Παρουσία του Πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ θα πραγματοποιηθούν σήμερα το μεσημέρι τα εγκαίνια του γραφείου που θα στεγάσει το Ρωσικό Προξενείο, που μετά από περισσότερα από 100 χρόνια θα λειτουργεί και πάλι στην Αλεξανδρούπολη, επί της Ψαρών 13, και με δικαιοδοσία όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως είναι γνωστό, πριν περίπου 2 μήνες, ο κ. Μάσλοβ επέδωσε το προξενικό δίπλωμα του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και το εκτελεστήριο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στον γνωστό επιχειρηματία Κωνσταντίνο Παλακίδη. Στις 5 Σεπτεμβρίου ο κ. Παλακίδης ανέλαβε τα καθήκοντα του επίτιμου προξένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με έδρα την Αλεξανδρούπολη και δικαιοδοσία στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Αξίζει να αναφερθεί πως το 2019 συμπληρώθηκαν 210 χρόνια από την ίδρυση της προξενικής υπηρεσίας της Ρωσίας. Το προξενείο στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο λειτουργούσε και κατά την εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, τίθεται εκ νέου σε λειτουργία, σε μία νέα εποχή με νέες ευκαιρίες και προκλήσεις.
Σύμφωνα με τον προξενικό χάρτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις αρμοδιότητες του επίτιμου προξένου συμπεριλαμβάνεται η εξασφάλιση προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Ρώσων πολιτών, που βρίσκονται προσωρινά ή διαμένουν μόνιμα στην προξενική περιοχή.
«Μία νέα αρχή στις σχέσεις ΑΜΘ – Ρωσικής Ομοσπονδίας»
Ο κ. Παλακίδης, λίγες ώρες πριν τα επίσημα εγκαίνια του Ρωσικού Προξενείου στην Αλεξανδρούπολη, δηλώνει πως είναι σημαντικό το γεγονός της επανίδρυσής του μετά από περισσότερο από έναν αιώνα και σημειώνει πως η περιφέρεια ΑΜΘ έχει μεγάλη σημασία για τη Ρωσία, αφού εδώ υπάρχουν πολλοί πολίτες της ρωσικής ομοσπονδίας, μόνιμοι κάτοικοι, που έχουν διαβατήρια, ενώ υπάρχει πάντα η προσδοκία της προσέλκυσης τουριστών στο μέλλον.
Μιλώντας για τα καθήκοντα του Επίτιμου Προξένου, σημείωσε πως είναι η συνδρομή στους Ρώσους πολίτες, έναντι των διοικητικών και δικαστικών αρχών, «αν έχουν δηλαδή κάποιο πρόβλημα, με ό,τι δυνάμεις έχω, μπορώ να συνδράμω», ενώ βασικό μέλημα και προτεραιότητα είναι και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ ΑΜΘ και Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Έχω σκοπό να κάνω κάποια ραντεβού σε όλους τους νομούς, με Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους, Επιμελητήρια, που είναι πολύ σημαντικά στην ανάπτυξη οικονομικών, τουριστικών και εμπορικών σχέσεων. Να δούμε τι προτάσεις έχουν ήδη έτοιμες, καθώς έχω αποστολή να τις συγκεντρώσω και να τις μεταφέρω στην πρεσβεία, ώστε, εφόσον γίνουν αποδεκτές, να ξεκινήσουν κάποια πράγματα σε μία νέα βάση. Πιστεύω το μέλλον θα είναι καλό, έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει βάση συνεργασίας, όπως για παράδειγμα, στα αγροτικά προϊόντα, όπου υπάρχει μεν το εμπάργκο, αλλά στα τυποποιημένα προϊόντα η εισαγωγή επιτρέπεται Επίσης, δίνουμε βαρύτητα στο τουριστικό κομμάτι, για παράδειγμα στον ιαματικό τουρισμό, που ήδη έχει αναπτυχθεί ένα κύμα επισκεπτών στη Θάσο κυρίως, μέσω του ομίλου Μουζενίδη. Για τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό, λόγω του θέματος που υπάρχει (σ.σ. με την ουκρανική εκκλησία), υπάρχει μεγάλη πτώση και δεν ξέρω αν μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα. Ωστόσο, θα το κοιτάξουμε, αφού έχουμε έτοιμες προτάσεις και από τις Μητροπόλεις που μπορούν να προωθηθούν».
Πάντως, ο ίδιος δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για τα προβλήματα στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», αναφορικά με την παντελή αδυναμία εφοδιασμού με καύσιμα των πτήσεων από εξωτερικό, μετά από σχετικό νόμο, με την οποία κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία αποθήκης καυσίμων εντός των αερολιμένων, μία δαπανηρή επένδυση που είναι από δύσκολο ως αδύνατο να γίνει σε ένα αεροδρόμιο, όπως είναι αυτό της Αλεξανδρούπολης.
Όπως διερωτήθηκε ο κ. Παλακίδης, «πώς να προτείνω να έρθουν πτήσεις, όταν το αεροπλάνο δεν θα μπορεί να εφοδιαστεί με καύσιμα;», σημειώνοντας πως αυτό το φορολογικής φύσης πρόβλημα είναι ανάγκη να λυθεί σε κεντρικό επίπεδο.
Ο κ. Παλακίδης τόνισε ακόμη πως στο γραφείο του Ρωσικού Προξενείου, δεν θα εκδίδονται ούτε διαβατήρια, ούτε βίζες, καθώς για αυτούς τους σκοπούς παραμένει προορισμός το Προξενείο της Θεσσαλονίκης.
Κλείνοντας, μίλησε για τη μεγάλη τιμή που αποτελεί για τον ίδιο και την οικογένειά του η εμπιστοσύνη και η προτίμηση του Πρέσβη κ. Μάλσοβ αλλά και η έγκριση αυτής της επιλογής στη συνέχεια από τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια. Όπως σημείωσε, «είχαν γίνει κάποιες πολύ καλές προσπάθειες για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας, οι οποίες δεν είχαν ευοδωθεί, και τώρα γίνεται μία νέα αρχή. Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες και να ξεφουσκώσουν μετά… Με αργά, σταθερά βήματα, θα κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση ό,τι είναι εφικτό και δυνατό».
Κ.Η.