Στις εκλογές της 21ης Μαΐου το εκλογικό σώμα θα έχει να επιλέξει μεταξύ 36 ψηφοδελτίων τα οποία αποτελούνται από κόμματα, συνασπισμούς και έναν μεμονωμένο υποψήφιο με σκοπό να αναδείξει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός ξεπέρασε κατά πολύ εκείνον των εκλογών του 2019, που συμμετείχαν 24 κόμματα και συνασπισμοί.
Όμως πέρα από τους βασικούς «παίκτες» της εκλογικής διαδικασίας που πρωταγωνιστούν τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στις συζητήσεις μεταξύ των πολιτών, υπάρχουν εκείνα τα ψηφοδέλτια των κομμάτων που θα παραλάβουν οι ψηφοφόροι από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής του εκάστοτε εκλογικού τμήματος, και τα οποία θα καταλήξουν στη «μαύρη» σακούλα του παραβάν.
Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα κόμματα που δεν ανιχνεύονται στις δημοσκοπήσεις και που δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων.

Κίνημα 21

Με έτος ίδρυσης το 2021 (σ.σ. όπως παραπέμπει και το όνομά του), και Πρόεδρό του τον Ζώη Κωνσταντίνο Μπέχλη, πλοίαρχο ε.α και στρατιωτικό ιατρό, το Κίνημα 21 ανήκει στον εθνικιστικό χώρο. Μεταξύ των 21 σημείων του, το κίνημα αναφέρει πως «Η ΕΛΛΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ», ενώ έχει ως στόχο την «απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογές όσων ήταν βουλευτές και των συγγενών τους απο το 1974 εως και σήμερα» και την «κατάργηση του δικαιώματος υιοθέτησης παιδιών από τους ομοφυλόφιλους καθώς και του συμφώνου συμβίωσής τους».

Κίνημα Φτωχών

Ιδρύθηκε το 2019 και έχει Πρόεδρο τον γνωστό ηθοποιό Παύλο Κοντογιαννίδη. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, στοχεύει «στην αξιοπρεπή διαβίωση, για μια Ανθρωποκεντρική κοινωνία με δημοκρατία, υγεία, εργασία, αξιοπρέπεια, σεβασμό, αλληλεγγύη, ισονομία, χωρίς κοινωνικές ανισότητες για μια κοινωνία ελεύθερη, ειρηνική, χαρούμενη και ευτυχισμένη». Όπως αναφέρει ο κ. Κοντογιαννίδης στην προσωπική του ιστοσελίδα «ένας άνεργος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε αριστερός ούτε δεξιός. Είναι απλά φτωχός. Δεν ισχύουν λοιπόν οι πολιτικοί διαχωριστικοί χαρακτηρισμοί-τίτλοι-λογότυπα δεξιός, αριστερός, κεντρώος, ακραίος κλπ.»

Νίκη

Ιδρύθηκε το 2019 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και την ηγεσία του έχει αναλάβει ο Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος, θεολόγος και συγγραφέας. Όπως γίνεται γνωστό από την ιστοσελίδα του κόμματος «συνιστά μία γνήσια πατριωτική φωνή που προέρχεται από τον απλό ελληνικό λαό, αφού στις τάξεις της δεν δέχεται ως μέλη πρώην βουλευτές ή κυβερνητικούς οποιασδήποτε απόχρωσης. Βασίζεται σε ξεκάθαρες αξίες της Ρωμιοσύνης, χωρίς ‘δεξιές’ κι ‘αριστερές’ παρωπίδες ή γενικόλογους ‘πατριωτισμούς’ αμφίβολων ηθικών αξιών, κρατώντας αποστάσεις από κύκλους ιδεών ασυμβίβαστων με τις χριστιανικές ηθικές αξίες». Μάλιστα, το κόμμα ανιχνεύθηκε και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, συγκεντρώνοντας 1%, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό.

Βόρεια Λέγκα-Κράμα

Ιδρύθηκε το 2019, στη Θεσσαλονίκη, με έδρα στη Μενεμένη. Επικεφαλής του κόμματος είναι ο Χρήστος Ορφανίδης ο οποίος αποτέλεσε δεξί χέρι του Γιώργου Καρατζαφέρη. Συνεργάζεται με το «ΚΡΑΜΑ Καστοριάς», γι αυτό και το όνομα στο ψηφοδέλτιο. Στην ιδρυτική ανακοίνωση της «Βόρειας Λέγκας», αναφέρεται ότι «η πατρίδα μας, εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, στενάζει και λεηλατείται από τις γνωστές δυνάμεις του διεθνούς και εγχώριου κατεστημένου. Η ίδρυση της Λέγκας του Βορρά έγινε από Έλληνες για τους Έλληνες που ήδη βιώνουν την ανείπωτη αυτή καταστροφή».

Τώρα ΟΛοι ΜΑζί (ΤΟΛΜΑ)

Ιδρύθηκε το 2020 και στο «τιμόνι» του βρίσκεται ο Αθανάσιος Κολυβάς. Στην ιδρυτική του διακήρυξη αναφέρεται ότι «Η οικονομική καταστροφή , η μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών καθώς και η πρωτοφανής εκχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας στο όνομα της κερδοφορίας των Τραπεζιτών των Πολυεθνικών και των εγχώριων συνεργατών τους είναι πλέον ξεκάθαρα εμφανής σε όλους τους Έλληνες. Ήρθε η ώρα οι Έλληνες να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, μακριά από ξένα κέντρα αποφάσεων που πάντα ήταν υπέρ ξένων συμφερόντων μετατρέποντας το Ελληνικό Κράτος σε παρία των Διεθνών Εξελίξεων και τον Ελληνικό Λαό παράδειγμα προς αποφυγή, ήρθε η ώρα οι Έλληνες να ενωθούν για ακόμη μια φορά μπροστά στον κίνδυνο του αφανισμού ξεχνώντας όλα όσα μας χωρίζουν και κρατώντας τις βασικές αρχές του Ελληνισμού που μέσα από αυτές το Έθνος μας επιβιώνει χιλιάδες χρόνια ως φάρος πολιτισμού και ευημερίας».

Ελεύθεροι Ξανά

Ιδρύθηκε το 2021 με επικεφαλής τον Φαίδωνα Βόβολη. Το κόμμα αντιτίθεται, μεταξύ άλλων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ενώ υποστηρίζει την ταύτιση του Χριστιανισμού με τον Ελληνισμό. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος «μια ίωση, ένα διαφαινόμενο σύστημα προώθησης ανελευθεριών, μια αλλοίωση της ζωής μας αλλά και των αρχών αυτής με ταυτόχρονη υποχώρηση στις πάγιες εθνικές μας θέσεις και μια διάλυση της οικονομίας και της καθημερινότητας του Έλληνα έγινε αιτία ώστε μια μεγαλειώδης αντίδραση υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων από κάθε γωνιά της χώρας να μετεξελιχθεί σε έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό πολιτικό σχηματισμό ο οποίος σέβεται και υπηρετεί απαρέγκλιτα το σύνταγμα, τις ελευθερίες και τη Δημοκρατία της πατρίδας μας.

Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (ΚΟΤΕΣ)

Το «ΚΟΤΕΣ» ιδρύθηκε το 2009 και συμμετείχε στις εκλογές του 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ανεξαρτητοποιήθηκε. Πρόεδρός του είναι ο Νίκος Λούβρος, ιδιοκτήτης πολυχώρου στο κέντρο της Αθήνας. Το κόμμα υπεραμύνεται τα δικαιώματα των καπνιστών και μετρά 15.000 μέλη.

Social

Ιδρύθηκε το 2022 και προτάσσει, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ψηφιακή μετάβαση και την άμεση δημοκρατία. Μάλιστα, αυτοπροσδιορίζεται ως «το πρώτο ψηφιακό κόμμα της Ελλάδας». Πρόεδρος κόμματος είναι ο παρ’ ολίγον υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη Β’ Θεσσαλονίκης, Συμεών Καψάλας.

Πνοή δημοκρατίας

Ιδρύθηκε το 2022 και έχει ως Πρόεδρο τον καθηγητή Φαρμακολογίας Δημήτρη Κούβελα, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων αναφορικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, η κατηγορία εναντίον του αφορούσε ανάρτηση που έκανε ο κ. Κούβελας τον Αύγουστο του 2021 στο Facebook λίγες ημέρες μετά το ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο που έπαθε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Στην ανάρτηση ο καθηγητής Φαρμακολογίας είχε προτρέψει τον κ. Χαρδαλιά, τους θεράποντες γιατρούς και τους φροντιστές του να υποβάλουν “κίτρινη κάρτα” στον ΕΟΦ για δυνητική ανεπιθύμητη δράση του εμβολίου κατά της Covid. Βέβαια, κρίθηκε αθώος από το Β’ Τριμελές. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος « η παγκόσμια οικονομική ελίτ και τα συμφέροντά της, με πρόφαση και πρόσχημα τον κορωνοϊό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αδιαφορώντας για τον πιο επικίνδυνο και θανατηφόρο “ιό”, τον “ιό της πείνας”, κατατρομοκράτησαν και συνεχίζουν να τρομοκρατούν την ανθρωπότητα, μετάλλαξαν και συνεχίζουν να μεταλλάσσουν τη ζωή των κοινωνιών όπως τις γνωρίζαμε. Μετάλλαξαν δηλαδή κοινωνικές σχέσεις, εργασιακές σχέσεις, επαγγελματικές σχέσεις, πολιτισμικές σχέσεις, το δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας των ανθρώπων, οδηγώντας με ιδιαίτερη επιμέλεια την ανθρωπότητα στην εποχή του μετανθρωπισμού».
tovima.gr