Ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο: Ο δρόμος αδυνατεί να εκπληρώσει τον ρόλο του με επάρκεια κι ασφάλεια, κυρίως για τον μεγάλο αριθμό βαρέων οχημάτων που διέρχονται
Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε (18/2) ο Βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αναστάσιος Δημοσχάκης στον Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Στο επίκεντρο της Ερώτησης βρίσκεται ο κάθετος άξονας Αρδανίου – Ορμενίου ο οποίος με τα σημερινά δεδομένα κρίνεται ανεπαρκής να εξυπηρετήσει τους σημαντικούς κυκλοφοριακούς φόρτους & φορτία που θα προκύψουν προσεχώς.
Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, και τα οποία θα εξασφαλίσουν την Σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμένα της Αλεξ/πολης με τα λιμάνια της Βουλγαρίας όπως αυτό του Πύργου (Μπουργκάζ) της Βάρνας & του Ρούσε θα καταστήσουν την περιοχή του Έβρου κεντρικό διακομετακομιστικό κέντρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο σημερινός κάθετος άξονας Αρδανίου- Ορμενίου αδυνατεί να εκπληρώσει τον ρόλο του με επάρκεια κι ασφάλεια, κυρίως για τον μεγάλο αριθμό βαρέων οχημάτων που διέρχονται και τα οποία είναι όχι μόνο εγχώρια αλλά και από γειτονικές χώρες.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι περιβαλλοντικές μελέτες για το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου ο βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν υπάρχει πρόβλεψη για παράλληλη μελέτη αναβάθμισης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του Καθέτου Άξονα Αρδανίου – Ορμενίου.
Ακολουθεί η Ερώτηση:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Ν.Έβρου, μετατρέπεται σταδιακά σε ένα απέραντο «εργοτάξιο» σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή του θωράκιση!
Ένα από τα έργα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, είναι η Σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμένα της Αλεξ/πολης με τα λιμάνια της Βουλγαρίας όπως αυτό του Πύργου (Μπουργκάζ) της Βάρνας & του Ρούσε. Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής αλλά και την κατασκευή νέας, με νέα χάραξη. Η υλοποίησή του, θα καταστήσει την εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Νομού σε κόμβο μεταφορών και σύνδεσης με τα Ανατολικά Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία.
Ωστόσο, το εθνικό οδικό δίκτυο μεταφορών, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο την τρέχουσα χρονική στιγμή στην περιοχή των βαλκανικών χωρών, εξακολουθεί να παραμένει ανεπαρκές. Ο κάθετος άξονας Αρδανίου – Ορμενίου αποδεδειγμένα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους σημαντικούς κυκλοφοριακούς φόρτους & φορτία που θα προκύψουν..!!
Κρίνεται ως εκ τούτου απαραίτητος ο σχεδιασμός από τώρα της αναβάθμισης των οδικών μεταφορών, προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες καθόσον οι απαιτήσεις της γρήγορης αλλά και ασφαλούς διέλευσης οχημάτων θα είναι συνεχώς αυξανόμενες & επιτακτικές…
Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στον μεγάλο αριθμό βαρέων οχημάτων που διέρχονται από τον κάθετο άξονα, τα οποία είναι όχι μόνο εγχώρια αλλά και από γειτονικές χώρες.
Η κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου διπλής κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με διαχωριστική λωρίδα, ενός άξονα ταχείας κυκλοφορίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ταχείας εξυπηρέτησης όχι μόνο προσώπων αλλά και πραγμάτων!!
Είναι χρονικά πρόσφορο, λαμβάνοντας υπόψιν τις μελέτες που αφορούν την νέα χάραξη της Σιδηροδρομικής Γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, να εξεταστεί το ενδεχόμενο της αναβάθμισης του καθέτου Άξονα Αρδανιου- Ορμενιου!!
Στόχος είναι ο συγκεκριμένος Κάθετος Άξονας να λάβει τις απαιτούμενες γεωμετρικές διαστάσεις, να μετατραπεί από μονής σε διπλής κυκλοφορίας, ώστε να γίνει ένας ανταγωνιστικός κι αντίστοιχος όλων των υπολοίπων της Εγνατίας Οδού. Θα ήταν σκόπιμο & εθνικά ωφέλιμο οι Μελέτες οι περιβαλλοντικές που ήδη ξεκίνησαν να έχουν διπλή στόχευση από τώρα … ώστε όταν θα αποφασιστεί η υλοποίηση της προτεινόμενης κατασκευής να έχουν εξασφαλιστεί οι βασικές Μελέτες..!
Επισημαίνεται ότι η γειτονική Βουλγαρία έχει αναβαθμίσει τα βασικά της οδικά δίκτυα, τα οποία συνδέουν τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και τους λιμένες της χώρας.
Λαμβάνοντας δε υπόψη, ότι ο λιμένας Αλεξ/πολης αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά και αποτελεί κέντρο ενεργειακών και μεταφορικών εξελίξεων, αποτελώντας «ισχυρό κρίκο» Διευρωπαϊκού Δικτύου Λιμένων! Συνεπώς καθίσταται αναγκαίο το ως άνω οδικό δίκτυο να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί, ανταποκρινόμενο στις γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή των Ανατολικών Βαλκανίων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάσθε :
Υπάρχει ο σχεδιασμός να προβεί το Υπουργείο στην μελέτη αναβάθμισης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του Καθέτου Άξονα Αρδανίου – Ορμενίου ;
ΣΤΑΦΙΔΑ ΕΥΔΟΚΙΑ
ΜΗΠΩΣ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΑΡΓΆ ΠΟΥ ΤΟ ΘΈΤΕΤΕ ΩΣ ΔΙΑΠΊΣΤΩΣΗ; ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΊ Ο ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ. ΑΝΑΤΡΈΞΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΡΧΙΚΆ ΣΧΈΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΤΟΥ ΠΟΛΛΆ ΧΡΌΝΙΑ ΠΡΙΝ. ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΈΒΡΟΥ ΘΥΜΟΎΝΤΑΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΘΥΜΗΣΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΊΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΌ ΣΟΥΦΛΊΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΣΤΙΆΔΑ!!