room-to-grow-bnner

Εγκαίνια για το έργο της αύξησης της χωρητικότητας του υδροταμιευτήρα του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Της Κικής Ηπειρώτου

Τα εγκαίνια του έργου της εγκατάστασης συστήματος αύξησης της χωρητικότητας του υδροταμιευτήρα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης 6/11, παρουσία τοπικών αρχών και εκπροσώπων της κυβέρνησης και του διεθνούς οργανισμού που χρηματοδότησε το έργο.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Το Νερό στην Πόλη» που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός GlobalWaterPartnershipMediterranean (GWP-Med) σε συνεργασία με το Δήμο και τη ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola. Το κόστος του καλύφθηξε από τη δωρεά που έγινε προς την ΔΕΥΑΑ, στο πλαίσιο του Προγράμματος, από το GWP-Med, ύψους 874 χιλιάδων ευρώ.

Οι υπογραφές για το έργο μπήκαν πριν από περίπου ένα χρόνο. Χθες, στο φράγμα Διποτάμου-Αισύμης, με την εκδήλωση των εγκαινίων, ξεκίνησε μία νέα εποχή για τη λειτουργία του υδροταμιευτήρα, η χωρητικότητα του οποίου, πλέον, είναι αυξημένη κατά 1.700.000 κυβικά. Πρόκειται για μία καθοριστική εξέλιξη για την υλοποίηση του μεγάλου έργου της υδροδότησης από τον υδροταμιευτήραΑισύμης με άφθονο και ποιοτικό νερό των περιοχών Μάκρης, Δικέλλων, Μεσημβρίας, την αύξηση της ποσότητας πόσιμου νερού στους οικισμούς της Δ.Ε. Τραϊανούπολης, καθώς και την υδροδότηση οικισμών και της πόλης των Φερών της δημοτικής ενότητας Φερών.

Μετά τα εγκαίνια, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τη συμμετοχή μαθητών της πόλης, όπου παρουσιάστηκαν τα οφέλη του προγράμματος «Το Νερό στην Πόλη».

Ο υδροταμιευτήρας έχει πλέον νέες δυνατότητες μετά το έργο επέκτασης της χωρητικότητάς του
«Ένα πολύ πετυχημένο παράδειγμα συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα»

Ενώ αρχικά είχε θεωρηθεί ως πιθανή η παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη στις χθεσινές εκδηλώσεις, τελικώς, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ΓΓΦυσικού περιβάλλοντος και ΥδάτωνΚωνσταντίνος Αραβώσης, ο οποίος δήλωσε για το έργο:

«Εγκαινιάσαμε ένα πολύκαινοτόμο και σημαντικό έργο, το οποίο είναι ένα τυπικό παράδειγμα στο πώς μπορεί κανείς να προσαρμοστεί στα φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Δηλαδή, τα ραγδαία καιρικά φαινόμενα που μπορεί να συνδέονται, για παράδειγμα, με την λειψυδρία. Είναι ένα έργο πολύ καινοτόμο που βελτιστοποιεί τηδιαχείριση τουνερού τηςπεριοχής καιλύνει ένα πρόβλημα για την πόλη και τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης. Είναι στα πλαίσια τηςπολιτικής που θέλουμε να προωθήσουμε στο υπουργείο, που αφορά την βελτιστοποίηση της παροχής του νερού, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση του νερού και παράλληλα, είναι  πολύ σημαντικό, για να μπορεί να πετύχει η προσπάθειά μας, να το δούμε και από πλευράκατανάλωσης. Δηλαδή, τιςκαταναλωτικέςσυνήθειες και την προσπάθεια στην άρδευση και την ύδρευση για εξοικονόμηση νερού. Αυτή είναι η λύση κι εδώ μάλιστα, στη συγκεκριμένηπερίπτωση,έχουμε ένα πολύ πετυχημένοπαράδειγμασυνεργασίαςιδιωτικού καιδημόσιου τομέα». Ο κ. Αραβώσης σημείωσε ακόμη πως είναι  κεντρική πολιτική στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και στην κυβέρνηση, η μετεξέλιξη του παραγωγικού ιστού της χώρας προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. «Αν δεν γίνει αυτό, θα χάσουν οι επιχειρήσεις, στην ευρωπαϊκή τους ανταγωνιστικότητα, πέρα από το ότι επιβάλλεται από την ΕΕ η μείωση των ρύπων, με βάση τη συμφωνία των Παρισίων. Είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις κι εφόσον ανταποκριθούν,  θα έχουμε καταφέρει όχι μόνο να προσαρμοστούμε, αλλά να έχουν και οι επιχειρήσεις οικονομικά οφέλη και αύξηση της αξίας τους. Αυτό  θα συνδεθεί  με νέεςθέσειςεργασίας και ανάπτυξη,μέσα από πράσινεςεπενδύσεις».

Τα αποτελέσματα της α’ φάσης του προγράμματος «Νερό στην πόλη» παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση
«Ένα έργο ορόσημο για τις επόμενες γενιές»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιάννης Ζαμπούκης, σημείωσε: «Είμαστε, πλέον, μία μεγάλη πόλη, έχουμε 80.000 κατοίκους σε όλο το γεωγραφικό μήκος και την έκταση του Δήμου και το καλοκαίρι ξεπερνάμε τις 100.000 και πλησιάζουμε τις 110.000. Ο  υπολογισμός αυτός γίνεται σύμφωνα με έναν μαθηματικό τύπο, ανάλογα με τα ρολόγια του νερού και του ρεύματος, που αδειοδοτούμε προς τους μόνιμους κατοίκους.

Λαμβάνοντας υπόψη τους νέους κανόνες που φέρνει η κλιματική αλλαγή, αλλά σεβόμενοι την μεγαλοπρέπεια και τη γενναιοδωρία της φύσης και υπολογίζοντας ότι  στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές κάτι εντελώς διαφορετικό και προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που σας περιέγραψα, παραλαμβάνουμε σήμερα ένα έργο το οποίο το σχεδίασαν, το οραματίστηκαν και το έφεραν εις πέρας όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι της ΔΕΥΑΑ , τα στελέχη της εταιρείας και φυσικά έγινε με την οικονομική χορηγία της CocaColaFoundation και της GlobalWaterPartnershipMediterranean. Όλους, χωρίς εξαίρεση, τους ευχαριστώ εκ μέρους των δημοτών που έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Είναι ένα έργο εμβληματικό, ορόσημο, για να παραδώσουμε κάτι καλύτερο στις επόμενες γενιές και για να σχεδιάζουμε και να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας».

 Ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη αυτάρκεια του υδροταμιευτήρα

Ο Τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ξενουδάκηςμίλησε για τα πρακτικά οφέλη του έργου.

«Το σημερινό έργο είναι η εγκατάσταση ενός θυροφράγματος το οποίο, μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε το νερό της λίμνης κατά  1 εκ 700 χιλ κυβικά. Η ανύψωση που έχει πραγματοποιηθεί αυτή την στιγμήείναι στο 1,65μ. Έτσι, μπορούμε να βάλουμε μέσα επιπλέον νερό που θα διοχετεύσουμε στην πόλη.  Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΥΑΑ που έχουμε επεξεργαστεί εδώ και πολύ καιρό, ώστε να δώσουμε νερό στην ανατολική και δυτική πόλη, όπου υπάρχει ανάγκη», ενώ σημείωσε πως  πριν από αυτό το έργο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, το νερό που κατέβαινε από το φράγμα δεν ήταν αρκετό για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Σημαντικό, βεβαίως, είναι να βρεθούν χρήματα και να ολοκληρωθούν οι μελέτες για δύο ακόμη πολύ σημαντικά έργα, που αφορούν το δεύτερο αγωγό μεταφοράς και την επέκταση του διυλιστηρίου, ώστε να μπορεί η πόλη και οι οικισμοί να υδροδοτούνται κατά 100% από τον υδροταμιευτήρα, και όχι από γεωτρήσεις, που, σύμφωνα με τον κ. Ξενουδάκη, «δεν είναι κάτι κακό, αλλά το νερό του φράγματος είναι πολύ καλύτερο από αυτό των γεωτρήσεων».

Παρών και ο επίτιμος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Τάσος Σουλακάκης

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο