Εκατοντάδες οι πτυχιούχοι γραφής & ανάγνωσης BRAILLE από τα τμήματα της Αλεξανδρούπολης

«Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης από το 2010 προσφέρει ένα πολύτιμο εφόδιο κυρίως σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές» λέει ο ΓΓ της Ένωσης Σταύρος Κουδουμάκης

της Κικής Ηπειρώτου

Σε αρκετές εκατοντάδες υπολογίζονται οι πτυχιούχοι γραφής και ανάγνωσης BRAILLE, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα που από το 2010 πραγματοποιεί στην Αλεξανδρούπολη η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εφόδιο για εκπαιδευτικούς, αλλά και φοιτητές, που αποτελούν και την πλειοψηφία των «μαθητών».
Στα τμήματα, όπως λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης Σταύρος Κουδουμάκης συμμετέχουν πέρα από εκπαιδευτικούς και φοιτητές και άτομα κάθε ηλικίας με άλλες αναπηρίες. Παραδόξως, είναι λίγα τα άτομα με προβλήματα όρασης που συμμετέχουν στα τμήματα. Όπως εξηγεί ο κ. Κουδουμάκης, «πλέον, με τους υπολογιστές είναι πιο εύκολα τα πράγματα, υπάρχουν φωνητικά προγράμματα που εξυπηρετούν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Ωστόσο, προσωπικά, θεωρώ τη γνώση έστω της γραφής BRAILLE ως απαραίτητο εφόδιο για ένα άτομο με τυφλότητα».
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν είναι αρκετοί κάθε φορά καθώς η γνώση γραφής και ανάγνωσης BRAILLE προσφέρει επιπλέον μοριοδότηση, ενώ είναι απαραίτητη για τις περιπτώσεις παράλληλης στήριξης.
Όσο για το εάν είναι μία εύκολη υπόθεση να μάθει κανείς το σύστημα BRAILLE, ο κ. Κουδουμάκης απαντά: «Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δύσκολο. Αν κανείς παρακολουθεί τα μαθήματα και αφιερώνει λίγο από τον προσωπικό του χρόνο για αυτή την ενασχόληση, τότε 99,9% θα επιτύχει στις εξετάσεις. Αν κοπεί κάποιος, θα οφείλεται πιθανότατα στην απουσία του από κάποια μαθήματα».
Ο ΓΓ της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, η οποία μετρά περίπου 200 μέλη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα καθημερινά προβλήματα των ατόμων με προβλήματα όρασης, κατά την προσπάθειά τους να μετακινηθούν στις αφιλόξενες, έως εχθρικές, πόλεις μας.
«Παντού στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω σε ράμπες ή θέσεις ΑμεΑ, με διάσπαρτα τραπεζοκαθίσματα και άλλα εμπόδια. Στην Ευρώπη δεν είναι έτσι τα πράγματα… Υπάρχει καλύτερη οργάνωση, παιδεία και οι αρχές δεν δείχνουν καμία ανοχή… Σίγουρα υπάρχει βελτίωση τα τελευταία χρόνια στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, όμως είμαστε ακόμη πολύ πίσω».
Παράλληλα, ο κ. Κουδουμάκης εκφράζει την ανησυχία του για τις εξαγγελίες περί προπληρωμένων επιδομάτων από τις αρχές του 2023, που ισοδυναμούν με καταστροφή για τα άτομα με αναπηρία, όπως τονίζει. «Μας έχουν υποσχεθεί ότι αυτό το μέτρο δεν θα προχωρήσει, όμως, περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα γίνει», υπογραμμίζει.

Πληροφορίες για τα τμήματα BRAILLE
Η Διοικούσα Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης ενημερώνει ότι ο νέος κύκλος των μαθημάτων της γραφής και ανάγνωσης BRAILLE θα ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου 2022 για τα τμήματα της Αλεξανδρούπολης.
Τα τμήματα είναι πρωί ή απόγευμα από 2 φορές την εβδομάδα και οι μέρες θα διαμορφωθούν ανάλογα με την συμμετοχή. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται αναλυτικά (για τις μέρες, ώρες και δικαιολογητικά) στο γραφείο ή μπορούν να στείλουν μήνυμα (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο) στην σελίδα στο facebook Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης καθώς και στο pst.thrakis@gmail.com. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 25410-62551, 6977934934 και 6944818798 ( Κουδουμάκης Σταύρος)
Αμέσως μετά την λήξη των μαθημάτων οι εκπαιδευόμενοι θα συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το οποίο χορηγεί αποκλειστικά την μοναδική και αναγνωρισμένη (ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ) πιστοποίηση και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο