«Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου, αλλά όχι με το πιστόλι στον κρόταφο»

Ως μία λυπηρή, αν και προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, χαρακτηρίζει την επίταξη γιατρών ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου Ανδρέας Παπανδρούδης
«Καταθέσαμε, εδώ και μήνες, συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες ποτέ δεν εισακούστηκαν και σήμερα το Υπουργείο λέει πως φταίμε εμείς για όλα»

Της Κικής Ηπειρώτου

Ως μία λυπηρή, αν και προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, χαρακτηρίζει την επίταξη γιατρών ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου Ανδρέας Παπανδρούδης, τονίζοντας πως οι γιατροί είναι στη διάθεση του Υπουργείου και γι’ αυτό έχουν καταθέσει, εδώ και μήνες, συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες ποτέ δεν εισακούστηκαν.

Ο κ. Παπανδρούδης, μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», τονίζει πως οι γιατροί ήταν, είναι και θα είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία και τους πολίτες, «όχι όμως με τη βία, όχι με το πιστόλι στον κρόταφο». Όπως επισημαίνει, τόσο μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όσο και μέσω των τοπικών συλλόγων ανά τη χώρα, οι γιατροί, εδώ και μήνες, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που εάν είχαν εισακουστεί, όπως αναφέρει, θα είχε καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των κενών που ταλανίζουν, στην πιο κρίσιμη στιγμή, το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ιατρικού προσωπικού, πολλές δεξαμενές, μέσω των οποίων, θα μπορούσε το Υπουργείο να είχε προχωρήσει σε προσλήψεις. Σήμερα, αποφασίστηκε να γίνει επίταξη γιατρών από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία λειτουργεί ως ανάχωμα για τα νοσοκομεία. Όταν δεν θα υπάρχουν αυτοί οι γιατροί διαθέσιμοι, οι πολίτες θα αναγκαστούν να στραφούν προς τα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Θα πρέπει, λοιπόν, να πρυτανεύσει η λογική και να πέσουν οι εγωισμοί. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, όλο αυτό το διάστημα, εν μέσω πανδημίας, να μην υπάρχει καμία επικοινωνία των ιατρικών συλλόγων με τις υγειονομικές περιφέρειες. Δεν είναι δυνατόν να έρχεται ο Υπουργός στη διάσκεψη των ιατρικών συλλόγων και να κάνει μία απογοητευτική εμφάνιση, λέγοντας ότι από την πλευρά του Υπουργείου έγιναν όλα τέλεια και πως για όλα φταίμε εμείς, οι ιδιώτες γιατροί».

Αναφορικά με το εάν έχουν γίνει όντως οι 10.000 προσλήψεις για τις οποίες μιλά ο κ. Κικίλιας, ο κ. Παπανδρούδης σημειώνει: «Δεν είμαστε μηδενιστές, φυσικά και έγιναν προσλήψεις. Σε μία έκτακτη, πρωτόγνωρη κατάσταση, θα γίνουν προσλήψεις. Θα πρέπει όμως να μας πει αναλυτικά, πόσες προσλήψεις είναι για μόνιμο προσωπικό και πόσες για προσωρινό».

Το νομικό πλαίσιο και οι απλήρωτοι γιατροί

Παράλληλα, επισημαίνει πως εδώ και μήνες, αρκετοί ιδιώτες γιατροί, σε όλη τη χώρα, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να εργαστούν ακόμη και εθελοντικά στα νοσοκομεία, όμως, όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο. «Για την εθελοντική εργασία που προσφέραμε, δεν έβρισκαν νομικά τον τρόπο. Για την επίταξη, όμως, τον βρήκαν», σχολιάζει ο ίδιος, κάνοντας αναφορά και στις περιπτώσεις γιατρών που εντάχθηκαν στο προσωπικό των νοσοκομείων για να συνδράμουν στην έκτακτη ανάγκη, αλλά μένουν ακόμη απλήρωτοι. «Είναι θλιβερό. Δεν μιλάμε για πλουτισμό, αλλά για βιοπορισμό των συναδέλφων μας», τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου.

«Θέλουμε να προσφέρουμε, αλλά θέλουμε και να εισακουγόμαστε»

«Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε, αλλά θέλουμε και να εισακουγόμαστε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θα σας πω, έχουμε ως σύλλογος εδώ και μήνες που απευθυνθήκαμε στην 4η ΥΠΕ για κάποια συγκεκριμένα προβλήματα που εντοπίζουμε στο νησί της Σαμοθράκης κι ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση. Αντίστοιχα, υπάρχουν αναπάντητα έγγραφά μας, εδώ και καιρό, και από το Υπουργείο Υγείας. Θα πρέπει, προς όφελος της χώρας και των πολιτών της, αυτή η τακτική να αλλάξει. Θα πρέπει το Υπουργείο και οι Υγειονομικές Περιφέρειες να έχουν επικοινωνία και συνεργασία με τους γιατρούς. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά χρειάζεται προσπάθεια κι από την άλλη πλευρά. Είναι εύκολο να καταγγέλλεις τους γιατρούς ότι φταίνε εκείνοι για όλα».

Το «αγκάθι» στον εμβολιασμό των ιδιωτών γιατρών

Τέλος, αναφέρεται σε ένα ακόμη ‘αγκάθι’ που αφορά στους εμβολιασμούς των ιδιωτών γιατρών και στο γεγονός ότι δεν προβλέφθηκε να εμβολιαστούν μαζί με τους υγειονομικούς των δημόσιων νοσοκομείων. «Υπάρχουν συνάδελφοι που ακόμη δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού για να εμβολιαστούν. Αυτός είναι ένας απαράδεκτος διαχωρισμός. Γιατί να είναι ανεμβολίαστοι οι συνάδελφοι; Κινδυνεύουν λιγότερο;».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο