Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κοσμίδου στην ART GALLERY

Από σήμερα έως και τις 15 Ιουλίου. Η έκθεση με τίτλο “ΑΙΘΗΡ” παρουσιάζει μια σειρά έργων λάδι σε πανί που δημιουργήθηκαν μέσα από διάθεση ενδοσκόπησης η οποία τροφοδοτείται από τις οικογενειακές φωτογραφίες   

Η ART GALLERY παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Μαρίας Κοσμίδου με τίτλο “αιθήρ”. Τα εγκαίνια θα [πραγματοποιηθούν Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 & ώρα 20:00. Η έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κοσμίδου με τίτλο “ΑΙΘΗΡ” παρουσιάζει μια σειρά έργων λάδι σε πανί.
Αφορμή για τη συγκεκριμένη δουλειά υπήρξε η διάθεση ενδοσκόπησης η οποία τροφοδοτείται από τις οικογενειακές φωτογραφίες. Αναζητείται η συναισθηματική σύνδεση με τα πρόσωπα που απεικονίζονται αλλά και η σχέση με το παρελθόν μέσα από τη μνήμη που υλοποιείται σε εικόνα με έναν τρόπο ασυνείδητο. Ενώ δεν αποτελεί αρχική πρόθεση, προκύπτει στην πορεία του έργου το ζήτημα της διαχείρισης της απώλειας είτε στο επίπεδο του φυσικού θανάτου είτε μεταφορικά με την έννοια του χρόνου και των γεγονότων που συμβαίνουν και δεν θα επαναληφθούν. Ο τίτλος της έκθεσης γεννήθηκε μαζί με τις μορφές των έργων που εμψυχώνονται πάνω στο πανί. Υπήρξαν κάποτε στη φυσική τους διάσταση, ενώ έχουν περάσει πια στο χώρο της μνήμης. Αναδύεται, λοιπόν, σταδιακά πάνω στα έργα ένας κρυμμένος κόσμος μέσα από τη “δεξαμενή” του προσωπικού αλλά και του συλλογικού ασυνειδήτου.

Οἱ πρόγονοι

Ἡ κραυγὴ ποὺ γροικᾶς δὲν εἶναι δική σου. Δὲ μιλᾶς ἐσύ. Μιλοῦν
ἀρίφνητοι πρόγονοι μὲ τὸ στόμα σου. Δὲν πεθυμᾶς ἐσύ. Πεθυμοῦν
ἀρίφνητες γενιὲς ἀπόγονοι μὲ τὴν καρδιά σου.
Οἱ νεκροί σου δὲν κοίτουνται στὸ χῶμα. Γενήκαν πούλια, δέντρα,
ἀέρας. Κάθεσαι στὸν ἴσκιο τους, θρέφεσαι μὲ τὴ σάρκα τους, ἀναπνὲς στὸ
χνῶτο τους. Γενήκαν ἰδέες καὶ πάθη καὶ ὁρίζουν τὴ βουλή σου καὶ τὴν
πράξη.

Ἀσκητικὴ”

Νίκος Καζαντζάκης
Διάρκεια έκθεσης: 5 έως 15 Ιουλίου 2022

Σύντομο βιογραφικό
Η Μαρία Κοσμίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 1980.
Σπούδασε στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Αφού δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της αρχιτεκτονικής μετά το πέρας των σπουδών της, σταδιακά πέρασε στη διδασκαλία του σχεδίου και της ζωγραφικής όπου και αφιερώθηκε, διατηρώντας από το 2016 έως και σήμερα ένα εργαστήριο διδασκαλίας σχεδίου και ζωγραφικής. Ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο