«Δημιουργία Δημοτικού Συμβούλιου Νέων» ενέκρινε το ΔΣ Ορεστιάδας

Θα αποτελεί ένα άτυπο θεσμικό όργανο του Δήμου, για νέους 17 έως 30 ετών που ζουν, εργάζονται και φοιτούν στην περιοχή, τα μέλη τους θα συμμετέχουν συμβουλευτικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού δράσεων

 Το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας στην συνεδρίαση της 31/05/2022 αποφάσισε τη δημιουργία «Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Ορεστιάδας» το οποίο θα αποτελεί ένα άτυπο θεσμικό όργανο του Δήμου Ορεστιάδας, που θα δίνει τη δυνατότητα στους νέους 17 έως 30 ετών που ζουν, εργάζονται και φοιτούν στην περιοχή να εκφράζονται, να διατυπώνουν τις ιδέες και τις απόψεις τους για τα ζητήματα που αφορούν τη γενιά τους, την κοινωνία, τις συνθήκες και τις ευκαιρίες που βιώνουν στην πόλη που ζουν με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Νέων.

Θα συνεργάζεται με το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας καθώς θα συμμετέχει συμβουλευτικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού δράσεων σε τομείς πολιτισμού , πληροφόρησης και διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου.

Το σχέδιο κανονισμό του Συμβουλίου Νέων

Σύμφωνα με το Σχέδιο του Κανονισμού, ο οποίος θα ψηφιστεί στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων:

  1. Προϋπόθεση για τα αιτούντα πρόσωπα, είναι το ηλικιακό όριο μεταξύ 17-30 ετών και η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης ότι κατοικούν στο Δήμο Ορεστιάδας.
  2. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων για τους Νέους Δημοτικούς Συμβούλους είναι τριάντα τρία άτομα, όσες και οι θέσεις των Συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας και έως δέκα αναπληρωματικές θέσεις Νέων Δημοτικών Συμβούλων.
  3. Η επιλογή των Νέων θα γίνει με τη διαδικασία της δημόσιας κλήρωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, η μέρα και η ώρα της οποίας θα ανακοινωθεί εγκαίρως προς τους υποψήφιους και το ευρύ κοινό με κάθε πρόσφορο μέσο.
  4. Όταν κλείσουν οι αιτήσεις, την επεξεργασία τους και την προετοιμασία των κληρωτίδων αναλαμβάνει ο Δήμος Ορεστιάδας.
  5. Η θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Ορεστιάδας, θα ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια.

Για όλους του παραπάνω λόγους, καλούμε τους Νέους και Νέες ηλικίας 17-30 ετών, που κατοικούν στο Δήμο Ορεστιάδας από 01/06/2022 έως 30/06/2022 να συμπληρώσουν και να στείλουν την αίτηση που ακολουθεί, στο email: info@orestiada.gr και να διεκδικήσουν μια θέση Νέου Δημοτικού Συμβούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Ορεστιάδας.

Για πληροφορίες, διευκρινήσεις ή βοήθεια στην συμπλήρωση της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο Δήμο Ορεστιάδας στα τηλέφωνα: 2552350305, 2552350300, 2552350301

Η συζήτηση στο ΔΣ και οι αντιδράσεις παρατάξεων

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Χρυσούλας Σαμουρίδου στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, η δημιουργία του «πέρασε» κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο. «Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, έχει γίνει η προεργασία και μέσα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ, και παροτρύνουμε όλους τους δήμους να δημιουργήσουν δημοτικά συμβούλια νέων, για άτομα ηλικίας από 17-30 ετών…», ανέφερε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, σημειώνοντας πως ο θεσμός ήδη έχει προχωρήσει στους δήμους Παγγαίου, Καβάλας και Κομοτηνής. Σύμφωνη με τη δημιουργία του συγκεκριμένου οργάνου δήλωσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τη Μαρία Γκουγκουσκίδου, η οποία ωστόσο εξέφρασε «την ελπίδα και την ευχή να έχει ουσιαστική λειτουργία και να μην είναι απλά μια τυπική διαδικασία με επικοινωνιακό στόχο».

Αρνητικές στη δημιουργία των συγκεκριμένων συμβουλίων δήλωσαν οι άλλες τρεις παρατάξεις, που καταψήφισαν τον θέμα, κάνοντας λόγο για ένα άτυπο όργανο που δεν πέτυχε πουθενά και απαξιώθηκε πολύ γρήγορα από τα ίδια τα μέλη του ή μετατράπηκε σε μία “δεξαμενή” υποψηφίων για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. «Το συμβούλιο αυτό καταλήγει να έχει τελικά τον χαρακτήρα μία εθελοντικής ομάδας, χωρίς κανέναν αποφασιστικό ρόλο», σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Είναι στο Χέρι μας», Ηλίας Αγγελακούδης, τονίζοντας ότι η παρότρυνση για την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται θα έπρεπε να είναι η ενεργή συμμετοχή στα κοινά, με ένταξη των νέων ανθρώπων στις παρατάξεις και συμμετοχή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, από τις οποία θα εκλέγονται κανονικά και δεν θα κληρώνονται…».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η συζήτηση θα έπρεπε να αφορά ένα δημοτικό συμβούλιο εφήβων, με τη συμμετοχή παιδιών του Λυκείου, ώστε να αποκτήσουν την πρώτη τους τριβή με τα κοινά και να κατανοήσουν τη σημασία της συμμετοχής του σε ένα συλλογικό όργανο. Για «τέχνασμα της δημοτικής αρχής να διεισδύσει στους νέους», έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δυναμικά Μπροστά», Κώστας Ασμανίδης, τονίζοντας ότι «το πραγματικό ζητούμενο θα έπρεπε να είναι να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους». «Διαφωνούμε με την ύπαρξη θεσμών που έχουν στόχο, τελικά, τη χειραγώγηση των νέων», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Ζαλουφλής, τονίζοντας ότι «η εμπειρία από προηγούμενες ανάλογες προσπάθειες ήταν ότι τα συμβούλια αυτά ήταν διακοσμητικά και δεν είχαν τίποτα να προσφέρουν στις διεκδικήσεις και τις αγωνίες των νέων».

«Είμαστε πολιτικά ανακόλουθοι: από τη μία όλοι προτρέπουμε για συμμετοχική δημοκρατία και μεγαλύτερο βήμα και πιο ενεργή συμμετοχή των νέων, και από την άλλη κρίνουμε εξ αρχής, πριν καν δημιουργηθεί, ότι το δημοτικό συμβούλιο νέων θα χειραγωγείται. Δεν κατανοώ γιατί ξεκινάμε προκατειλημμένα, είναι υποτιμητικό για τη νεολαία…», απάντησε στις παρατάξεις που διαφώνησαν, ο δήμαρχος, Βασίλης Μαυρίδης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο