Έχασε έδαφος, αλλά επανακάμπτει το AirBnb στην Αλεξανδρούπολη

Για την περίοδο των Χριστουγέννων, οι επισκέπτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ 106 καταλυμάτων που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα
Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση διαμορφώνεται στα 68 ευρώ

Της Κικής Ηπειρώτου

Χρονιά βαθιάς ύφεσης ήταν το 2020 και για την πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών AirBnb, ως φυσική συνέπεια της μεγάλης μείωσης του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην Αλεξανδρούπολη, ο συγκεκριμένος τύπος διαμονής, πέρσι παρουσίασε κάμψη, φαίνεται όμως πως τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να επανέρχεται.

Πριν μπει στη ζωή μας ο covid19, η υπόθεση της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών είχε αρχίσει να εμφανίζεται δειλά – δειλά και στην Αλεξανδρούπολη. Στις αρχές του 2019, υπήρχαν περίπου 80 ιδιοκτήτες, οι οποίοι είχαν δηλώσει τα ακίνητά τους στην πλατφόρμα, ενώ τον Αύγουστου του ίδιου έτους, τα ακίνητα είχαν αυξηθεί σε 130.

Μετά τη «βουτιά» του 2020, φέτος, η βραχυχρόνια μίσθωση επανακάμπτει. Σε μία αναζήτηση για διαθέσιμα καταλύματα την περίοδο των Χριστουγέννων, ο επισκέπτης έχει να επιλέξει μεταξύ 106 καταλυμάτων για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Για την ίδια περίοδο, στην Ορεστιάδα, υπάρχουν 66 ακίνητα προς μίσθωση.

Όσον αφορά τον τύπο των διαθέσιμων ακινήτων, υπάρχουν για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια. Από studio διαμερίσματα, δυάρια, τριάρια στο κέντρο, μέχρι και πολυτελή καταλύματα, με πισίνα και τζάκι ή χωρίς, κοντά στη θάλασσα, περιφερειακά της πόλης. Η μέση τιμή ενοικίασης είναι στα 68 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Για κάθε χώρο ενοικίασης, υπάρχουν σχόλια των επισκεπτών και η αντίστοιχη βαθμολογία.

Το 93% των Ελλήνων δηλώνει ευχαριστημένο από την εμπειρία διαμονής σε AirBnb

Λάτρεις των καταλυμάτων που ενοικιάζονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb δηλώνουν οι Έλληνες καθώς, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 31% των ερωτηθέντων έχει επιλέξει την… οδό των βραχυχρόνιων μισθώσεων για τη διαμονή του, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 25%. Την ίδια στιγμή, το 64%, ποσοστό που ανήκει στα χαμηλότερα μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν έχει μισθώσει ποτέ κάποιο Airbnb για να περάσει τις διακοπές του.

Βάσει της έρευνας που παρουσιάζει το euro2day.gr, το 77% των Ελλήνων εξηγεί ότι επιλέγει αυτή την εναλλακτική μορφή διαμονής επειδή το κόστος είναι χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό που θα δαπανούσαν για μια διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο. Μάλιστα, οι Έλληνες ταξιδιώτες (μαζί με τους Σλοβένους) εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εμπειρία διαμονής που προσφέρουν τα καταλύματα τύπου Airbnb, με τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, ήτοι το 93%, να δηλώνει ότι θα συνιστούσε σε κάποιον τρίτο να μισθώσει τέτοιου είδους κατάλυμα έναντι κάποιου δωματίου σε ξενοδοχείο. Ποσοστό το οποίο συγκαταλέγεται στα υψηλότερα που καταγράφονται στην Ε.Ε., μετά τη Σλοβακία (95%), την Πολωνία (94%) και τη Φινλανδία (94%), όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαμορφώνεται στο 90%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αρκετοί είναι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν διαθέσει για μίσθωση μέχρι σήμερα το ακίνητό τους στο διαδίκτυο, ωστόσο έχουν σκεφτεί να το αναρτήσουν σε κάποια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, το 10% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει σκεφτεί να προσφέρει κάποιο δωμάτιο, διαμέρισμα ή σπίτι που έχει στην κατοχή του για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση με όρους της οικονομίας του διαμοιρασμού. Το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο Ε.Ε. ανέρχεται σε μόλις 4%, ενώ και οι Σουηδοί με ποσοστό 9% φαίνεται ότι είναι επίσης ανοιχτοί στη διάθεση του ακινήτου τους σε ταξιδιώτες μέσω διαδικτύου.

Ως προς τα ατού της διάθεσης του ακινήτου τους μέσω διαδικτύου, το 85% των Ελλήνων επισημαίνει ότι το βασικό πλεονέκτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι ότι αυτή η πρακτική μπορεί να αποτελέσει μία πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Σχετικά με το μεγαλύτερο μειονέκτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, το 47% των Ελλήνων απάντησε ότι αυτό έγκειται στην έλλειψη του αισθήματος ασφάλειας.

Νέο πλαίσιο

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, μπορεί οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να αποτελούν μία ελκυστική εναλλακτική διαμονής για ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών, ωστόσο, η απότομη αύξηση παροχής τέτοιου είδους υπηρεσιών μπορεί να έχει επιπτώσεις και πέραν των τουριστικών οικοσυστημάτων, στην καθημερινότητα των κατοίκων μιας περιοχής (όχληση από τους τουρίστες, συμφόρηση και σκουπίδια). Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, έχει τεθεί στο τραπέζι η λήψη ενδεχόμενων νέων κανονιστικών μέτρων, προκειμένου να υπάρχει ισορροπημένη ανάπτυξη του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλυμάτων.

Άλλωστε, οι όροι βάσει των οποίων πραγματοποιούνται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα έχουν μπει αρκετές φορές στο στόχαστρο των επιχειρηματιών του τουρισμού, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι οι ενοικιάσεις καταλυμάτων τύπου Airbnb είναι εκείνες που… οδηγούν στον υπερτουρισμό και ότι η εν λόγω δραστηριότητα τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης σε επίπεδο ρυθμιστικού-φορολογικού πλαισίου.

Με βάση δε την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), ο αριθμός των κλινών που διατίθενται σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb και Homeway, είναι ίσος με αυτόν των ξενοδοχείων, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία για την περίοδο Ιουλίου 2019 – Ιουνίου 2020.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο