Δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι που δούλευαν στο Δήμο χωρίς συμβάσεις εργασίας 

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης καλείται να καταβάλλει πάνω από 70.000 ευρώ ως δεδουλευμένα, πέρα από τα πρόστιμα που προβλέπονται 

Πάνω από 70.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να εξοφλήσει 35 εργαζόμενους που δούλευαν στον τομέα της καθαριότητας, δίχως να έχουν συμβάσεις εργασίας. Το Τριμελές Εφετείο Θράκης, έχοντας ήδη δικαιώσει 15 εργαζόμενους, για την ίδια υπόθεση, προχώρησε στην έκδοση απόφασης που δικαιώνει και τους υπόλοιπους 35.  

Η  υπόθεση ήρθε στο φως τον Μάιο του 2020, όταν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης είχε αποκαλύψει ότι περίπου 50 εργαζόμενοι στον Δήμο, από την περιοχή της Άβαντος,   εργάζονταν από το 2018 στην καθαριότητα, δίχως να έχουν καν συμβάσεις, με αποτέλεσμα να δουλεύουν ανασφάλιστοι και απλήρωτοι, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους. Το «κουβάρι» της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται από Οκτώβριο του ‘19, όταν σημειώθηκε πτώση ενός από αυτούς τους υπαλλήλους από απορριμματοφόρο του Δήμου.  

Μάλιστα, και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης, είχε ζητήσει την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και του Εισαγγελέα, δηλώνοντας στη «ΓΝΩΜΗ»: «Αυτά είναι τραγικά πράγματα που συμβαίνουν στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, εδώ και τόσο καιρό. Είναι απίστευτο να βγαίνουν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι στα κανάλια και να παραδέχονται τι έκαναν, λέγοντας μάλιστα ότι τα ίδια συμβαίνουν και στο 95% των Δήμων της χώρας! Δηλαδή, μέσα στον Δήμο μας διακινούνται μαύρα χρήματα, λεφτά των δημοτών, χωρίς να φαίνεται πουθενά τίποτα και αυτό το επικροτούμε. Ο Δήμος, επιπλέον, εισφοροδιαφεύγει, αλλά από παντού υπάρχει ανοχή». 

Δικαίωση  

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ηλία Δαστερίδη, την περασμένη Παρασκευή εκδόθηκε η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Θράκης που δικαιώνει τους 35 εργαζομένους, ενώ είχε ήδη προηγηθεί ίδια απόφαση και για τους άλλους 15. Έτσι, ο Δήμος καλείται να πληρώσει άμεσα πάνω από 71.000 ευρώ, για τα δεδουλευμένα των υπαλλήλων αυτών, πέρα από τα πρόστιμα που θα του βεβαιωθούν για το γεγονός ότι απασχολούσε προσωπικό δίχως συμβάσεις εργασίας. 

 Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «με την απόφαση καταδικάστηκε η παράνομη πρακτική απασχόλησης εργαζομένων χωρίς συμβάσεις εργασίας επί Δημοτικής Αρχής Λαμπάκη, δικαιώνοντας έτσι τους 50 συμπολίτες μας, όπου καλείται τώρα ο Δήμος να καταβάλει από το υστέρημα των Δημοτών μεγάλα  πρόστιμα ανασφάλιστης εργασίας προκειμένου να έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να εκλείψει ο κίνδυνος να χαθούν χρηματοδοτήσεις έργων μέσω προγραμμάτων.  

Η νέα Δημοτική αρχή εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία κατ’ επανάληψη έχει προκηρύξει νέες θέσεις εργασίας και γι’ αυτό από την Τρίτη 8-02-2022 θα μπορούν οι συμπολίτες και οι συμπολίτισσες να καταθέσουν δικαιολογητικά εκ νέου για 15 θέσεις εργασίας με κριτήρια ΑΣΕΠ. Θα ακολουθήσει προκήρυξη εντός του 2022 για νέες θέσεις εργασίας 31 ατόμων».  

Κ.Η.  

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο