Μετά τις καταγγελίες ψαράδων και κατοίκων ότι επιχειρείται η εκδίωξή τους και η επιβολή προστίμων
Της Κικής Ηπειρώτου
Για το θέμα που έχει προκύψει με τις βάρκες στην Απολλωνιάδα συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, μετά από αίτημα ερασιτεχνών ψαράδων και κατοίκων της περιοχής. Όπως έχουν καταγγείλει οι πολίτες, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να τους επιβληθούν πρόστιμα για την παρουσία τους στο χώρο, η οποία παρουσία τους βέβαια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Αλεξανδρούπολης.
Στη συνεδρίαση βρέθηκαν ιδιοκτήτες βαρκών, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν οι βάρκες στην περιοχή, να εξωραϊστεί ο χώρος και να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο.
Το θέμα προέκυψε πριν 4 μήνες, όταν ο σύμβουλος της Κοινότητας Δημήτρης Μερκούρης, απέστειλε ένα έγγραφο προς την Κοινότητα Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να συζητηθεί και το θέμα των βαρκών και του γενικότερου εξωραϊσμού του χώρου. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, δημοσιεύοντας ένα μέρος από διάλογο που είχε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με τον Δήμαρχο, μετά από παραίνεση του κ. Ζαμπούκη, για το θέμα ενημερώθηκε πρώτα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, με αποτέλεσμα, σήμερα, να έχει κινηθεί προανακριτική διαδικασία από την Αστυνομία.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ηλία Δαστερίδη, το έργο που έγινε το 2013, μπορεί να επιτρέπει την παραμονή των βαρκών στο χώρο, όμως, μετά την επιστολή Μερκούρη, ακολούθησε αυτοψία της Κτηματικής, από την οποία προέκυψε ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα στο χώρο, που αφορούν κυρίως τα λεγόμενα «βίντσια», τα οποία δεν είναι νόμιμα, όπως αναφέρθηκε και γι’ αυτό ενδέχεται να υπάρξουν πρόστιμα προς τους ιδιοκτήτες, τόσο από το Λιμεναρχείο, όσο και από την Κτηματική. Επισήμανε ότι η νομιμότητα του σημείου όπου παραδοσιακά εναποτίθενται οι βάρκες ανήκει στη αρμοδιότητα της Κτηματικής και ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει. Πάνω σε αυτό, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας είπε ότι η νομιμότητα της γλύστρας είναι απόλυτη και δεδομένη, μετά από μία κοπιώδη διαδικασία και σε συνεργασία με την Κτηματική, η οποία οριοθέτησε εκ νέου τη γραμμή αιγιαλού στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης, τόνισε ότι η ευθύνη για την εξέλιξη της υπόθεσης βαραίνει τον Δήμαρχο, που είπε στον κ. Μερκούρη να στείλει το θέμα στην Κτηματική, αντί να λυθεί «οικογενειακά», όπως σημείωσε.
Ο Δήμαρχος σημείωσε πως η παραίνεση προς τον κ. Μερκούρη να απευθυνθεί στην Κτηματική αφορούσε το γεγονός πως εκείνη είναι αρμόδια για τη νομιμότητα της περιοχής, και όχι για να προβεί στην καταγγελία στην οποία προέβη. Στη συνέχεια, ανέγνωσε μεγάλο μέρος της διαδικτυακής συζήτησης που είχαν για το θέμα με τον κ. Μερκούρη, στην οποία δεν θα υπεισέλθουμε. Ο κ. Ζαμπούκης σημείωσε πως μοναδική λύση είναι να συσταθεί μία επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ψαράδων, ώστε να υπάρξει συνάντηση με την Κτηματική, προκειμένου να προκύψει μία συμφωνία και να μη φτάσει το θέμα στα δικαστήρια, καθώς η σχετική νομοθεσία, όπως ανέφερε, είναι πολύ αυστηρή, όπως και οι προϋποθέσεις, οι οποίες, αν τελικά τηρηθούν, τόνισε, οι ψαράδες δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν στο σημείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος προκλήθηκε μεγάλη ένταση μεταξύ συμβούλων της δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης, με κραυγές και αλληλοκατηγορίες, που παρά λίγο να οδηγήσουν στη διακοπή της συνεδρίασης. Πρόκειται για μία συμπεριφορά που δεν τιμά κανέναν, παλιό ή νεότερο δημοτικό σύμβουλο και που σίγουρα προκαλεί δυσαρέσκεια στους πολίτες που επιμένουν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις διαδικτυακά. Επιπλέον, η δημοσιοποίηση ιδιωτικών συζητήσεων μεταξύ αιρετών, η οποία, εν προκειμένω, ξεκίνησε από τον κ. Μερκούρη και συνεχίστηκε από τον Δήμαρχο, με όποια αιτιολογία και αν έγινε, είναι μία νέα κατάσταση, η οποία προκαλεί, το λιγότερο, προβληματισμό.