Δύο ή τρεις θα είναι οι κατευθύνσεις του νέου Τμήματος, μετά την αναμενόμενη συγχώνευση : Φιλολογία-Ιστορία, Ψηφιακές Εφαρμογές σε Τέχνες & Πολιτισμό
Κάτι κερδίζουμε, κάτι χάνουμε στην Κομοτηνή;
Στο νομοσχέδιο για το ΔΠΘ που αναμένεται να τεθεί προσεχώς σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνεται αφενός η ίδρυση Εργοθεραπείας στη ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής, αφετέρου η συγχώνευση των τριών Τμημάτων της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών (Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας & Εθνολογίας, Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών) σε ένα παρά τις αντιδράσεις.
Από τη μία κάτι μας δίνουν, από την άλλη μας παίρνουν; Ερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρύτανης κι απάντησε: «από τη μία μας δίνουν, από την άλλη έχουμε χάσει ήδη εδώ και τρία χρόνια». Αρχικά, σημείωσε ότι ΔΠΘ και Πολιτεία στηρίζουν τη Σχολή, καθώς γι’ αυτή κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο του Πανεπιστημίου, το νέο κτίριο σύμβασης 21εκ ευρώ στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Όπως επιχειρηματολόγησε ο Φώτης Μάρης, στα Τμήματα Ιστορίας & Εθνολογίας και Παρευξεινίων τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική υποχώρηση εισερχόμενων φοιτητών τα τελευταία 3-4, που έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλό αριθμό ενεργών φοιτητών. Παράλληλα, μικρότερη αλλά και πάλι αισθητή πτώση υπάρχει στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, το οποίο ξεκίνησε με 250 πρωτοετείς (φέτος πήρε 127), αριθμό από τον οποίο θα αφαιρεθούν οι μετεγγραφές, ενώ επίσης δεν υπολογίζεται πόσοι από αυτούς πράγματι παρακολουθούν ενεργά τα μαθήματα.
«Δεν είναι απλό το θέμα» είπε και εξήγησε πως «δεν είναι μόνο η Φιλολογία, αλλά κι η Ιστορία ως τίτλος κι η αξία της για τη Θράκη» που πρέπει να διατηρηθούν. «Άρα εμείς ως Πανεπιστήμιο έχουμε ευθύνη στα πλαίσια της συνέχισης αλλά και της ανάπτυξης, να διατηρήσουμε στους τίτλους μας, όχι μόνο την Ελληνική Φιλολογία, αλλά και την Ιστορία και τον Πολιτισμό. Κι αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε», εξήγησε. Οι 190 πρωτοετείς φέτος στα τρία Τμήματα επαρκούν για ένα Τμήμα, ενώ η απόφαση συνένωσης λαμβάνει υπόψη αφενός τη βιωσιμότητα του Τμήματος, αφετέρου τη διατήρηση του προσωπικού.
Μονοτμηματική Σχολή με κατευθύνσεις
Αυτή τη στιγμή δύο είναι οι προτάσεις που επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας, με τη δεύτερη να προκρίνεται ως πιο βιώσιμη μελλοντικά. Κι οι δύο προτάσεις, πάντως, αφορούν τη λειτουργία της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών ως μονοτμηματικής με κατευθύνσεις. Η πρώτη πρόταση έχει τρεις κατευθύνσεις σπουδών: Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας & Εθνολογίας, Ψηφιακών Εφαρμογών σε Τέχνες & Πολιτισμό. Η δεύτερη πρόταση έχει δύο κατευθύνσεις σπουδών: Φιλολογίας & Ιστορίας, Ψηφιακών Εφαρμογών σε Τέχνες & Πολιτισμό. Στόχος είναι από τη μία να διατηρηθούν Φιλολογία-Ιστορία στη Θράκη, από την άλλη να ανοίξει μία πιο σύγχρονη κατεύθυνση προκειμένου να προσελκύσει φοιτητές.
«Πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε σε βιώσιμη λύση, διασώζοντας για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τις σπουδές όχι μόνο για τη Φιλολογία αλλά και για την Ιστορία» εκτίμησε ο Φώτης Μάρης. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται το νομοσχέδιο, όταν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να μελετηθεί κατάλληλα.
Το Δημοκρίτειο μεγαλώνει
Στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, πάντως, θα περιλαμβάνεται επίσης η γεωγραφική επέκταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που μεταφέρει τα Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου που εδρεύουν σε Καβάλα και Δράμα, τα οποία έχουν διακριτό επιστημονικό αντικείμενο από υπάρχοντα του ΔΠΘ, στο Δημοκρίτειο, ενώ παράλληλα ανοίγει Νοσηλευτική στην Αλεξανδρούπολη, Ψυχολογία στο Διδυμότειχο κι Εργοθεραπεία στην Κομοτηνή ως δεύτερο Τμήμα στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού. Παράλληλα, ενσωματώνονται στο ΔΠΘ τα δύο Ινστιτούτα που εδρεύουν σε Καβάλα και Δράμα. Συνολικά, μετά την ενσωμάτωση αυτή, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα αναδειχτεί «σε πληρότητα σπουδών θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, μετά το ΑΠΘ», ενώ στους υπόλοιπους δείκτες θα καταλαμβάνει την 3η ή 4η θέση πανελλαδικά.
xronos.gr