ΔΕΣΦΑ: Νέος διαγωνισμός για το FSRU Αλεξανδρούπολης

Αφορά το έργο σχεδιασμού, προμήθειας υλικών και κατασκευής της σύνδεσης του δικτύου του ΕΣΦΑ με τον αγωγό. Συμμετοχή σε FSRU στην Ελλάδα εξετάζει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη                           

Έναν ακόμη διαγωνισμό σε σχέση με το FSRU Αλεξανδρούπολης έβγαλε στον αέρα ο ΔΕΣΦΑ, με τις εξελίξεις να κινούνται γρήγορα ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023, δηλαδή έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με το news.b2green.gr, αφορά ειδικότερα τον έλεγχο και υπηρεσίες επίβλεψης για το έργο σχεδιασμού, προμήθειας υλικών και κατασκευής της σύνδεσης του δικτύου του ΕΣΦΑ με το FSRU. Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών λήγει την 1η Αυγούστου 2022, ενώ η εκτιμώμενη αρχική αξία της σύμβασης είναι 319.500 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Τα απρόβλεπτα ανέρχονται σε ποσοστό 15% επί του συμβατικού τιμήματος ήτοι, κατ’ ανώτατο όριο 47.925 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων ο συνολικός προϋπολογισμός, μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο όριο το ποσό των 367.425 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
Η διάρκεια της σύμβασης είναι 15 μήνες και δεν υπόκειται σε παράταση.

Συμμετοχή σε FSRU στην Ελλάδα εξετάζει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη 

Στην κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει η Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress από πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Ενέργειας της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για τη μια από τις δύο ημι-αυτόνομες οντότητες από τις οποίες απαρτίζεται το κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, μαζί με τη Σέρβικη Δημοκρατία της ΒκΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον για τη διερεύνηση των προοπτικών ενός τέτοιου εγχειρήματος προέκυψε καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Ομοσπονδίας κ. Nermin Djindic δεν έχει καθησυχαστεί από τις διαβεβαιώσεις που λαμβάνει από την κρατική εταιρεία ενέργειας της Ομοσπονδίας ότι η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία (αποκλειστικού προμηθευτή της ημι-αυτόνομης οντότητας, μέσω του TurkStream) δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την εξέλιξη της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, ο κ. Djindic επιθυμεί να διερευνήσει όλες τις πιθανά διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές ώστε η Ομοσπονδία ΒκΕ να διασφαλίσει τις απαιτούμενες προμήθειες φυσικού αερίου. Εξ ου και ανέθεσε στην Energoinvest τη διερεύνηση των προοπτικών συμμετοχής στην κατασκευή FSRU στην Ελλάδα, με τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας για τις δυνατότητες και πιθανότητες του εγχειρήματος να αναμένονται σύντομα. Οι πηγές του energypress αναφέρουν ότι το μοντέλο που έχει κατά νου ο κ.  Djindic είναι αυτό της συμμετοχής της Β. Μακεδονίας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβεβαιωθεί σε ποιό από τα διάφορα υπό σχεδιασμό ή ανάπτυξη έργα FSRU επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της Ομοσπονδίας ΒκΕ, αν και η παράμετρος του κόστους που εκ των πραγμάτων λαμβάνεται σοβαρά υπόψη “δείχνει” μάλλον προς τη Β. Ελλάδα. Εξάλλου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ΒκΕ διατηρεί το ενδιαφέρον της και για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Ιονίου-Αδριατικής (ΙΑΡ), για τον οποίο, άλλωστε, έχει ήδη υπογράψει σχετικό μνημόνιο. Πρόκειται για έργο που, εφόσον υλοποιηθεί, θα συνδεθεί με τον ΤΑΡ. Υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων στο μέτωπο της Ουκρανίας, η βοσνιακή πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να επιταχύνει τις διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του IAP.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress,  η ελληνική πρεσβεία στο Σαράγεβο είναι ενήμερη για τις προθέσεις αυτές της Ομοσπονδίας ΒκΕ και έχει μεταφέρει στην Αθήνα την εκτίμησή της ότι πιθανή ευόδωσή τους θα συντελούσε στην επίτευξη του στόχο ανάδειξης της Ελλάδας σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου, αναβαθμίζοντας το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Μάλιστα, έχει επισημάνει στην Αθήνα ότι η Ομοσπονδία ΒκΕ εξετάζει παράλληλα και άλλες εναλλακτικές επιλογές, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού που θα της έδινε πρόσβαση στον τερματικό σταθμό LNG στο Krk της Κροατίας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας ΒκΕ αποφασίσει να προχωρήσει στην επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στην κατασκευή FSRU στην Ελλάδα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να σταθμίσει για την αποδοχή πιθανής πρότασης το γεγονός ότι εταίρος της δεν θα είναι το κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά μόνο η Ομοσπονδία ΒκΕ – μια παράμετρος που προσθέτει μια γεωπολιτική διάσταση που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, δεδομένων και των εντάσεων που αναθερμαίνονται στην ευρύτερη περιοχή.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο