«Εκρηκτικό» μείγμα εποχικών ιώσεων, γρίπης, γαστρεντερίτιδας και covid στον Έβρο

Σημαντική αύξηση των ιώσεων κυρίως στα παιδιά – «Στο κόκκινο» οι ελλείψεις αντιπυρετικών και αντιβιώσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθάνασιο Μαλάκη – Τα δύο χρόνια πανδημίας και η χρήση μάσκας ατόνησαν το ανοσοποιητικό μας

της Κικής Ηπειρώτου

Ένα «εκρηκτικό» κύμα εποχικών ιώσεων, γρίπης, γαστρεντερίτιδας και, φυσικά, κορωνοϊού επελαύνει και στον Έβρο, τις τελευταίες εβδομάδες, ταλαιπωρώντας αρχικά τα παιδιά και στη συνέχεια, και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Η κατάσταση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει ως αποτέλεσμα να προστεθούν κι άλλα φάρμακα στην ήδη μακρά λίστα των δυσεύρετων σκευασμάτων στα φαρμακεία του νομού.

Τα δύο χρόνια πανδημίας, η συστηματική (και εν πολλοίς υποχρεωτική) χρήση μάσκας και η αποφυγή κοινωνικών συναναστροφών, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ιώσεων και την παράλληλη «χαλάρωση» του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όπως είχαν προβλέψει οι ειδικοί, η μείωση κρουσμάτων κορωνοϊού και η απουσία μέτρων προστασίας θα είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση άλλων ιώσεων, το φετινό χειμώνα. Γι’ αυτό και όπως λέει στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Αθανάσιος Μαλάκης, αυτό το κύμα ιώσεων, που είναι ιδιαίτερα έντονο και στον Έβρο, ήταν αναμενόμενο.

«Υπάρχει μία αύξηση σε σχέση με άλλες χρονιές, είχαμε ενημερωθεί από τις επιστημονικές μελέτες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και το περιμέναμε. Τα δύο χρόνια πανδημίας και καραντίνας είχαν ως αποτέλεσμα να ατονήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να ‘κολλάμε’ πιο εύκολα οι πιο πολλοί από εμάς. Τα παιδιά είθισται να φέρνουν τις ιώσεις από το σχολείο, κι αν δεν κολλήσει όλη η οικογένεια, τότε θα κολλήσουν οι περισσότεροι» σημειώνει ο κ. Μαλάκης, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος, αυτό το διάστημα, ταλαιπωρείται όχι μόνο από γρίπη, αλλά και από άλλες εποχικές ιώσεις, από γαστρεντερίτιδες, αλλά φυσικά και από τον covid.

«Στο κόκκινο» οι ελλείψεις φαρμάκων

Σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων που χρειάζονται οι ασθενείς για να αντιμετωπίσουν αυτού του είδους τα προβλήματα υγείας. Όπως λέει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών, «οι ελλείψεις και στο νομό μας έχουν χτυπήσει κόκκινο, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε και εμείς, αλλά φυσικά και οι ασθενείς, που πρέπει να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους.

Υπάρχουν ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αντιβιώσεις, σταγόνες κορτιζονούχες και άλλα. Σε αρκετά σκευάσματα κάνουμε αντικαταστάσεις, σε κάποια άλλα, όμως, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση κι εμείς να περιμένουμε πότε θα μπορέσουν οι εταιρείες να μας προμηθεύσουν ξανά. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές μας, το πρόβλημα με τις ελλείψεις αρκετών φαρμάκων έχει παγιωθεί και στην περιοχή μας».

 

Η έξαρση της γρίπης Α στα παιδιά , και η ευρεία διασπορά της, αδειάζει τις σχολικές τάξεις και οι γονείς κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, αφού η μια ίωση διαδέχεται την άλλη .

 

info

Η ανησυχία για νέο μεγάλο κύμα ιώσεων είναι έκδηλη και εκτιμάται πως θα κορυφωθεί κατά τη διάρκεια των εορτών, όταν κανονικά η αύξηση των λοιμώξεων σε παιδιών καταγράφονταν κυρίως τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο