«Δέσποινα μάτια μου»: Ένα μυθιστόρημα αγάπης στη σκιά του πολέμου και του ξεριζωμού

Η Τουρκάλα συγγραφέας Γιασεμίν Οζέκ βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και μίλησε στα ελληνικά για τον αβάσταχτο αποχωρισμό  Ελλήνων και Τούρκων του 1923

Στο καφέ-βιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ, και στον φιλόξενο αύλειο χώρο που διαθέτει , έγινε την περασμένη Δευτέρα η παρουσίαση του βιβλίου «Δέσποινα μάτια μου», της Τουρκάλας συγγραφέως Γιασεμίν Οζέκ. Η Γιασμίν Οζέκ, εγγονή ανταλλαγέντων προσφύγων με τη συνθήκη της Λοζάνης μεταφέρει σε ένα πρωτότυπο , εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα τις συγκινητικές ιστορίες που άκουγε από μικρό παιδί.

Το «Δέσποινα μάτια μου» είναι ένα μυθιστόρημα για μια τραυματική ιστορική στιγμή, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, που βιώνει όλες τις πτυχές της ανταλλαγής, του ξεριζωμού, του αβάσταχτου αποχωρισμού: αγάπη, φόβο, μίσος, λαχτάρα, προβλήματα ταυτότητας

Ενώ η μικρασιατική εκστρατεία εξελίσσεται, ο επτάχρονος Εμίν Αλή ζει υπέροχα παιδικά χρόνια σε ενα παραθαλάσσιο χωριό ενός ελληνικού νησιού απέναντι από τα τουρκικά παράλια. Μουσουλμάνος, παιδί μεικτής οικογένειας, με Ελληνίδα μητέρα και Τούρκο πατέρα, νιώθει για πρώτη φορά το σκίρτημα της αγάπης για την Ελληνίδα γειτονοπούλα του, τη Δέσποινα.

Η ζωή του θα ανατραπεί ξαφνικά με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά την καταστροφή του 1922. Ο Εμίν Αλή θα ξεκινήσει μια καινούργια ζωή με την οικογένεια του στο Αϊβαλί , όπου φθάνουν ξένοι ανάμεσα σε ξένους, χωρίς ποτέ να ξεχνά την Ελλάδα και τη Δέσποινα. Η μητέρα του Ελευθερία , αν και χριστιανή , για να μη κιντυνεύσει να χάσει την οικογένειά της , φορά παντού μαντίλα , ενώ ταυτόχρονα δίνει το δικό της αγώνα για να κερδίσει την ελευθερία της, δίνοντας έτσι και υπόσταση στο όνομά της. Ο πατέρας του Χουσνού θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει την οικογένειά του ενωμένη , με τη θλίψη και τη νοσταλγία όμως χαραγμένη στα βάθη της ψυχής του.

Το βιβλίο παρουσίασαν η συγγραφέας Σωτηρία Μαραγκοζάκη, ο φιλόλογος Κώστας Πρασσάς και ο καθηγητής ξένων γλωσσών Αλέξανδρος Χατζηλιάδης. Μετά την παρουσίαση η συγγραφέας μίλησε στα ελληνικά και τόνισε την ανάγκη να ζήσουν ειρηνικά οι δύο λαοί  οι οποίοι έχουν ιστορία συμβίωσης πέντε αιώνων.

Η Γιασεμίν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε κινηματογράφο, τηλεόρaση και ραδιόφωνο στην Academi  Istabul. Έγραψε και το μυθιστόρημα «Αγγελική και Μεχμέτ» και βραβεύτηκε για το ντοκιμαντέρ για το σεισμό στο Βάν.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο