Φωνές, αλληλοκατηγορίες, αναφορές σε “φασιστική νοοτροπία” του προέδρου, μέχρι και χειροδικίες στην χθεσινή συνεδρίαση
της Κικής Ηπειρώτου
Ως ένα «καζάνι» που σιγόβραζε εδώ και μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα επέρχονταν και η έκρηξή του. Το απόγευμα της Τετάρτης 9/11, λίγο πριν το τέλος άλλης μίας επεισοδιακής συνεδρίασης, η ένταση κορυφώθηκε τόσο πολύ που δύο σύμβουλοι έχασαν τον έλεγχο και αντάλλαξαν κάποιες σπρωξιές, όπως φάνηκε και στο βίντεο της μετάδοσης.
Η συζήτηση για τα δημοτικά τέλη του 2023 διεξήχθη σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, αφού δημοτική αρχή και αντιπολίτευση διαφώνησαν έντονα για το αντικείμενο της ψηφοφορίας. Από τη μία, η δημοτική αρχή παρουσίασε ως πρόταση-εισήγηση το συμπέρασμα-πρόταση της αναλογιστικής μελέτης που εκπονήθηκε για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το οποίο, τα δημοτικά τέλη θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν και την επόμενη χρονιά, καθώς δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για μειώσεις. Από την άλλη, η αντιπολίτευση κατέθεσε τη δική της πρόταση, για μείωση τελών 10% (με τη Λαϊκή Συσπείρωση να προτείνει μείωση 18,5%, όσο δηλαδή ήταν η αύξησή τους το 2017), η οποία όμως δεν τέθηκε από τον πρόεδρο Γιώργο Καϊσα σε ψηφοφορία, καθώς, όπως τόνισε, για να ήταν σύννομη η πρόταση θα έπρεπε να συνοδεύεται από εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας, κάτι που δεν συνέβη.
Παρών στη συνεδρίαση και ο κ. Σκαπέρδας, μελετητής της αναλογιστικής μελέτης, τα βασικότερα σημεία της οποίας σας παρουσιάσαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης χρειάζεται να προβεί σε εξορθολογισμό των οικονομικών του δεδομένων, δηλαδή να βρει υγιή έσοδα, ώστε να κάνει πραγματικά έξοδα και μειώσεις. Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ελένη Ιντζεπελίδου σημείωσε πως δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης των τελών στην παρούσα φάση, καθώς «η επιστήμη λέει ότι δεν αρκούν τα έσοδα του Δήμου για να προχωρήσει σε μείωση των τελών» και ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής προκύπτει από τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης. Σημείωσε εξάλλου ότι από τις 600.000 ευρώ που πλήρωνε ο Δήμος για τη ΔΙΑΑΜΑΘ το 2017, πλέον πρέπει να πληρώνει 2,2 εκ ευρώ, συν τα αυξημένα κόστη για την ενέργεια. Ενώ, όπως συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ηλίας Δαστερίδης από 1/1/2023 ο Δήμος θα πρέπει να καταβάλει και το τέλος ταφής απορριμμάτων που ανέρχεται σε 240.000 ευρώ.
Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης
Ο επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Νέα Αυτοδιοίκηση Βαγγέλης Μυτιληνός σημείωσε πως δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί στη μείωση επειδή το λέει μία μελέτη, κι ότι αν υπάρχει διάθεση, οι πόροι βρίσκονται. Ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση 5% στο Δήμο Αθηναίων και εκτίμησε πως «ο Δήμος μας δεν παθαίνει τίποτα με μία μείωση τελών 10%, ενώ οι δημότες θα επωφεληθούν σημαντικά».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Πολίτες» Βαγγέλης Λαμπάκης κατηγόρησε τον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη ότι ενώ δεσμεύτηκε στα τέλη του ’21 ότι θα έφερνε στην επόμενη συνεδρίαση το θέμα δημιουργίας επιτροπής για το θέμα των δημοτικών τελών και στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού (Φεβρουάριο-Μάρτιο) θα έβαζε κονδύλι για την αναλογιστική μελέτη, το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε και η μελέτη ανατέθηκε τον Σεπτέμβριο.
«Αν γινόταν εγκαίρως η επιτροπή και ενεργοποιούσαμε την οικονομική υπηρεσία, θα είχαμε ενδεχόμενο εξορθολογισμό και θα πετυχαίναμε την εξομάλυνση που θα οδηγούσε οιωνεί σε μια εξισορρόπηση δημοτικών τελών σε ολο το μήκος και το βάθος του Δήμου μας. Καταγγέλλω τον κ. Ζαμπούκη για εξαπάτηση όλων μας μια και ήταν ομόφωνη η απόφαση μας το ‘21» επισήμανε ο κ. Λαμπάκης που αναφέρθηκε και στην εξοικονόμηση πόρων από τα LED που αφαιρώντας τις δανειακές υποχρεώσεις ανέρχεται σε 250.000 ευρώ ετησίως, ένα ποσό που, όπως είπε, πρέπει να ανταποδώσουμε στους δημότες μας, ιδιαίτερα στους πολύ φτωχούς.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σάββας Δευτεραίος σημείωσε πως θα έπρεπε να γίνει μείωση τουλάχιστον 18,5%π ου αντιστοιχεί στο ποσοστό της αύξησης των τελών του 2017, που είχε αποφασίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή.
«Διεκδικούμε συνολική κατάργηση δημοτικών τελών ή κάποιων άλλων τελών , που μπορούμε να κατονομάσουμε. Μπορεί και πρέπει οι υπηρεσίες του Δήμου να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και μην πει κανείς ότι δεν υπάρχουν έσοδα. Το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού προέρχεται από το λαϊκό εισόδημα». Πρότεινε ακόμη να διεκδικηθεί η κατάργηση του ΦΠΑ στο δημοτικό φωτισμό, να μειωθούν τα τέλη ακόμη και 20% και να αυξηθεί ο συντελεστής μόνο για μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για βιομηχανίες, για εταιρείες κινητής, τράπεζες, εταιρείες logistics, καζίνο κτλ.
Η τοποθέτηση Ζαμπούκη
Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης επισήμανε από την πλευρά του ότι η απόφαση για την χρηματοδότηση της αναλογιστικής μελέτης πάρθηκε στη δεύτερη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ενώ ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται για την ανάθεση που ήρθε προς ψήφιση τον Αύγουστο. Τόνισε πως δεν υπάρχει δημοτικό συμβούλιο που να μην θέλει να μειώσει τα δημοτικά τέλη, ωστόσο σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει πρώτα εξορθολογισμός που θα φέρει «την οργάνωση που πρέπει να έχουμε στα έσοδα, δηλαδή εξυγίανση και με αυτή την οργάνωση θα μπορέσουμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική. Τότε, αφού διορθώσουμε τους δείκτες, -όχι τα ευρώ- ανά περιοχή, θα μπορούμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική και να πούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις ευάλωτες ευπαθείς ομάδες, τις τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία κτλ. Τώρα πληρώνουμε όλοι τα ίδια. Αυτό που προτείνω και θεωρώ με την ταπεινή μου γνώμη ότι είναι πραγματική απονομή δικαιοσύνης, είναι να διορθώσουμε τον δείκτη που θα πρέπει να πληρώνει ο καθένας ανάλογα με το γεωγραφικό και διοικητικό διαμέρισμα που κατοικεί και σε δεύτερο χρόνο ανάλογα με την κοινωνική και οικονομική ομάδα που ανήκει… Δεν θα πω ότι είναι λαϊκίστικη η πρότασή σας, θα ήταν προσβλητικό , θα πω ότι όλοι έχετε καλή διάθεση, όμως η πρότασή σας δεν στηρίζεται σε δεδομένα… Οφείλουμε να συστήσουμε την επιτροπή ώστε να διερευνήσει τον εξορθολογισμό των ανταποδοτικών τελών».
Ένταση και χειροδικίες
Στη συνέχεια ακολούθησαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των συμβούλων και του προέδρου για το γεγονός ότι δεν έβαζε σε ψηφοφορία την πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση των τελών, με τον κ. Λαμπάκη να κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι δεν έχει φέρει πρόταση, κι αν το είχε κάνει αυτό, τότε θα έφερνε και η αντιπολίτευση επίσημα την εναλλακτική της. Η κα Ιντζεπελίδου κατηγόρησε με τη σειρά της τον κ. Λαμπάκη ότι θέλει να λαϊκίσει με το θέμα, ενώ ο κ. Γκότσης έκανε λόγο για κατάντια του προέδρου που θα τον ακολουθεί εσαεί. Ο κ. Λαμπάκης ζήτησε να μπει η πρότασή του σε ψηφοφορία για ακόμη μία φορά, ο κ. Καϊσας αρνήθηκε καθώς η απόφαση θα ακυρωθεί αν γίνει κάτι τέτοιο και ο κ. Λαμπάκης του είπε τότε πως λειτουργεί με φασιστική νοοτροπία.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Λαμπάκη Θέμης Κυριακίδης προσέγγισε το προεδρείο ζητώντας να εξηγήσει ο κ. Καϊσας τι ακριβώς ψηφίζει το δημοτικό συμβούλιο, τα μικρόφωνα έκλεισαν εκείνη την στιγμή, ο Αντιδήμαρχος Σάββας Σεφεριάδης πλησίασε τον κ. Κυριακίδη, έγινε μία χειρονομία, και ξεκίνησαν οι σπρωξιές μεταξύ των δύο συμβούλων, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μπει στη μέση ο αντιπρόεδρος του σώματος Γιάννης Βαταμίδης.
Τελικώς, η ψηφοφορία έγινε με αποχωρήσεις αρκετών συμβούλων και χωρίς να ανακοινωθεί το αποτέλεσμά της.