Διδυμότειχο: Οδός Ελένης Τοπαλούδη και αποκαλυπτήρια μνημείου

Το όνομα της Ελένης έγινε συνώνυμο του αγώνα κατά της γυναικοκτονίας και της έμφυλης βίας 
«Κορίτσι που αντιστάθηκες κρατήσου από τον ήλιο». Λόγια της εισαγγελέως, Αριστοτέλειας Δόγκα, που ειπώθηκαν πρωτόδικα στο δικαστήριο, τώρα χαράχθηκαν στην μαρμάρινη στήλη που από σήμερα δεσπόζει σε χώρο απέναντι από το δημαρχείο Διδυμοτείχου ως ένδειξη μνήμης στην αδικοχαμένη Ελένη Τοπαλούδη η οποία βιάστηκε και δολοφονήθηκε στη Ρόδο, όπου σπούδαζε, στις 28 Νοεμβρίου 2018. Το όνομά της έγινε συνώνυμο του αγώνα κατά της γυναικοκτονίας και της έμφυλης βίας. Στη σεμνή τελετή, που έγινε για την αποκάλυψη του μνημείου, περίσσεψε ο πόνος και η αγανάκτηση για τον άδικο χαμό της Ελένης, για τα θύματα γυναικοκτονίας και έμφυλης βίας. Ο δήμος Διδυμοτείχου θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη έδωσε το όνομά της στην κεντρική λεωφόρο της πόλης. Την ίδια ώρα, οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη ζητούν δικαίωση.

 

Τέσσερα χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της, το δημοτικό θέατρο γέμισε νεαρούς μαθητές που συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Διδυμοτείχου. Βαρύ το κλίμα και συγκινητικό όταν η Κούλα Αρμουτίδου, μητέρα της Ελένης, πήρε το λόγο προσπαθώντας να περάσει μηνύματα στα παιδιά και στον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το συνάνθρωπο.

Δεν παρέλειψε ακόμη να εκφράσει για άλλη μια φορά την αγανάκτηση και το θυμό της για την μη ευνομούμενη πολιτεία, για την κοινωνία της υποκρισίας, της ανηθικότητας της έλλειψης αξιών και της ανεπάρκειας γονέων που μας περιβάλουν. Έπειτα όλοι μαζί κατέβηκαν στον κεντρικό δρόμο της πόλης για τα αποκαλυπτήρια της οδού, από Βασιλέως Γεωργίου σε Ελένης Τοπαλούδη, αλλά και της μαρμάρινης στήλης ώστε να μένει πάντα στη μνήμη μας η Ελένη, που το όνομα της έγινε συνώνυμο του αγώνα κατά της γυναικοκτονίας και της έμφυλης βίας.

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. δρομολογήθηκε η κατασκευή της μαρμάρινης στήλης, ώστε όσοι περνούν από εδώ να θυμούνται μέσα από την εικόνα και να προσπαθούν να αλλάξουν την ανθρωπότητα, τονίζει ο δήμαρχος, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου. «Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να στήσουμε κάτι που τα ίδια τα παιδιά μας βλέποντας θα έχουν έστω για αρχή την έννοια της αλλαγής της ανθρωπότητας», τονίζει ο Δήμαρχος.

«Μέρα πόνου και θλίψης και πικρών αναμνήσεων, η σημερινή» δηλώνει η Κούλα Αρμουτίδου. «Αυτή η κοινωνία με την υποκρισία της όταν είναι να ανοίξει στόματά δεν ανοίγει. Στη Ρόδο ξέρουν τι συμβαίνει. Είναι νησί δολοφόνων, βιαστών και εκβιαστών. Τα ξέρει ο Ροδιακός λαός και δε λέει τίποτα», επισημαίνει. «Μέρα βαριά η σημερινή», τονίζει ο πατέρας της Ελένης, Γιάννης Τοπαλούδης. «Μακάρι να ήταν ζωντανή και να μη χρειαζόταν τέτοιες εκδηλώσεις».

Ο γλύπτης, Γιώργος Βαρδούλης, που φιλοτέχνησε το έργο διευκρινίζει ότι αυτό αποτελείται από δυο φόρμες (του ζευγαριού) με την αντρική φόρμα να είναι αυτή που επισκιάζει όπως συμβαίνει σήμερα.
Tο δικό σου άσβεστο φως θα φωτίζει πάντα τα βαθύτερα σκοτάδια», μπορεί ακόμη να διαβάσει κανείς στην πλάκα της μαρμάρινης στήλης σκέψεις και λόγια της Εισαγγελέως που μπήκε στις καρδιές τους.
ertnews.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του