.gr
Εκπαιδευτική πεζοπορία στα γραφικά μονοπάτια  του Μέγα Πιστού μέχρι το μοναστήρι και την  Ιερά Μονή Μάξιμου Καυσοκαλυβίτη. Στην διάρκεια της πεζοπορίας, ο Δασοπόνος Νίκος Δουδουλακάκης, θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στην χλωρίδα του δάσους, ενώ στο μοναστήρι θα γίνει ενημέρωση από τον μοναχό για την ιστορία του μοναστηριού και της μοναστικής ζωής του Παπίκιου όρους.
Την δράση υποστηρίζει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Διοργάνωση: Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, Πανελλήνια Ένωση Δασοπόνων, Save Your Hood (Ας αλλάξουμε τις γειτονιές μας μαζί!), Grow2Be.

Από 9 π.μ., στα Παρχάρια. Αναβίωση Ολοήμερου υπαίθριου δρώμενου των Οροπεδίων του Πόντου «Παρχάρια». Φεστιβάλ παραδοσιακού Ποντιακού Χορού με τη συμμετοχή και φέτος αξιόλογων Χορευτικών συγκροτημάτων από τη γύρω περιοχή και την υπόλοιπη Ελλάδα.Επίδειξη παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων από τα μέλη του Συλλόγου.Έκθεση αγροτικών και μελισσοκομικών εργαλείων και παραδοσιακών οικιακών σκευών. Την επιμέλεια αναλαμβάνουν τα μέλη του Συλλόγου. Διεξαγωγή παραδοσιακής πάλης από τους νεαρούς παλαιστές του αθλητικού συλλόγου Δημοκρίτειο και συμμετέχοντες από υπόλοιπη Ελλάδα και γειτονική Βουλγαρία. Επίδειξη παραδοσιακής μουσικής και χορού με τη συμμετοχήv παραδοσιακών ερμηνευτών και συγκροτημάτων.

11 π.μ. στην πλατεία Ειρήνης

Ο Αθλητικός Σύλλογος Μαχητικών Τεχνών ΔΙΑΣ Κομοτηνής, παρουσιάζει τα τμήματά του. 6.30 μ.μ. στο Ίδρυμα Παπανικολάου, συναυλία από το Ωδείο Δ. Κόψα, με τίτλο: «Μουσική περιπλάνηση σε φανταστικούς κόσμους»: 1ο Μέρος: Edvard Grieg Σουίτα № 1 «Peer Gynt», 2ο μέρος ντουέτα με πιάνο και τραγούδι και με πιάνο και κλαρινέτο.

Δευτέρα 8 Μαΐου

2ο Green Festival10.30 π.μ. Λαογραφικό Μουσείο ΚομοτηνήςΑ’ Μέρος: Η Νάντια Μαχά, επίκουρη καθηγήτρια Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, θα μας μιλήσει για πώς αλλά και το πόσο η παράδοση αλλά και το παραδοσιακό ένδυμα έχει επίδραση στην νέα, σύγχρονη μόδα.

Β’ Μέρος: Τίτλος: «Πάρα – Δώσε ζωή στα ρούχα σου», εργαστήρι μεταποίησης και επαναχρησιμοποίησης ρούχων με επιρροές από μοτίβα και στοιχεία των παραδοσιακών φορεσιών. Διοργάνωση: Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, Οργάνωση Νέων System & G, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC).

6 μ.μ., Υπόγειο του  Iδρύματος  Παπανικολάου

Εγκαίνια έκθεσης Θρακών καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 14 Μαΐου.

7 μ.μ. Κεντρική Αίθουσα Ιδρύματος Παπανικολάου

Πανηγυρική ομιλία για την 103η επέτειο των Ελευθερίων της Θράκης, από τον καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου και Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ Μιχάλη Χρυσομάλλη με θέμα: «Πρωταγόρας: Ο παρεξηγημένος Φιλόσοφος».

9 μ.μ., στο ΡΕΞ:

Συναυλία του Κώστα Λειβαδά και της Ανδριάνας Μπάμπαλη
Ένας από τους πιο αγαπημένους δημιουργούς της γενιάς μας, ο Κώστας Λειβαδάς, με δεκάδες γνωστά τραγούδια που κοσμούν τη δισκοθήκη μας πάνω από 20 χρόνια, δημιουργεί μια μοναδική, ποιητική παράσταση ως απότιση φόρου τιμής σε σημαντικούς και αγαπημένους σύγχρονους αθόρυβους εργάτες της ποίησης μας, που λειτούργησαν τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ποίησης. Κεφάλαια ολόκληρα Ελλήνων ποιητών που μας θυμίζουν ότι οι Έλληνες και οι Κινέζοι, είναι οι λαοί και τα γένη που ευλογήθηκαν στη γλώσσα τους και την ποίησή τους με τον πιο απλόχερο τρόπο.
Μια διαδρομή από τον Ευριπίδη ως τη σύγχρονή μας Μαρία Κούρση, που δείχνει υπόγεια πώς συνδέονται μέσα στους αιώνες ρεύματα και σχολές ποίησης πάνω στο μοναδικό και θαυματουργό ποτάμι της ελληνικής γλώσσας. Αγαπημένοι ποιητές όπως ο Λειβαδίτης, ο Καρυωτάκης, ο Λαπαθιώτης, η Μυρτιώτισα, λυρικοί, δραματικοί, πολιτικά σκεπτόμενοι και συχνά μαχόμενοι, τρυφεροί, παράλογοι παράφοροι εξ’ ορισμού ανήσυχοι, απεγνωσμένοι, πήγες φωτός, ιεροφάντες, αιρετικοί, θνητοί κι αθάνατοι μαζί, ήταν πάντα μαζί μας. Και θα είναι. Μαζί του σε αυτή την ιδιαίτερη παράσταση, το alter ego του, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ερμηνεύει και αφηγείται μαζί του στιγμιότυπα, εικόνες, ήχους, στιγμές. Στις κιθάρες ο Κώστας Καββαδίας.

Τρίτη 9 Μαΐου

2ο Green Festival

10 π.μ. στην Πλατεία Ειρήνης

Τίτλος Δράσης: «Μαθητές: ΕπιΔΡΩΝΤΑΣ ΠΡΑΣΙΝΑ»

Μαθητές των Δημοτικών σχολείων της πόλης μας θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά επιδαπέδια παιχνίδια και διαδραστικές δράσεις για το περιβάλλον, την ανακύκλωση, το “zero waste”, την βιοποικιλότητα, την μόλυνση των θαλασσών και τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Παράλληλα ο Σύλλογος  Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης “ΑΞΙΖΩ” θα παρουσιάσει αθλήματα από ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία έχουν δημιουργήσει οι ωφελούμενοι του συλλόγου, ενω οι “Σπορίτες Ροδόπης” σε συνεργασία με τους Εθελοντές και Ασκούμενους του exagono θα παίξουν το παιχνίδι “Δείξε μου τον σπόρο σου να σου πω ποιός είναι” και θα μοιράζουν παραδοσιακούς σπόρους στους μαθητές.
Διοργάνωση: Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Follow Green, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής.
Συμμετοχή: Σύλλογος  Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης “ΑΞΙΖΩ”, Σπορίτες Ροδόπης, Οργάνωση Νέων System & G, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC), Εθελοντικές ομάδες  και οι Ασκούμενοι Φοιτητές του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, Εθελοντές φοιτητές της ειδικότητας του αθλητικού τουρισμού, της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής.

6.30 μ.μ. στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Παρουσίαση του Βιβλίου της Βαρβάρας Α. Ιωαννίδου – Τσίτσιρα, «Τα αθώα χρόνια του παιχνιδιού στη Θράκη»

8 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης

Vegan Street Food

Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου η γαστρονομία, ο πολιτισμός και οι άνθρωποι θα συναντηθούν μέσα από χορτοφαγικές συνταγές  τις οποίες θα δημιουργήσουν οι μάγειρες της ειδικότητας “Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (ΣΕΦ)” του Π.Δ.ΙΕΚ Κομοτηνής, αξιοποιώντας πρώτες ύλες και προϊόντα της “ΑΞΙΖΩ” ΙΚΕ, μια εταιρεία του Συλλόγου Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης.
Διοργάνωση: Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, Σύλλογος  Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης “ΑΞΙΖΩ”, Πειραματικό Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής.
Συμμετοχή: Ομοσπονδία ΕΒΕΣ Ροδόπης.

9 μ.μ. στην  Πλατεία Ειρήνης

Συναυλία με τον Δημήτρη Χριστοδουλάκη και την πενταμελή του ορχήστρα, σε ένα ελαφρολαϊκό πρόγραμμα.

Τετάρτη 10 Μαΐου

2ο Green Festival

10 π.μ. αύλειος χώρος Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακού αυλού

Εργαστήρι για κατασκευή και εισαγωγή στην εκμάθηση του αρχαίου ελληνικού αυλού από καλάμι με τον παραδοσιακό και τον φυσικό τρόπο από τον Μουσικοσυνθέτη Χρήστο Χατζόπουλο. Στόχος του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουμε ότι από φυσικά υλικά μπορούμε να κατασκευάσουμε μουσικό όργανο συνδυάζοντας και καλλιεργώντας την περιβαλλοντική συνείδηση, την τοπική τέχνη και τον πολιτισμό.
Διοργάνωση: Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, Οργάνωση Νέων System & G, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC).

6 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα της Καπναποθήκης

Εγκαίνια έκθεσης Φωτογραφικής Ομάδας Ροδόπης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 16 Μαΐου

7 μ.μ., Ίδρυμα Παπανικολάου

Πανηγυρική συμφωνία Βυζαντινής Μουσικής επί της 103ης Επετείου της απελευθερώσεως της Κομοτηνής. Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Μητροπόλεως Μαρωνείας.

8 μ.μ., στην αυλή του “Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής”

Προβολή πράσινης ταινίας με τίτλο: ACTIVIST

Μια ταινία κλιματικής …δράσης, η οποία μας οδηγεί στην ποικιλομορφία των κλιματικών δράσεων που αναλαμβάνονται ή μπορούν να αναληφθούν και πέρα από τα σύνορα. Η ταινία κέρδισε στα Deauville Greens Awards 2022 και μόλις απέδειξε την αξία της στον διάσημο κινηματογράφο Les 400 Coups στο Angers. Κάθε προβολή παρέχει την ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών και σύνδεσης με τοπικές πρωτοβουλίες. Να σημειώσουμε ότι η ταινία έχει και ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, είναι η παραγωγή με τις περισσότερες χαμηλές εκπομπές άνθρακα στον διεθνή κινηματογράφο, Οτοστόπ και τρένα που αντικαθιστούν αεροπλάνα, γεύματα freegan και χορτοφαγικά, μεταχειρισμένος εξοπλισμός… Όλα αυτά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, του μοντάζ και την διανομής της.
Μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση για κοινές πράσινες δράσεις, για το κλίμα ανάληψη πρωτοβουλιών ,διαμόρφωση κοινών σχεδίων και θα κάνουμε το κουίζ “Μωσαϊκό του Κλίματος” που θα παρουσιαστεί απο τον εθελοντή της System & G, Alexis Marlangue.
Διοργάνωση: Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, Εθελοντική Ομάδα “Κλιματικής Αλλαγής και Φυσικό Περιβάλλον” του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής,  Κοινότητα Νέων Κομοτηνής – Περιβαλλοντική ομάδα (Ecotopia) – Κινηματογραφική Ομάδα (K.O.NIA.K), Grow2Be, Οικολογική Ομάδα Ροδόπης.

9 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης

Συναυλία με τη Γιώτα Νέγκα

Η Γιώτα Νέγκα, φέτος το καλοκαίρι ταξιδεύει με τα τραγούδια της και τους υπέροχους μουσικούς της σε πόλεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της μεγάλης προσωπικής της περιοδείας, με μια χειροποίητη παράσταση φτιαγμένη από φως και πολλές κρυφές μουσικές γωνιές που περιμένουν να συστηθούν. Στην δίωρη μουσική παράσταση θα ακουστούν τραγούδια των Σ. Κραουνάκη, Θ. Καραμουρατίδη, Σ. Κορκολή, Γ. Θεοφάνους, Λ. Νικολακοπούλου, Γ. Ζαμπέτα, Π. Καλαντζόπουλου, Ο. Ιωάννου κ.α. Μαζί της οι μουσικοί: Κ. Νικολόπουλος (κιθάρες), Ν. Κατσίκης (μπουζούκι), Κ. Πατσιώτης (μπάσο), Γ. Δούσος (πνευστά) και Γ. Βιάν (κρουστά)

Πέμπτη 11 Μαΐου

7 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, «Οι αρχαίοι Έλληνες λογοτέχνες μιλούν για τη Θράκη». Ομιλητής ο συγγραφέας και λογοτέχνης Θανάσης Μουσόπουλος. Την εκδήλωση οργανώνει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής
8.30 μ.μ. στο Θερινό Θέατρο: Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο, συναυλία παραδοσιακών και λαϊκών συνόλων.Το πρόγραμμα, αναφέρεται στην εξέλιξη του Μικρασιάτικου τραγουδιού με την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και τη δημιουργία του πρώιμου ρεμπέτικου.

Παρασκευή 12 Μαΐου

07.00 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, τελετή δεύτερου μέρους αδελφοποίησης μεταξύ Δήμου Κομοτηνής και Δήμου Μέσα Γειτονιάς Κύπρου.
7.00 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει», το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο και οι Εκδόσεις Αρμός, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Καμπάνταη με τίτλο «Μαμά… 20 αληθινές ιστορίες».
Ένας διάλογος γύρω από τη Μητέρα και τον πολυδιάστατο ρόλο της σε ένα  βιβλίο που λειτουργεί ως πυξίδα στην αναζήτηση του εαυτού και των ρόλων σου.
H συγγραφέας του βιβλίου και Ψυχολόγος, Μαρία Καμπάνταη συνομιλεί με γυναίκες που έχουν κύριο χαρακτηριστικό μεταξύ τους την ιδιότητα της μητέρας, με σκοπό μέσω της διάδρασης και της συζήτησης με το κοινό την ανάδειξη αξιών όπως ο σεβασμός, η ισότητα και η κατανόηση αλλά και την αποδόμηση στερεοτυπικών αντιλήψεων

μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης

Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα — Συνοδεύει το συγκρότημα «Θρακόμελο»

Εμφανίζονται:

 • Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου
 • Πολιτιστικός Μορφωτικός Όμιλος «Ο Γρατίνος»
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»
 • Εργαστήρι Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής
 • Σύλλογος «Δρω» Σαπών
 • Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής
 • Μορφωτικός Όμιλος Αρσακείου

Σάββατο 13 Μαΐου

10:30 Ηρώο Επίσημη έπαρση της ιστορικής σημαίας της πόλης από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη
Παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αρχών της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και Τιμητικού Στρατιωτικού Αγήματος.
11:00 Ηρώο
Επιμνημόσυνη δέηση
11:10 Ηρώο  Κατάθεση στεφάνων
18.30 Υποστολή της Ιστορικής Σημαίας από το δήμαρχο Ιωάννη Γκαράνη
19.00 Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής
Υποδοχή της ιερής εικόνας της Θεομήτορος της ιεράς μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος
Υποδοχή της εικόνας και λιτάνευσή της μέχρι τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου θα τελεστεί εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

12.30 μεσημέρι, στην Πλατεία Ειρήνης

το τμήμα μοντέρνου χορού κορεάτικης μουσικής K-POP  «Young Blood» του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης

08.00 μ.μ., στην Πλατεία Ειρήνης

Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα — Συνοδεύει το συγκρότημα «Ορφέας»

Εμφανίζονται:

 • Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής
 • Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Περιφέρειας Άρτας «Οι Μερακληδες»
 • Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης και Λαογραφίας «Οι Φιλοτέχνες»
 • Χορευτικός Όμιλος Λήμνου «Ο Ήφαιστος»
 • Χορευτικό Συγκρότημα  Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού  Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη,
 • Σύλλογος Ποντίων Νομού Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»
 • Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Όμιλος Αρμενίων Κομοτηνής
 • Σύλλογος Εβριτών Νομού Ροδόπης
 • Ομάδα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ

Κυριακή 14 Μαΐου

07:00 – 10:00  Ιερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής  Αρχιερατικό Συλλείτουργο, Προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος. Επίσημη δοξολογία
10:00 – 10:30 Ιερός καθεδρικός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας.

Επιμνημόσυνη Δέηση Ηρώο Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμονος.
Κατάθεση στεφάνων Ηρώο

Παρέλαση Των Πολιτιστικών Οργανώσεων, της Φοιτητικής και Μαθητικής Νεολαίας, των Σωμάτων Ελλήνων Προσκόπων και Ελληνίδων Οδηγών, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

04.00 μ.μ. στο ΔΑΚ

Τελικός αγώνας κυπέλου ποδοσφαίρου της ΕΠΣ Θράκης

06.30 μ.μ., στους δρόμους της πόλης και κατάληξη στην πλατεία Ειρήνης

Το σχήμα βραζιλιάνικων κρουστών δρόμου   «Los ToubanEvros» του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης, σε συνεργασία με το σχήμα κρουστών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, ξεσηκώνουν με τις μουσικές τους την πόλη, και κατευθύνονται στην πλατεία Ειρήνης. Διεύθυνση: Χρήστος Ναλπάντης

 08.00 μ.μ., στην Πλατεία Ειρήνης

Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα. —  Συνοδεύει το συγκρότημα «Λαλητάδες της Ροδόπης»

Εμφανίζονται:

 • Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής
 • Κρητική Αδελφότητα Νομού Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης»
 • Σύνολο από πέντε χορευτικά συγκροτήματα του Νομού Μαγνησίας
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Ροδόπης «ΟΙ Θράκες»
 • Μορφωτικός Σύλλογος των Εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων
 • Σύλλογος Καππαδόκων και Μικρασιατών Ν. Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος»
 • Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος»
 • Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης «Ο Άγιος Γεώργιος Εξ Ιωαννίνων»

Δευτέρα 15 Μαΐου

6.30 μ.μ., στη μικρή αίθουσα της Καπναποθήκης

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, για να υμνήσει το ξεχωριστό δέσιμο του ανθρώπου με το κατοικίδιό του. Εργαζόμενοι στους Δήμους Αρριανών, Ιάσμου, Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών εκθέτουν μια άλλη πλευρά του εαυτού τους μαζί με τα αγαπημένα τους ζωάκια σε στιγμές ξεκούρασης, διασκέδασης και ξενοιασιάς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κατοικίδια εμπλουτίζουν τα συναισθήματά μας, μας μαθαίνουν να είμαστε πιο δοτικοί, πιο ευαίσθητοι και κυρίως να αγαπάμε χωρίς ιδιοτέλεια! Η έκθεση θα διαρκέσει έως 17 Μαΐου.

7 μ.μ., στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, παρουσίαση του βιβλίου «Ροδίτης, στα χνάρια της ιστορίας και του Πολιτισμού»

Για το βιβλίο μιλούν: Βασιλική Φίλιου (φιλόλογος, διδάκτωρ Ιστορίας), Σουλτάνα Μαργαρίτου (φιλόλογος) και Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη (φιλόλογος και επιμελήτρια της έκδοσης)

9 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης, συναυλία με την Big Band Allegro υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ιερώνυμου. Γνωστές μελωδίες από τον κινηματογράφο και τη τζαζ.

Τρίτη 16 Μαΐου

7.00 μ.μ., από πλατεία έως Λέσχη

Αναβίωση καντάδας στους δρόμους της Πόλης και γύρω από τη Λέσχη Κομοτηναίων Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής.

Τετάρτη 17 Μαΐου

11 π.μ., Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής

Εν όψει του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η  Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού – Παιδείας & Αθλητισμού ΔΚΕΠΠΑΚ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης (δια του γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων) διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: «Ο λαογραφικός πλούτος μας μέσα από τα μάτια των εφήβων». Συμμετέχουν: 1ο Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο, Μειονοτικό Γυμνάσιο Κομοτηνής.

09.00 μ.μ. Πίσω αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

«Συναυλία – Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι»

Ο Γιάννης Κάλλαρης και οι μουσικοί: Θωμάς Αραμπατζής (κιθάρα), Κώστας Γκατζαλίδης (κιθάρα), Κώστας Αθανασιάδης (κοντραμπάσο), Νίκος Μελάς (πλήκτρα, ακορντεόν), Βερόνικα Σεμερτζίδου (πιάνο) και η Χρυσούλα Κυρατζόγλου (τραγούδι) παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Καλησπέρα κ. Μάνο». Ο Χατζηδάκις είναι παρών. Ιδιοφυής, καινοτόμος, πάντα επίκαιρος μέσα από τη μουσική του, συνεχίζει να αποκαλύπτεται στο κοινό, αποτελώντας μία αστείρευτη πηγή αναδημιουργίας για τους σύγχρονους καλλιτέχνες και περίτεχνο πεδίο αναβάπτισης για κάθε ανήσυχο ακροατή.
Το πρόγραμμα παρουσιάζει η δημοσιογράφος Ειρήνη Τσακίρη.
xronos.gr

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του