Εκπαιδευτικοί 6 σχολείων του Έβρου ενωμένοι απέναντι στη σχολική βία

Σημαντικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών – Σεμινάριο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φαινομένων παρακολούθησαν 50 εκπαιδευτικοί

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των μαθητών, όπως διαπιστώνουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί. Με αυτό το σκεπτικό και με δεδομένο το ενδιαφέρον και την ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι εκπαιδευτικοί έξι συνεργαζόμενων σχολείων, του ΓΕΛ Τυχερού, ΓΕΛ Σαμοθράκης, 2ου ΓΕΛ Ορεστιάδας, 4ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και Γυμνασίου Τυχερού, ζ’ητησαν από το Εργαστήριο Συμβουλευτικής, Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Κοινοτικών Παρεμβάσεων του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής την διοργάνωση σεμιναρίου με θέμα «Εκφοβισμός και επιθετικότητα των μαθητών/τριών στο σχολείο σε εποχή πανδημίας: Πρόληψη,  αντιμετώπιση». Το αίτημα έγινε δεκτό αμέσως και το σεμινάριο υλοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου με τη συμμετοχή περίπου 50 εκπαιδευτικών.

Η ανακοίνωση των διευθύνσεων των σχολείων:

Η βία στο σχολείο σήμερα είναι μια πραγματικότητα και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά, καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο, του οποίου οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο του σχολείου αλλά επεκτείνονται και στην ευρύτερη κοινωνία. Το σχολείο απλά είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Δεδομένου ότι τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας υπήρξαν πολύ πιεστικά για τα παιδιά και η μακροχρόνια αποκοπή τους από το σχολείο έχει πλέον αποδεδειγμένες επιπτώσεις για την ψυχική τους υγεία αλλά και το γεγονός ότι το σχολείο θα πρέπει να λειτουργεί ως χώρος στον οποίο οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται και να κοινωνικοποιούνται με ασφάλεια και ελευθερία, χωρίς να νοιώθουν ντροπή ή φόβο, οφείλουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί να δώσουμε τη νέα μάχη. Απέναντι σε αυτή τη ραγδαία εξάπλωση της βίας οφείλουμε να λάβουμε αυστηρά μέτρα για την πρόληψή της γιατί είναι πολύ σημαντικό να προλαμβάνουμε καταστάσεις, αλλά και όταν αυτές προκύπτουν να τις αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά.

Οι εκπαιδευτικοί έξι συνεργαζόμενων σχολείων, του ΓΕΛ Τυχερού, ΓΕΛ Σαμοθράκης, 2ου ΓΕΛ Ορεστιάδας, 4ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και Γυμνασίου Τυχερού, ορμώμενοι από αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς αιτηθήκαμε από το Εργαστήριο Συμβουλευτικής, Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Κοινοτικών Παρεμβάσεων του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής την διοργάνωση σεμιναρίου με θέμα «Εκφοβισμός και επιθετικότητα των μαθητών/τριών στο σχολείο σε εποχή πανδημίας: Πρόληψη,  αντιμετώπιση». Το αίτημα έγινε δεκτό αμέσως και το σεμινάριο υλοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου το απόγευμα με κύριο εισηγητή τον κ.Θεολόγο Χατζηπέμου, Επίκουρο Καθηγητή Κοινωνικής Εργασίας στην Εκπαίδευση. Σ’ αυτό συμμετείχαν περίπου 50 εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων, όπου ο κ.Χατζηπέμου αφού παρουσίασε στους συμμετέχοντες το θεωρητικό πλαίσιο του θέματος στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις, ακολούθησε συζήτηση, ανταλλάχτηκαν ιδέες και απόψεις και προτάθηκαν μέτρα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας, της επιθετικότητας και του εκφοβισμού στα σχολεία.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ.Μανιαδάκη, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής, Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Κοινοτικών Παρεμβάσεων του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ιδιαιτέρως τον Επ.Καθηγητή κ.Χατζηπέμου για την θετική τους ανταπόκριση στο αίτημά μας και για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες που μας έδωσαν.

Οι Διευθύνσεις των σχολείων

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr