Δεν πέρασε η δημιουργία δεύτερου studio στην Άνθεια για το Δημοτικό Ραδιόφωνο

19 σύμβουλοι καταψήφισαν την πρόταση, φόβοι για υποβάθμιση της έδρας του ραδιοφώνου στις Φέρες

 Της Κικής Ηπειρώτου

Τη δημιουργία δεύτερου studio στο δημοτικό κατάστημα Άνθειας για το Δημοτικό Ραδιόφωνο Φερών πρότεινε η δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης, συναντώντας όμως την αντίδραση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

Το  θέμα αφορούσε την έγκριση υποβολής πρότασης στο πρόγραμμα  «Αλιεία & Θάλασσα 2014-2020», από τη Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Φερών, με τίτλο «Δημιουργία και εξοπλισμός Ραδιοφωνικού Studio II της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας Φερών στο Δημοτικό Κατάστημα Άνθειας Αλεξανδρούπολης». Συνολικά, το κόστος αφορούσε ποσό 130.000 ευρώ για εξοπλισμό και κτιριακά.

Ωστόσο, αυτό που επισημάνθηκε από τους περισσότερους συμβούλους της αντιπολίτευσης ήταν ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα υποβάθμιζε το ήδη υπάρχον στούντιο στις Φέρες, το οποίο επίσης χρήζει παρεμβάσεων και εκσυγχρονισμού.

Ενστάσεις
Ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης και μέλος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης  Ραδιοφωνίας, εξέφρασε αυτή ακριβώς την ανησυχία, λέγοντας παράλληλα πως το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, όχι κερδοσκοπικού, όπως είναι το ραδιόφωνο, προτείνοντας να υπάρξει αξιοποίηση κονδυλίων για έργα που έχει ανάγκη η περιοχή της Τραϊανούπολης.

Ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Γιάννης Καρυπίδης έκανε επίσης λόγο για υποβάθμιση του στούντιο των Φερών, ή ακόμη και για κίνδυνο λουκέτου, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η αναβάθμισή του   και σε δεύτερη φάση η δημιουργία νέου στούντιο στην Τραϊανούπολη. Παράλληλα, διαπίστωσε πως «ό,τι καταψήφισα για την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση έρχεται από την ‘πίσω πόρτα’ στο δημοτικό συμβούλιο». (στη ΔΕΚΑ υπήρχε η πρόταση δημιουργίας web tv)

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε όσα ήδη έχει η Τραϊανούπολη, όπως είναι τα ιαματικά λουτρά και το ξενοδοχείο, κι αν αυτά δεν μπορούν να περιληφθούν στο πρόγραμμα, να γίνει εκ νέου η συζήτηση. Τόνισε πως δεν πρέπει πάντως να αποδυναμωθεί το ραδιόφωνο των  Φερών.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος διερωτήθηκε τι σχέση έχει με την αλιεία και  τον πρωτογενή τομέα το ραδιόφωνο, τονίζοντας πως προέχουν έργα για να στηρίξουν αυτό τον κλάδο. Σημείωσε πως ήδη το δημοτικό ραδιόφωνο είναι ζημιογόνο, οπότε η επέκταση της δραστηριότητάς του από τον Δήμο δεν μπορεί να έχει καμία λογική, εκφράζοντας την άποψη πως γίνεται «μόνο από γινάτι, για να περάσετε ό,τι δεν μπορέσατε με την Κοινωφελή Επιχείρηση».

Ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής αρχής Νίκος Ραπτόπουλος μιλώντας με το συναίσθημα, όπως είπε, εξέφρασε την απορία για το πώς θα λειτουργούν δύο ραδιόφωνα, έχοντας και τα δύο   εξοπλισμένα και στελεχωμένα όπως πρέπει να είναι. «Δεν μπορεί να έχω μία βασίλισσα στην Τραϊανούπολη και μία τσιγγανοπούλα στις Φέρες, λογικά θα επιβιώσει η βασίλισσα».

Ο πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ Βασίλης Δέλκος ενημέρωσε πως κατατίθεται προς έγκριση στο leader πρόταση για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του υδροθεραπευτηρίου και του ξενοδοχείου στα Λουτρά.

«Δεν είπε κάνεις ότι θα κλείσει ή θα υποβαθμίσει το στούντιο των Φερών, αλλά έχοντας την ευκαιρία να κάνουμε κάτι καλό στην Τραϊανούπολη, που αφορά το δημοτικό ραδιόφωνο δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το κακό», σχολίασε ο ίδιος.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Κυριάκος Αετόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στα χωριά της περιοχής δεν υπάρχει στάση για να περιμένουν τα παιδιά το λεωφορείο, λέγοντας «πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για στούντιο με πάνω από 100 χιλ ευρώ εξοπλισμό, όταν δεν έχουν λυθεί τέτοια θέματα». Όπως του απάντησε η κα Ιντζπελίδου, η προμήθεια των στεγάστρων είναι στο τελικό στάδιο.

Ο επικεφαλής της «Ενότητας για μία νέα πορεία» Δημήτρης Λαζόπουλος σημείωσε πως με την πρόταση αυτή στόχος είναι να καλυφθεί η ανάγκη ενημέρωσης και καλύτερης δημοσιότητας για θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Δήμου. «Χρειάζεται βελτίωση της δημοσιότητας, της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, που είναι ένα αγαθό, που  πρέπει να το προστατεύσουμε… Το ραδιόφωνο δεν είναι των Φερών, αλλά του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Οποιαδήποτε ενίσχυση με νέο στούντιο, πιο κοντά στον αστικό ιστό, είναι απαραίτητη». Από την ίδια παράταξη, ο Γιώργος Καϊσας τόνισε πως το ραδιόφωνο είναι σε απομονωμένο σημείο, με περιορισμένη ακροαματικότητα και πρέπει να αναβαθμιστεί, να πάρει μία άλλη πορεία για να είναι επιχείρηση βιώσιμη και να διαδραματίζει το ρόλο που πρέπει στην πληροφόρηση της πόλης. «Δεν πρέπει  να το καταδικάζουμε σε πορεία απαξίωσης…Σε επόμενη ευκαιρία να αναβαθμιστεί με κάποιο άλλο πρόγραμμα και το στούντιο 1».

Και διαβεβαιώσεις

Ο αντιδήμαρχος Φερών και πρόεδρος της δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας Δημήτρης Κολγιώνης τόνισε πως τόσα χρόνια το ραδιόφωνο δεν είχε ούτε καν δική του σελίδα στη Διαύγεια, λέγοντας πως αν δείχνανε όλοι το ενδιαφέρον που έδειξαν στη συζήτηση του θέματος αυτού, τότε θα ήταν ένας υγιέστατος σταθμός.

«Για αφελείς ψάχνετε; Μας ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των Φερών, το ραδιόφωνο αναβαθμίζεται, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει. Έχουμε εργαζομένους, τους πληρώνουμε κανονικά, δεν θα μεταφέρουμε κανέναν στην Άνθεια …  Θα ακολουθήσει έλεγχος από λογιστή και ορκωτό λογιστή και θα τα παρουσιάσουμε όλα, ώστε με μία γενναία επιχορήγηση να κλείσουμε παλιές πληγές και  να ξεκινήσουμε από την αρχή».

Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Βαγγέλης Λαμπάκης είπε πως η πρόθεση της δημοτικής αρχής «δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και ρήγμα σχέσεων μεταξύ Φερών και Τραϊανούπολης. Οι Φεριώτες έχουν διεκδικητικό χαρακτήρα και θυμώνουν εύκολα, δικαίως και αδίκως…  Τον Δήμαρχο όντως τον ψήφισαν, εκείνος, όμως, πήγε, έβρισε εργαζόμενους, μετέφερε υπαλλήλους και τους έχει ακόμη εδώ,  ενώ προσπάθησε να πάρει και τα έπιπλά τους… Δεν  μασάμε κουτόχορτο, βέβαια και θα μεταφερθεί το ραδιόφωνο στην Τραϊανούπολη, αυτή  είναι η αλήθεια. Θέλουν να φέρνουν δημοσιογράφους από Αλεξανδρούπολη, επειδή είναι  λιγότερα τα χιλιόμετρα».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης τόνισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν επιτρέπει έργα για τις Φέρες. Έκανε λόγο για μία ευκαιρία με χρήματα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα να στηθεί ένα καλό στούντιο στην Τραϊανούπολη, «αν το πρόγραμμα έδινε για Φέρες, θα το στήναμε εκεί», είπε χαρακτηριστικά. Στόχος, όπως τόνισε, είναι να μπορεί το ραδιόφωνο να έχει δικό του ζωντανό πρόγραμμα κι όχι συνδέσεις με αθηναϊκά ραδιόφωνα, και  να συμμετέχουν όλοι οι δημότες, κι όπως ο Φεριώτης μέλος κάποιου συλλόγου μπορεί να πάει στις Φέρες να μιλήσει για τις δράσεις του, ο κάτοικος Αλεξανδρούπολης ή Τραϊανούπολης θα μπορεί να πηγαίνει στην Άνθεια.

«Θέλουμε ζωντανό πρόγραμμα, δεν έχουμε όμως  λεφτά για εργαζομένους, κι έτσι απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση προς τους συλλόγους, να πάρουν όλοι από  μια ώρα στο πρόγραμμα, για να επικοινωνήσουν με τα μέλη τους, να βάζουν τις μουσικές επιλογές τους, να μιλούν για τέχνες, κινηματογράφο, αθλητισμό… και φυσικά περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό ένα μεγάλο στούντιο ηχογραφήσεων, όπως έλεγε το  πρόγραμμά μας, μία πρόταση που αντιγράψαμε από τα Τρίκαλα, για να έχουν καλλιτέχνες και μπάντες της περιοχής τη δυνατότητα να εκφραστούν, χωρίς να δυσκολεύονται στις μετακινήσεις».

Τελικώς, η πρόταση δεν εγκρίθηκε, λαμβάνοντας 16 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 1 λευκό.  

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο