room-to-grow-bnner

Έμποροι Ορεστιάδας: «Παράνοια!» οι αποφάσεις για τα σύνορα

Καμία απαγόρευση για τους Έλληνες που συνεχίζουν τα ταξιδάκια προς Βουλγαρία, με το «ρεύμα» προς Τουρκία να έχει κοπάσει αισθητά στον βόρειο Έβρο

«Ο Έβρος έπρεπε να είχε ήδη υπαχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και ειδικής φορολογίας» τονίζει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιώ Μυλωνά

Της Κικής Ηπειρώτου

Στις φωνές που αντέδρασαν και αντιδρούν ακόμη για τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την απαγόρευση διέλευσης ξένων επισκεπτών από τα τελωνεία της ΑΜΘ, προστίθεται και αυτή του εμπορικού κόσμου του Έβρου, που πόνταρε σε μία μικρή ανάκαμψη της καταναλωτικής κίνησης που θα προέρχονταν από Τούρκους, Βούλγαρους, Ρουμάνους τουρίστες. Ωστόσο, οι Βαλκάνιοι επισκέπτες, μετά από αυτές τις εξελίξεις, έχουν προβεί σε μαζικές ακυρώσεις των διακοπών τους σε Θράκη και Έβρο, επιλέγοντας προορισμούς πιο κοντά στο τελωνείο του Προμαχώνα, που είναι το μοναδικό από το οποίο μπορούν να διέρχονται για τουριστικούς σκοπούς.

Στο βόρειο τμήμα του νομού και συγκεκριμένα στην Ορεστιάδα, συναντούμε την πρόεδρο του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου κα Φιλιώ Μυλωνά, η οποία χαρακτηρίζει ως παράνοια την απόφαση να κλείσουν μεν τα σύνορά μας για τους ξένους τουρίστες, αλλά για τους Έλληνες να μην υπάρχει κανένας περιορισμός.

«Μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και το κλείσιμο του τελωνείου των Καστανεών, το ρεύμα προς την Τουρκία, έχει κοπάσει, τουλάχιστον στη δική μας περιοχή. Απ’ όσο γνωρίζω, στο νότιο τμήμα συνεχίζεται κανονικά και με έντονους ρυθμούς η διέλευση Ελλήνων προς Τουρκία. Ωστόσο, στο βόρειο τμήμα του νομού, υπάρχει κόσμος που έχει πραγματικά ξεχυθεί προς την αγορά της Βουλγαρίας, από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν ξανά τα σύνορα…  Η απόφαση για να μην μπορούν οι ξένοι να έρθουν στα μέρη μας, αλλά εμείς να μπορούμε χωρίς κανέναν περιορισμό και έλεγχο να μπαινοβγαίνουμε, δεν έχει καμία λογική. Νιώθω ντροπή. Για ποιον λόγο περάσαμε όσα περάσαμε; Τον εγκλεισμό, την καραντίνα, τη διακοπή κάθε επαφής με τον έξω κόσμο; Ιδιαίτερα τώρα που αυξάνονται τα κρούσματα ξανά, θα έπρεπε να ήμαστε πιο προσεκτικοί. Σύνορα ανοικτά ή για όλους ή για κανέναν».

Μέτρα ως το τέλος του έτους

Σε ό,τι αφορά την κίνηση στην αγορά της Ορεστιάδας, η κα Μυλωνά σημειώνει πως είναι πολύ υποτονική.
«Είναι δικαιολογημένες οι αναστολές και η επιφυλακτικότητα που έχει ακόμη ο κόσμος, αν και δεν ξέρω, τελικά, κατά πόσο μπορείς να δικαιολογήσεις αυτή την στάση, όταν βλέπεις ότι κάποιοι φεύγουν μαζικά για να ξοδέψουν τα χρήματά τους στη Βουλγαρία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την στήριξη των επαγγελματιών από το κράτος, αναφέρει πως έχει καταβληθεί μόνο ένα επίδομα των 800 ευρώ, σημειώνοντας πως το μέτρο που έδωσε μία ουσιαστική ‘ανάσα’ ήταν αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πρόκειται για ημίμετρα, όμως, που δεν αρκούν, ιδιαίτερα από την στιγμή που δεν έχουν ισχύ τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα της αγοράς.

«Αν θέλουν να απαλύνουν τον πόνο μας, που φοβάμαι πως είναι ανίατος, ας μη μας δώσουν χρήματα στα χέρια, δεν ζητάμε αυτό. Ας πληρώσουν όμως τις υποχρεώσεις μας. Μόνο έτσι θα πάρουμε μία ανάσα. Ο ΦΠΑ πονάει την αγορά μας. Θα έπρεπε να είχαν δει την περιοχή μας αλλιώς. Το έχω ξαναπεί πως μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου, έπρεπε ο Έβρος να είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κρίση που ζήσαμε δεν ήταν ξαφνική, την περνάμε εδώ και χρόνια, μας ταλανίζει καιρό η κατάσταση με την εκροή χρημάτων προς τα έξω, εις βάρος ολόκληρου του νομού. Επιπλέον, θα έπρεπε αβλεπί να είχε υπαχθεί ο Έβρος σε ειδικό καθεστώς φορολογίας. Αν θέλουν περιοχές όπως η δική μας να επιζήσουν, αυτά είναι κάποια βασικά πράγματα στα οποία πρέπει να σκύψουν άμεσα».

Όσο για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο, η κα Μυλωνά σημειώνει πως υπάρχει φόβος και ανησυχία, αφού αν όντως συμβεί αυτό, «δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Είναι σαν να βάζεις θεμέλια για να χτίσεις 2 ορόφους και ξαφνικά να σηκώνεις 6 και 7. Δεν θα αντέξει. Κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Ζούμε με δεκανίκια, ούτως ή άλλως. Αν έχουμε μία επανάληψη των όσων ζήσαμε την άνοιξη, θα καταρρεύσουμε σαν χάρτινος πύργος».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο