«Είναι άδικο να μας αντιμετωπίζουν ως φοιτητές δεύτερης κατηγορίας» 

Ανοιχτή επιστολή αγανάκτησης και αγωνίας, προς κάθε αρμόδιο, από τους φοιτητές της Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου   
 
«Παραβιάζονται οι διατάξεις του Ελληνικού Συντάγματος για ίσες ευκαιρίες… Επιφυλασσόμαστε για άσκηση νόμιμων μέσων”

 

Της Κικής Ηπειρώτου 

 

Ανοικτή επιστολή αγανάκτησης και αγωνίας απέστειλαν οι φοιτητές της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, προς την Πρόεδρο και τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής Θράκης, με κοινοποίηση προς το Υπουργείο Παιδείας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, τους βουλευτές Έβρου, τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της ΑΜΘ.  

Οι φοιτητές, βλέποντας ότι ακόμη μία ακαδημαϊκή χρονιά βρίσκεται στον «αέρα» και με το φόβο ότι τα περσινά προβλήματα θα επαναληφθούν, ζητούν από τους αρμόδιους να βρουν λύσεις, τόσο για το θέμα της πρακτικής άσκησης, όσο και για την ομαλή φοίτηση νέων και παλιών σπουδαστών. Παράλληλα, ζητούν να παραταθεί η δυνατότητα ένταξής τους στο Πανεπιστημιακό τμήμα μιας και η μη ολοκλήρωση της φοίτησης τους στο πρώην ΤΕΙ Νοσηλευτικής δεν ήταν με δική τους υπαιτιότητα. Τέλος, πιστεύουν πως «παραβιάζονται οι διατάξεις του Ελληνικού Συντάγματος για ίσες ευκαιρίες μεταξύ των αποφοίτων αντιστοίχων σχολών Νοσηλευτικής ανά την Ελλάδα και της δικής μας σχολής». 

 

Η επιστολή 

«Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι 

Είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν στη Νοσηλευτική σχολή Διδυμοτείχου με την  έλλειψη καθηγητών εποπτικών μέσων, εργαστηρίων και γενικά με την εύρυθμη λειτουργία της σχολής.  

Εδώ και ένα χρόνο το σπουδαστικό δυναμικό της σχολής που ανήκει πλέον στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσπαθεί κάτω από αντίξοες συνθήκες να κάνει γνωστά τα προβλήματα και να αναζητήσει λύσεις σε αυτά.  

Σήμερα ένα ακόμα πρόβλημα που προκύπτει είναι και η πρακτική άσκηση των φοιτητών. Με την έλλειψη των καθηγητών δεν διδαχθήκαν μια σειρά μαθημάτων την ακαδημαϊκή χρονιά  2019 – 2020 πολλά από αυτά ειδικότητας, προαπαιτούμενα για την άσκηση της πρακτικής.  

Έτσι σπουδαστές που ολοκλήρωσαν το βασικό κύκλο σπουδών δεν μπορούν να κάνουν πρακτική, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επαγγελματική τους προοπτική σε μια εποχή που είναι τόσο απαραίτητη η στελέχωση της δημόσιας υγείας. 

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, με την απώλεια ενός ακαδημαϊκού έτους, η αποφοίτηση και κυρίως η απόκτηση πτυχίου είναι αμφίβολο πότε θα ολοκληρωθεί.  

Ταυτόχρονα τους έχει στερηθεί το δικαίωμα του στεγαστικού επιδόματος αφού με την μη φοίτηση και παρακολούθηση των μαθημάτων δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι αυτού και πάντα χωρίς την δική τους υπαιτιότητα. 

Είναι προφανές ότι υπολείπονται των άλλων σχολών Νοσηλευτικής στην χώρα με ότι αυτό σημαίνει για την επαγγελματική τους πορεία. 

Σημειωτέων τέλος ότι τα μαθήματα – όσα διδάσκονται- ξεκίνησαν για το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020 τον περασμένο … Δεκέμβριο.  

Ως φοιτητές, ως νέοι πολίτες που αγαπάμε την πατρίδα μας αλλά και τον μόχθο των οικογενειών μας που τούτες τις δύσκολες μέρες μας σπουδάζουν και στηρίζουν τον αγώνα μας. 

Ζητούμε να παραταθεί η δυνατότητα ένταξης μας στο Πανεπιστημιακό τμήμα μιας και η μη ολοκλήρωση της φοίτησής μας στο πρώην ΤΕΙ Νοσηλευτικής δεν είναι με δική μας υπαιτιότητα. 

Είναι άδικο να μας αντιμετωπίζουν  ως φοιτητές δεύτερης κατηγορίας εμάς που επιλέξαμε  να φοιτήσουμε  στο ακριτικό αλλά συνάμα όμορφο και φιλόξενο Διδυμότειχο 

Πιστεύουμε ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του Ελληνικού Συντάγματος για ίσες ευκαιρίες μεταξύ των αποφοίτων αντιστοίχων σχολών Νοσηλευτικής ανά την Ελλάδα και της δικής μας σχολής. Το δικαίωμα για σπουδές και διεκδίκηση θέσης εργασίας καταπατείται βάναυσα .  

Είναι άδικο για τους γονείς μας, που επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα λόγω των εκκρεμοτήτων αυτών . 

Επιφυλασσόμαστε για την άσκηση όλων των νόμιμων μέσων για την προάσπιση των σπουδών μας αλλά και της επαγγελματικής μας προοπτικής. 

Η προσφυγή στην Ελληνική δικαιοσύνη αλλά και στα άλλα θεσμοθετημένα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας για τα δικαιώματα των πολιτών θα είναι για μας μονόδρομος αν η πολιτεία το Υπουργείο Παιδείας και το ΔΙΠΑΕ δεν δώσουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που έχει η Σχολή μας . 

Ο χρόνος τρέχει αμείλικτα για εμάς σε βάρος της ζωής μας, των σπουδών μας και της επαγγελματικής μας προοπτικής. 

Παρακαλώ ζητούμε άμεσες λύσεις με την ενυπόγραφη τοποθέτηση σας» 

  (τα ονόματα των φοιτητών είναι στην διάθεση της εφημερίδας) . 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο