Δήμαρχος Σουφλίου: «Για εμάς, το δάσος της Δαδιάς είναι η ζωή μας, μη μας ξεχάσετε»

«Πρέπει να δούμε πώς θα θεραπεύσουμε γρηγορότερα τις πληγές μας» αναφέρει ο Παναγιώτης Καλακίκος, καταθέτοντας την αγωνία του για την επόμενη μέρα

«Είναι η μεγαλύτερη περιοχή Natura εκτασης 980.000 τετραγωνικων τα οποία είναι μόνο στην περιοχή του Σουφλίου. Είναι ένα μοναδικό και σπάνιο οικοσύστημα στην Ευρώπη και στον παγκόσμιο χάρτη. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η ζημιά είναι πάνω από 40.000 τετραγωνικά μέτρα. Για εμάς το δάσος είναι η ζωή μας. Πέρα από τις μεγάλες επιπτώσεις στο οικοσύστημα και την οικολογική καταστροφή, οι επιπτώσεις θα είναι και κοινωνικές, οικονομικές, καθώς ο τόπος είχε μεγάλη επισκεψιμότητα. Έρχονταν στον Έβρο και θαύμαζαν τα πτηνά και το σπάνιο οικοσύστημα της Δαδιάς. Αυτό αύριο δεν θα υπάρχει», αναφέρει στο newsit.gr o δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.
Και συνεχίζει: «Πρέπει να δούμε πώς θα θεραπεύσουμε γρηγορότερα τις πληγές μας. Αυτο είπα από την πρώτη στιγμή και στον κύριο Στυλιανίδη. Πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι όλοι και αυτοί που εκφράζουν ακραίες θέσεις, γιατί αποδείχθηκε ότι το προστατευόμενο δάσος, δεν ήταν προστατευόμενο. Θα έπρεπε να υπάρχουν σίγουρα αντιπυρικές ζώνες και υδροδεξαμενές. Θα έπρεπε να υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι, για να κινηθούν τα αυτοκίνητα και να μην κινδυνεύουν οι πυροσβέστες».

Ελλείψεις και λάθη

O Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος

Ο κ. Καλακίνος αναφέρθηκε επίσης στις ελλείψεις, αλλά και στην πρόθεση του να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις. Δεν μπορεί να είναι μόνο τέσσερις δασοφύλακες για αυτή την μεγάλη έκταση. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ένας δασολόγος. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να ενισχυθεί η δασική υπηρεσία. Θα πρέπει να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί η υπηρεσία της πυροσβεστικής. Έχουμε μία περιοχή Natura, αλλά έχουμε ένα κλιμάκιο και βρίσκεται 120 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα του Σουφλίου. Το κράτος έχει Συνταγματική υποχρέωση να προστατεύσει το δάσος. Πρέπει να γίνει αυτοτελής μονάδα διαχείρισης. Οι φορείς της Δαδιάς συγχωνεύτηκαν σε μία ενιαία μονάδα διαχείρισης με αυτούς του Δέλτα του Έβρου. Κατά την άποψη μου θα πρέπει να διαχωριστούν και να υπάγονται κανονικά στην Αθήνα για να υπάρχει ένα κέντρο συντονισμού. Αυτά τα δύο δεν είναι το ίδιο. Το ένα είναι ορεινό, το αλλο θαλασσινό. Δεν γίνεται να “παντρεύουμε” ανόμοια πράγματα. Η συγχώνευση αυτή σε βάθος χρόνου θα υποβαθμιστεί. Προς το παρόν δεν έχει γίνει αυτό, γιατί έχουμε τα ίδια άτομα, τα ίδια χρήματα, τον ίδιο σκοπό.

Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Φυσικά θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος και η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης για την προστασία τέτοιων εθνικών δασών. Δεν γίνεται στις επιτροπές, στο διοικητικό συμβούλιο να παρίσταται μόνο ένας αντιπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν γίνεται κάτι στην περιοχή μας, μας αφορά. Θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που να σηκώνουν το ανάστημα και θα μπορούν να εκφράσουν τους κινδύνους που διατρέχει ένα δάσος. Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης από τέτοιους κινδύνους για ένα εθνικό δάσος. Παλαιότερα κυνηγούσαν τους βοσκούς και τους κατηγορούσαν ότι έκαναν ζημιά στο δάσος. Σήμερα, είναι απαραίτητοι οι βοσκοί και οι κτηνοτρόφοι, γιατί χρειάζονται στον καθαρισμό της βλάστησης. Είμαι αισιόδοξος με την προϋπόθεση ότι υπάρχει η πολιτική βούληση. Το επόμενό μου βήμα είναι να στείλω ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό για την κατάσταση στη Δαδιά και το τι πρέπει πρέπει να γίνει. Άλλωστε, πολλές φορές έχει επισκεφτεί το δάσος και έχει δείξει μία ευαισθησία ως προς την περιοχή. Μην μας ξεχάσετε μετά τη φωτιά. Μην μας ξεχάσετε στην επόμενη μερα», καταλήγει ο δήμαρχος Σουφλίου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο