Δύο συγκεντρώσεις και πορείες, αρκετός ο κόσμος στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης

Απεργιακή κινητοποίηση στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τεμπη

«Η τραγωδία δεν πρέπει να ξεχαστεί, οι υπεύθυνοι  να λογοδοτήσουν», «ασφαλείς μεταφορές για όλους»  τα κυρίαρχα μηνύματα

 

Του Γιώργου Πανταζίδη

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες αλλά και αρκετά κόσμο συνολικά, πραγματοποιήθηκε και στην Αλεξανδρούπολη η απεργιακή κινητοποίηση στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τεμπη. Οργανώσεις, σωματεία, φορείς, φοιτητές, μαθητές πολίτες σε όλη την Ελλάδα έδωσαν «παρών» στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ζητώντας απόδοση των ευθυνών και απονομή δικαιοσύνης στους υπεύθυνους της εθνικής τραγωδίας.

Στο Εργατικό Κέντρο Εβρου στην Αλεξανδρούπολη, ΕΚΕ, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ και άλλοι σύλλογοι, απαίτησαν «ασφαλείς δημόσιες μεταφορές και να πληρώσουν όσοι έχουν ευθύνη», ενώ ξεχώρισε η ομιλία της κας Καίτη Μακρή, εκπροσώπου του Πανελλήνιου Οργανισμού SOS Τροχαία Εγκλήματα και Μέλος ΔΣ International Road Victims Partnership. Η κα Μακρή μετέφερε το ψήφισμα συμπαράστασης 42 χωρών που συμμετείχαν στην 8η Παγκόσμια Συνάντηση των ΜΚΟ για την Οδική Ασφάλεια κ την υποστήριξη Θυμάτων Τροχαίων.

«Η οργή της παγκόσμιας κοινότητας οδικής ασφάλειας αντικατοπτρίζει την εθνική οργή για το θανατηφόρο δυστύχημα στην Ελλάδα. Ως ΜΚΟ από όλο τον κόσμο, μαζί αυτήν την εβδομάδα στην παγκόσμια συνάντηση που υπερασπίζονται την οδική ασφάλεια, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο πένθος του ελληνικού λαού. Δυστυχώς αυτό ήταν αναμενόμενο τραγικό συμβάν λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης του ελληνικού σιδηρόδρομου για χρόνια από το ελληνικό κράτος, Αυτή η τραγωδία πρέπει να οδηγήσει σε αναδιοργάνωση ολόκληρων των ελληνικών μεταφορών με έμφαση στην ασφαλή κινητικότητα και μεταφορά, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι καρδιές μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων» είπε διαβάζοντας το σχετικό ψήφισμα.

Μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ ΕΒρου κ. Παναγιώτης Τσίρτσης, σημείωσε ότι «μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα οφείλουμε να αγωνιστούμε για να μην ξεχαστούν οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτών των τραγωδιών που  δεν είναι άλλοι από τους πολιτικούς των κυβερνήσεων όλων των περιηγούμενων ετών που έβαζαν πρώτα και πάνω από όλα το χρήμα του κεφαλαίου πάνω από όλα αδιαφορώντας για τον άνθρωπο και τις υπηρεσίες που παρέχονται. Χρέος όλων μας να μην πέφτουμε κάθε φορά στην παγίδα που μας στήνουν και να μην στρέφεται μια κοινωνική ομάδα πάνω στην άλλη, να απαιτούμε σύγχρονες και αποτελεσματικές λύσεις στο κομμάτι και των μεταφορών».

Ακολούθησε πορεία προς τον σιδηροδρομικό σταθμό, με τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου Αλεξ/πολης να βρίσκονται στην κεφαλή της κρατώντας πανό «δικαιοσύνη στα θύματα, ασφάλεια στις μεταφορές».

Σημειώνεται ότι τα Μέλη του Δ.Σ.Αλεξανδρούπολης αποφάσισαν την αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους για χθες και Ζητούν:

–        Την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και την απόδοση των ευθυνών, όπου ανήκουν, ως ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας προς τα θύματα και τους συγγενείς αυτών.

–        Να εξασφαλισθεί άμεσα η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών που χρησιμοποιούν τα μέσα συγκοινωνιών κάθε είδους.

«Πρόκειται για ζήτημα εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, που μας αφορά όλους.

Κανείς δεν δικαιούται να μένει αμέτοχος μπροστά σε αυτή την τραγωδία.

Το οφείλουμε στα θύματα του δυστυχήματος και στις οικογένειές τους αλλά και στην κοινωνία μας, που δεν μπορεί να ξαναβιώσει μία νέα τραγωδία».

Μαζική συγκέντρωση στο Δημαρχείο 

Λίγα μέτρα πιο μακριά, μπροστά στο Δημαρχείο έγινε η συγκέντρωση και πορεία μελών εργατικών σωματείων, της Ένωσης Γονέων Αλεξανδρούπολης, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία – για μια ακόμη φορά – των Φοιτητών των σχολών της πόλης. «Αυτό το έγκλημα δε θα ξεχαστεί, εμείς θα γίνουμε των νεκρών η φωνή. Τα αμφιθέατρά μας δε θα είναι το ίδιο» είπε εκπρόσωπος φοιτητών.

Σε ομιλία του εκπρόσωπος των εργατικών σωματείων είπε ότι «οι χιλιάδες λαού που κατακλύζουν όλες αυτές τις μέρες τους δρόμους όλης της χώρας αλλά και του Νομού, δείχνουν την οργή του λαού μας για το έγκλημα στα Τέμπη. Όλοι φωνάζουν «ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ». Όλες αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, οι μαθητές και οι φοιτητές με τον παλμό τους, μετέτρεψαν τη θλίψη και την οργή σε αγώνα, σε φωνή, έγιναν η φωνή των νεκρών και έστειλαν την κυβερνητική προπαγάνδα περί «ανθρώπινου λάθους» στα σκουπίδια.

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Δεν φταίει η κακιά η (χ)ώρα! Φταίνε όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη Χώρα! Κυβερνήσεις και κράτος βάζουν στη ζυγαριά του κόστους- οφέλους τις ζωές μας για λογαριασμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο