efhmerida1

Εκδήλωση ΚΚΕ για την υγεία: “Στη δημόσια υγεία οι ασθενείς αντιμετωπίζονται σαν πελάτες”

“Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία & Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας” ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ στην Αλεξανδρούπολη.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη η σύσκεψη – συζήτηση της Τομεακής Επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Με κεντρικό άξονα το σύνθημα «Δεν μπαίνει τιμοκατάλογος στη ζωή! Με το ΚΚΕ στον αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για Όλους!», οι ομιλητές έδωσαν μία πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, καθώς και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Νομό Έβρου.
Ο Σάββας Δευτεραίος, μέλος της ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης και Καθηγητής Ιατρικής στο ΔΠΘ ανέφερε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«…Πανελλαδικά πάνω από 90.000 είναι οι ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή εδώ και μήνες, με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους. Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να υλοποιήσει τον νόμο του 2002 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, ένα νόμο που παρέμεινε σε ισχύ και επί ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι διόλου «νέο» δεν είναι το ΕΣΥ που οραματίζεται, αντιθέτως είναι η συνέχεια του υπάρχοντος, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή του».

Στη συνέχεια ο Σάββας Δευτεραίος επεσήμανε ότι «Πρόκειται για εξέλιξη ενταγμένη στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των αστικών κομμάτων ως «αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων» που θα κρίνονται και θα αξιολογούνται από το κατά πόσο καταφέρνουν να βρίσκουν ίδια έσοδα, αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς σαν πελάτες…».

Αναφέρθηκε επίσης στις αρνητικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης για τους υγειονομικούς, οι οποίοι την καταδικάζουν ενώ σημείωσε ότι «εάν τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες ήθελαν πραγματικά να αντιμετωπίσουν τις πολύμηνες αναμονές και τις ντροπιαστικές λίστες των χειρουργείων, θα είχαν προσλάβει όλο το αναγκαίο προσωπικό, θα καταργούσαν τις περικοπές των μισθών, θα άνοιγαν όλες τις χειρουργικές αίθουσες και ακόμη περισσότερες όπως και ΜΕΘ κ.λ.π. ώστε να μη χρειάζεται οι ασθενείς να πληρώνουν τα ήδη πληρωμένα».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Αναστασία Τουφεκτσή, Γιατρός Μικροβιολογίας στο Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης, Διευθύντρια ΕΣΥ, η οποία παρέθεσε με στοιχεία την κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην 3η και 4η ΥΠΕ (Μακεδονία – Θράκη), την οποία χαρακτήρισε ως «ένα σμπαραλιασμένο συνονθύλευμα παροχής ελάχιστων υπηρεσιών».

Αναφέρθηκε στην υποστελέχωση, η οποία έγκειται τόσο στον αριθμό των γιατρών που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων όσο και στην έλλειψη σε ειδικότητες, διαφορετικές ανά ΚΥ, αφού όπως επεσήμανε δεν υπάρχει ακόμη οργανόγραμμα, ενώ την ίδια στιγμή ακόμη και αυτό το λειψό ιατρικό προσωπικό που υπάρχει αναγκάζεται να μετακινείται και σε άλλα ΚΥ σε όλη την έκταση του Νομού Έβρου αλλά και της ΑΜΘ για να καλύψει τις ανάγκες, καθώς ο νόμος το επιτρέπει. Βέβαια για τις ελλείψεις αυτές τρίβουν τα χέρια τους οι επιχειρηματίες της Ιδιωτικής Υγείας – οι μόνοι κερδισμένοι – με τον κύκλο εργασιών των ιδιωτικών Δομών Υγείας να αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Σημείωσε ότι «Όλα αυτά τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν κάποια αστοχία ή κακοδιαχείριση, αλλά τη συνειδητή πολιτική επιλογή για την υλοποίηση της πολιτικής εμπορευματοποίησης που διαχρονικά ακολούθησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Βασικό συστατικό τους η υποχρηματοδότηση της Υγείας, η λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας με όρους αγοράς…».
Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης ανέλυσε εμπεριστατωμένα την αντίληψη του ΚΚΕ για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του.


Και οι δύο ομιλητές ανέδειξαν ότι οι ανάγκες του λαού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτή τη βαρβαρότητα καλώντας τον «να παλέψει και να διεκδικήσει σύγχρονες, αποκλειστικά και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Αυτό είναι άλλωστε που προτάσσει το ΚΚΕ, αφού μόνο έτσι μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες των εργαζομένων και των παιδιών τους».
Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr