Εκτοξεύτηκε η τιμή του ελαιόλαδου: «Θα πούμε το λάδι, λαδάκι»

Περίπου 25% αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του λίτρου στον Έβρο

Tο φαινόμενο της ακαρπίας που παρουσιάστηκε φέτος στα ελαιόδενδρα αρκετών περιοχών της χώρας έχουν ήδη εκτοξεύσει την τιμή του ελαιολάδου.
Στο πεδίο της επιτραπέζιας ή αλλιώς βρώσιμης ελιάς η καταστροφή φαίνεται ολοκληρωτική, ωστόσο και στη λαδοελιά, τον καρπό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελαιόλαδου, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
Την ίδια ώρα, Ισπανοί και Ιταλοί έμποροι αγοράζουν από τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες ελαιολάδου, καθώς η ξηρασία επηρέασε την παραγωγή ελιάς στην Ισπανία που αποτελεί την μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα ελαιόλαδου.
Χαρακτηριστικό του ανοδικού ράλι τιμών είναι ότι οι τιμές και στο νότιο Έβρο παρουσιάζουν αύξηση περίπου 25% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε στη Voria ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος ήδη η τιμή του ελαιόλαδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτοξευθεί.
«Αυτή την στιγμή στα σούπερ μάρκετ, το λάδι, μιλάω για λάδι Κρήτης, πωλείται 14,19 ευρώ το λίτρο. Τα πέντε λίτρα, της ίδιας ετικέτας, πωλούνται 68,71 ευρώ. Επίσης, τα ελαιόλαδα που ήταν στο καλάθι του νοικοκυριού και πωλούνταν προς 5,55 ευρώ πλέον ξεπέρασαν τα 10 ευρώ και πωλούνται προς 10,30 ευρώ. Εκτιμώ ότι το φθινόπωρο θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραυτόπουλος.
Επισήμανε ακόμη ότι η εκτόξευση των τιμών προήλθε κυρίως από την παρουσία των Ισπανών και Ιταλών εμπόρων που αγοράζουν ελληνικό λάδι για τις δικές τους εξαγωγές.
«Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η Ισπανία λόγω του φαινομένου της ξηρασίας που την έχει πλήξει δεν έχουν ποσότητες για τις εξαγωγές τους. Η Ισπανία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα στο ελαιόλαδο. Ήδη στην Ελλάδα έχουν έρθει Ισπανοί και Ιταλοί έμποροι και αγοράζουν το λάδι προς 8 και 8,5 ευρώ. Στην Ηλεία μάλιστα αγόρασαν και με 11,50 ευρώ από τους παραγωγούς» είπε.
Ο κ. Ραυτόπουλος ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος ξεκινάει επαφές με ελαιοπαραγωγούς στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να καταγράψει τις τιμές πώλησης προκειμένου να διαπιστώσει το «καπέλο» που μπαίνει στην τελική τιμή του ελαιολάδου με την οποία το αγοράζει ο καταναλωτής.
«Είναι αρχικά η τιμή πώλησης του αγρότη. Μετά, το ελαιοτριβείο δεν θα βγάλει κέρδος; Ο έμπορος δεν θα βγάλει κέρδος; Το σούπερ μάρκετ; Θα πούμε το λάδι, λαδάκι» είπε ο κ. Ραυτόπουλος.
Παρότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός μειώθηκε δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα που συνθλίβει το πορτοφόλι των νοικοκυριών. Έτσι τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν 12,2%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023 έγιναν σε ψωμί- δημητριακά 9.50%, κρέατα 11,40%, ψάρια 6,70%, γαλακτοκομικά και αυγά 15,30%, έλαια και λίπη 14,20%, φρούτα 10,30%, λαχανικά 14,70%, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 10,90%, λοιπά τρόφιμα 15,60%, καφές-κακάο-τσάι 10,50%, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων.
Αυξημένες τιμές όμως καταγράφονται και στις λαϊκές αγορές όπου οι παραγωγοί πωλούν τα δικά τους προϊόντα χωρίς μεσάζοντες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του καρπουζιού που πωλείται και σήμερα από 0,90 λεπτά έως 1 ευρώ χωρίς να υπάρξει καμία τάση αποκλιμάκωσης της τιμής.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του