Εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Αλεξανδρούπολης για την 8η Μάρτη

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 12 Μαρτίου, η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος ΟΓΕ) που συνδιοργάνωσε με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης «Η Ενότητα», το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου, το Σωματείο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης & Περιφέρειας, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θράκης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Έβρου.
Η εκδήλωση, με τίτλο «Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία, ασπίδα προστασίας η πάλη για τη χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία», ξεκίνησε με την προβολή του βίντεο της ΟΓΕ για το 13ο Συνέδριό της και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Άννα-Μαρία Σίσκου.

Η ομιλήτρια αφού έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις γυναίκες της Ουκρανίας και της Ρωσίας που ζουν τη βαρβαρότητα του πολέμου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο σύλλογος γυναικών και οι εργαζόμενοι βρίσκονται «στο πλευρό των λαών που βιώνουν τα τραγικά αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ από τη μία και τη Ρωσία από την άλλη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής». Για το λόγο αυτό τιμούν αγωνιστικά την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και ξεσηκώνονται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένες να μην αφήσουμε τα παιδιά μας έρμαια της δολοφονικής μηχανής τους. Γι αυτό δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Δεν στοιχιζόμαστε πίσω από κανένα ιμπεριαλιστικό σχέδιο και πίσω από κανένα ιμπεριαλιστικό μηχανισμό. Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα των λαών για να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια, χωρίς πόλεμο. Ο αγώνας μας έχει σημασία για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας… Σήμερα οι γυναίκες του μόχθου δεν έχουμε άλλη επιλογή από την οργάνωση της αντεπίθεσής μας για να μην πληρώσουμε το κόστος του πολέμου, όπως πληρώνουμε το κόστος της “ειρήνης τους με το πιστόλι στον κρόταφο”. Οι γυναίκες αυτού του τόπου, οι σύντροφοι, οι μανάδες και οι γιαγιάδες στέλνουμε μήνυμα ότι τα παιδιά μας δε θέλουμε να γίνουν κρέας στα κανόνια τους, κανένας φαντάρος κανένας στρατιωτικός δεν έχει δουλειά έξω από τα σύνορα. Δεν θέλουμε η πόλη μας να είναι σταθμός των δολοφονικών τους σχεδίων».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε, μέσα από διάφορα παραδείγματα, στην προσπάθεια χειραγώγησης της συνείδησης των γυναικών, συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να μην σηκώνουν κεφάλι μπροστά στην εμπλοκή της Αλεξανδρούπολης στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, που μόνο κινδύνους μπορεί να επιφέρουν.
Εκτενής ήταν και η αναφορά στην πολύμορφη βία που δέχονται σήμερα οι γυναίκες του μόχθου, με διάφορα παραδείγματα, που δείχνουν πώς στρώνεται το έδαφος για τη βία που εμφανίζεται και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, καταλήγοντας πως «μόνο η συλλογική δράση μπορεί να γίνει ασπίδα και όπλο μας για να αντεπιτεθούμε και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Στην ένωσή μας βρίσκεται η δύναμη, βρίσκεται η διέξοδος». Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το συγκινητικό οπτικοακουστικό αφιέρωμα του Συλλόγου Γυναικών για τις ηρωίδες γυναίκες του καθημερινού μόχθου. Στο χώρο λειτουργούσε παράλληλα έκθεση αρχειακού υλικού του Συλλόγου Γυναικών Αλεξανδρούπολης και φωτογραφικό αφιέρωμα στους αγώνες των γυναικών της ΛΑΡΚΟ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο