Ελαιόλαδο: Πρόταση για μικροτσίπ στις ελιές και περιπολίες

Πληθαίνουν οι κλοπές καθώς το ελαιόλαδο έχει μετατραπεί σε «υγρό χρυσό» – Εκτιμήσεις θέλουν το ελαιόλαδο να φτάνει ακόμη και στα 15 ευρώ το λίτρο

Σεκιούριτι στους ελαιώνες, εντονότερη παρουσία αστυνομικών και τακτικές περιπολίες στα ελαιοπερίβολα ακόμη και τοποθέτηση μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο ή στα σακιά, όπως γίνεται στην Ισπανία επιστρατεύονται στην μάχη προστασίας της παραγωγής ελαιολάδου, δεδομένης της φετινής ακαρπίας και της αυξημένης τιμής του προϊόντος, που έχει αυξήσει σημαντικά τα περιστατικά κλοπών μικρών ή μεγάλων ποσοτήτων ελαιόλαδου.
Με τις εκτιμήσεις τη αγοράς να θέλουν το ελαιόλαδο να φτάνει ακόμη και στα 15 ευρώ το λίτρο, όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, οι παραγωγοί της Μεσαράς, όπου οι ελαιοκαλλιέργειες είναι φροντισμένες και αρδεύονται, εκφράζουν την ανησυχία τους και αναζητούν λύσεις για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών τους, ενόψει της συγκομιδής του ελαιόκαρπου.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ηρακλείου είπε μεταξύ των παραγωγών εντείνονται οι συζητήσεις για την τοποθέτηση μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο, όπως κάποιοι κάνουν με τα κοπάδια ζώων, ώστε, σε περίπτωση κλοπής, να είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η πορεία του κλεμμένου φορτίου. Ο κ. Πρωτογεράκης τόνισε ότι ζητήθηκε ήδη η εντονότερη παρουσία αστυνομικών στις περιοχές με ελαιόδεντρα, για την αποτροπή κλοπών.
Πάνω από 370.000 ευρώ εκτιμάται ότι είναι η ζημιά από την κλοπή ελαιόλαδου που κατήγγειλε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιουργίας στον Πολύγυρο, στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τον τοπικό συνεταιρισμό, είναι άγνωστο πώς οι «ποντικοί» τρύπωσαν στις εγκαταστάσεις – αποθήκες των παραγωγών, οι οποίοι είναι σε κατάσταση απόγνωσης και οργισμένοι. Το Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου, που έχει αναλάβει την υπόθεση, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ως προς την υπόθεση και τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η κλοπή. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος που αφαιρέθηκαν οι 37 τόνοι λαδιού, την οποία καταγγέλλουν οι παραγωγοί.

Συνταγή Ισπανίας
Οι ελιές με GPS αποτελούν μια ιδέα που προέκυψε το 2018 από τους αγρότες της Granada, στην Ισπανία, ώστε να αποφευχθούν οι κλοπές στους ελαιώνες τους. Έχει σχήμα στρογγυλό, πράσινου ή μαύρου χρώματος, παρόμοιο στην αφή και την όψη μιας ελιάς. Στη πραγματικότητα είναι ένας «κατάσκοπος» των ληστών με μια συσκευή ραδιοσυχνότητας κρυμμένη στο εσωτερικό της.
ot.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του