Δήμος Αλεξανδρούπολης: Επεισοδιακή συνεδρίαση με αντιπαραθέσεις, διαγραφή και «αντάρτικο» Κιζιρίδη

«Σεισμό» στο Δήμο Αλεξανδρούπολης έφερε η εκλογή νέου προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τη διαγραφή Κολιού και την υποψηφιότητα Καϊσα αποφάσισε η παράταξη του Δημάρχου

Της Κικής Ηπειρώτου

Μία συνεδρίαση που θα μείνει σίγουρα αξέχαστη, τόσο σε όσους συμμετείχαν, όσο και σε εκείνους που την παρακολούθησαν, ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 9 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου Αλεξανδρούπολης. Η συνήθως τυπική διαδικασία της ειδικής συνεδρίασης για την εκλογή νέου προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, επισκιάστηκε από την απόφαση της παράταξης του Δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη να διαγράψει από τις τάξεις της τον μέχρι πρόσφατα πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Κολιό.

Η απόφαση, ομόφωνη, όπως ειπώθηκε από τον προεδρεύοντα της ειδικής συνεδρίασης, πρώτο σε ψήφους σύμβουλο της παράταξης «Δήμος για Όλους Πρώτα Εσύ» Δημήτρη Κολγιώνη, και που αμφισβητήθηκε στη συνέχεια από τον ίδιο τον κ. Κολιό, αναγνώστηκε στους συμμετέχοντες κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Η απόφαση της παράταξης Ζαμπούκη

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της απόφασης, μία μέρα πριν την ψηφοφορία, το Σάββατο 8/1, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της παράταξης, μετά από πρόσκληση του κ. Ζαμπούκη, ο οποίος απουσίαζε για σοβαρό οικογενειακό λόγο. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του κ. Κολιού που ζήτησε να μάθει την αιτία για την απουσία του Δημάρχου, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχε λόγος να γίνει η συνάντηση απουσία του Δημάρχου.

Ωστόσο, η συνάντηση συνεχίστηκε με τον κ. Κολγιώνη να ενημερώνει τα μέλη της παράταξης ότι η πρόταση του Δημάρχου για τη θέση του νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ο Γιώργος Καϊσας, μέλος της παράταξης «Ενότητα για μία νέα πορεία», η οποία είχε προχωρήσει σε σύμπραξη με την παράταξη Ζαμπούκη πριν αρκετό χρονικό διάστημα.

Τότε, σύμφωνα με τον κ. Κολγιώνη και την απόφαση της παράταξης που ανέγνωσε, «ο κ Κολιός δεν δίστασε να αναφερθεί περιφρονητικά για τους δημοτικούς συμβούλους που προσχώρησαν στην παράταξη, λέγοντας ότι δεν μπορούν να καθορίζουν και να αποφασίζουν όσοι ήρθαν εκ των υστέρων στην παράταξη, καθώς ‘εμείς οι 10 βγάλαμε την παράταξη’. Μετά την απαξιωτική, προσβλητική, αντιδημοκρατική και αντισυναδελφική συμπεριφορά του κ Κολιού, οι δημοτικοί σύμβουλοι αποχώρησαν από την αίθουσα και η εξέλιξη αυτή οδήγησε στη διακοπή της συνάντησης», σημείωσε ο κ. Κολγιώνης, υπενθυμίζοντας πως για την σύμπραξη της δημοτικής αρχής με ΑΝΑΣΑ και παράταξη Λαζόπουλου υέγραψαν όλοι οι σύμβουλοι, χωρίς καμία επιφύλαξη, συμπεριλαμβανομένου του κ Κολιού.

Τελικώς, μετά τη διακοπή της συνάντησης, έγινε νέο κάλεσμα, αργότερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος, αλλά απουσίαζαν οι κκ Κολιός, Κιζιρίδης, Ραπτόπουλος, χωρίς να αιτιολογήσουν την απουσία τους, όπως είπε. Εκεί, ο Δήμαρχος  τόνισε ότι αποτελεί βασική πολιτική επιλογή η σύμπραξη με τις δυο παρατάξεις και ότι έχει μείζονα σημασία η αποδοχή αυτής της σύμπραξης από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της παράταξης για τη διοίκηση του Δήμου.

Όπως αναφέρθηκε από τον κ Ζαμπούκη, εκβιαστικά πολιτικά διλήμματα και  εσωτερική αντιπολίτευση δεν είναι αποδεκτά, κι επειδή ο κ Κολιός αμφισβήτησε ευθέως και απόλυτα τις σχετικές αποφάσεις, προτείνεται η διαγραφή του από την παράταξη. Μετά από τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στη συνάντηση, υπέρ της διαγραφής ψήφισαν και οι 12 παρόντες σύμβουλοι, ήτοι: Βουρδόλης, Δαστερίδης, Δέλκος, Ιντζεπελίδου, Καϊσας, Κολγιώνης, Κυριακίδης, Λαζόπουλος, Μιχαηλίδης Χ., Μουλατζίδου, Πασσιάς, Σεραφειμίδης.

Κλείνοντας, ο κ. Κολγιώνης υπογράμμισε πως «ο κ. Κολιός, από σήμερα, δεν είναι πλέον μέλος της παράταξης, είναι στους ανεξάρτητους». Επισήμανε δε πως για τη διασφάλιση της νομιμότητας της διαδικασίας, υπήρξε επικοινωνία με τον αρμόδιο της ΚΕΔΕ για τα ζητημτα αυτά, κ Ζυγούρη,  ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κάθε νομιμότητα στις σχετικές ενέργειες.

 

Το «θολό» νομικό τοπίο

Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια από τον προεδρεύοντα να προχωρήσει η διαδικασία της εκλογής νέου προεδρείου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία ενδοπαραταξιακή διαφορά που δεν χρειάζεται να αναλυθεί από το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο καταγράφηκαν έντονες αντιδράσεις από συμβούλους που ήθελαν να τοποθετηθούν ή να θέσουν κάποιο ερώτημα.  σε ένα κύκλο τοποθετήσεων

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε πως οι απόψεις του κ Ζυγούρη, ο οποίος είναι αξιοσέβαστος, δεν αποτελούν θέσφατο. Όπως τόνισε, σε ειδικές συνεδριάσεις, όπως αυτή, δεν προβλέπεται η ανάγνωση τέτοιων αποφάσεων, η οποία, όπως ανέφερε, «είναι σαν μη τη διαβάσατε καν». Επισήμανε πως αν δεν γίνει η ανακοίνωση σε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον πρόεδρο του σώματος, δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι έννομες συνέπειες της διαγραφής του εκάστοτε συμβούλου. «Αυτό σημαίνει, ότι αν δεν έχουν ξεκινήσει οι έννομες συνέπειες της διαγραφής, πολύ άτακτα και παρανόμως αλλάζετε το εκλεκτορικό σώμα και ως προς τους εκλέκτορες και ως προς αυτούς που θέλουν να εκλέγουν».

Από την πλευρά του,  ο Δήμαρχος κ. Ζαμπούκης σημείωσε πως η ελάχιστη προϋπόθεση που ορίζει ο νόμος για τη διαγραφή είναι αυτή να πρωτοκολληθεί στο κεντρικό πρωτόκολλο του Δήμου, πράγμα που έγινε. «είναι εσωτερικό θέμα της κάθε παράταξης… δεν έχει καμία συνέπεια στην εξέλιξη της σημερινής διαδικασίας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Παίρνοντας το λόγο , ο κ Κολιός σημείωσε πως αυτό που γίνεται είναι παράτυπο και πως ο ίδιος θα λάβει μέρος στην ψηφοφορία για εκλογή νέου προέδρου, «διότι ανήκω στην παράταξη αυτή και θα αυτοπροταθώ ως έχω το νόμιμο δικαίωμα».

Ο Χρήστος Βασματζίδης, νομικός σύμβουλος του Δήμου, σημείωσε πως το θέμα δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο, καθώς διίστανται οι απόψεις. Όπως είπε, «από τη μία, μία ειδική συνεδρίαση είναι αρμόδια για τα συγκεκριμένα θέματα που θα συνεδριάσει, πέραν τούτου δεν μπορεί να αποφασίσει για κάτι άλλο, από την άλλη όμως έχουμε μια απόφαση που ανακοινώνεται στη συνεδρίαση αυτή, αλλά είναι απόφαση που αφορά μια παράταξη, εδώ μιλάμε για εσωτερικό θέμα της παράταξης αυτής… Θα μας διευκόλυνε η νομοθεσία του Καλλικράτη, αν μας όριζε ακριβώς τη διαδικασία για τη διαγραφή ενός μέλους μιας παράταξης»

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος,  μιλώντας ως νομικός, όπως είπε, σημείωσε πως είναι ενδοπαραταξιακό ζήτημα και πως η μόνη προϋπόθεση είναι απόφαση διαγραφής να συγκεντρώνει τα 2/3 της αρχικής σύνθεσης της παράταξης κάτι  που στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει. Είπε ακόμη πως η απόφαση θα ελεγχθεί αρμοδίως και πως η συνεδρίαση μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί. Ακόμη επισήμανε πως είναι δικαίωμα του καθενός να προσβάλει τη διαδικασία, εφόσον το επιθυμεί. “Δέχομαι ότι πολλοί αιφνιδιάστηκαν, αλλά είναι μια ομόφωνη απόφαση της παράταξης” σημείωσε.

Η (όχι και τόσο μεγάλη) έκπληξη από Κιζιρίδη

Στο σημείο εκείνο, ο κ Κολιός, απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο είπε πως η απόφαση δεν είναι ομόφωνη και λαμβάνοντας το λόγο είπε πως επιβεβαιώνεται από τους συναδέλφους του ότι, στην πρώτη συνάντηση του Σαββάτου, δεν αποχώρησαν από την αίθουσα, όπως είπε στην έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων κ Κολγιώνης, διαβάζοντας την απόφαση.

Ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Σάββας Δευτεραίος, σημείωσε πως είναι εσωτερικό θέμα της παράταξης και πως η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί. Κατά την άποψή του, η περίπτωση Κολιού είναι διαγραφή και όχι ανεξαρτητοποίηση. Επιπλέον, επισήμανε πως ο νόμος ευνοεί τη δημοτική αρχή, ώστε ό,τι και να γίνει να μπορέσει να εκλέξει τον πρόεδρο που θέλει. Σε αυτή τη λογική του νόμου, με την οποία η παράταξη κάθετα διαφωνεί, εδράζεται και η απόφαση της να μη συμμετέχει στην ψηφοφορία για το προεδρείο.

Στη συνέχεια, ξεκινώντας τη διαδικασία, ο κ Κολγιώνης ανακοίνωσε ως υποψήφιο πρόεδρο που προτείνει η δημοτική αρχή τον Γιώργο Καϊσα, ο κ Κολιός δήλωσε πως αυτοπροτείνεται, ο προεδρεύων επέμεινε πως δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο και κάπου εκεί, ο τέως Αντιδήμαρχος Οικονομικών και μέλος της παράταξης Ζαμπούκη Γιώργος Κιζιρίδης αυτοπροτάθηκε για τη θέση του προέδρου, για να λάβει το θερμό χειροκρότημα και τις επιδοκιμασίες άλλων συμβούλων.

Η παράταξη Πόλη και Πολίτες πρότεινε για αντιπρόεδρο τον Γιάννη Βαταμίδη, και η παράταξη Μυτιληνού για γραμματέα τον Λάζαρο Κουρτίδη, οι οποίοι και εξελέγησαν.

Για τη θέση του προέδρου ο κ. Καϊσας έλαβε 15 ψηφους και ο κ. Κιζιρίδης 20, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όμως, εκλέγεται ο κ. Καϊσας, αφού ο κ. Κιζιρίδης, ως αυτοπροταθείς, θα έπρεπε να είχε συγκεντρώσει 27 ψήφους (τα 2/3).

Παράλληλα, έγινε και η εκλογή μελών των Επιτροπών του Δήμου. Συγκεκριμένα:

Μέλη Οικονομικής Επιτροπής και Ποιότητας Ζωής

Γιώργος Κιζιρίδης, Ηλίας Δαστερίδη (Δήμος για Όλους – Πρώτα Εσύ)

Βαγγέλης Λαμπάκης, Κώστας Γκοτσίδης (Πόλη & Πολίτες)

Σάββας Δευτεραίος (Λαϊκή Συσπείρωση)

Κυριάκος Αραμπατζής (ανεξάρτητος)

Στην επιτροπή συμμετέχουν αυτοδικαίως και ο Δήμαρχος και δύο αντιδήμαρχοι που ορίζονται από τον Δήμαρχο.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εκλέχτηκαν:

Πέτρος Κυριακίδης, Αναστάσιος Σεραφειμίδης (Δήμος για Όλους – Πρώτα Εσύ)

Στέλιος Βραχιόλογλου, Γιώργος Ουζουνίδης (Πόλη & Πολίτες)

Χρήστος Βαρσαμάκης (Λαϊκή Συσπείρωση)

Κυριάκος Αραμπατζής (ανεξάρτητος)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο