Δεν εξετάζεται πλέον η λύση του «Σπιτιού της Αντουανέττας» για το 12ο Νηπιαγωγείο

Κατά πάσα πιθανότητα, και τη φετινή χρονιά, το σχολείο θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο – Ποια σενάρια εξετάζονται για το μέλλον

της Κικής Ηπειρώτου

Επί της οδού Μοσχονησίων 23 θα συνεχίσει να συστεγάζεται και για τη φετινή σχολική χρονιά το 12ο Νηπιαγωγείο της Αλεξανδρούπολης, εκτός κι εάν εγκριθεί από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρο ένα πλάνο συστεγάσεων που επεξεργάζεται η δημοτική αρχή, κάτι που λόγω πίεσης χρόνου δεν μοιάζει εφικτό στην παρούσα φάση. Πάντως, όπως διευκρινίστηκε από τον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η περίπτωση να λειτουργήσει το σχολείο στο «Σπίτι της Αντουανέττας» έχει αποκλειστεί.
Το θέμα είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας, που έκαναν λόγο για παραβίαση των όρων της διαθήκης της Αντουανέττας Δεμτζάν, ενώ αρνητικά είχαν τοποθετηθεί και παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο θέμα είχε παρέμβει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας A.P.L.F. – D.U. με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Δήμαρχο, η οποία κοινοποιήθηκε στη Γαλλική Πρεσβεία της Ελλάδος και στο Γενικό Προξενείο της Γαλλίας.
Η ανάγκη για αναζήτηση νέας στέγης για το συγκεκριμένο σχολείο προέκυψε όταν πριν από αρκετούς μήνες, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται το νηπιαγωγείο ενημέρωσε το Δήμο ότι θέλει να το αξιοποιήσει με άλλο τρόπο. Το μισθωτήριο συμβόλαιο έληξε στις 30/3/2022 και παρά την προκήρυξη δύο διαγωνισμών από τον Δήμο για την ανεύρεση άλλου κτιρίου στην περιοχή, αυτοί κατέληξαν ως άγονοι, αφού δεν κατατέθηκαν προσφορές. Τελικώς, μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη, δόθηκε παράταση λίγων μηνών για την παραμονή του σχολείου.
Το θέμα συζητήθηκε μετά από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Κυριάκου Αετόπουλου και χρειάστηκαν παρεμβάσεις και εκκλήσεις κι άλλων συμβούλων προκειμένου να δοθούν απαντήσεις, αφού, αρχικά, ο πρόεδρος του οργάνου Γιώργος Καϊσας επέμενε ότι το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Θα πρέπει να σημειώσουμε, όμως, ότι στην πρώτη πρόσκληση της συγκεκριμένης συνεδρίασης, υπήρχε κανονικά θέμα για την «έγκριση μίσθωσης ακινήτου για στέγαση και λειτουργία του 12ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Αλεξανδρούπολης», όπως έγινε για τρία άλλα νηπιαγωγεία. Στην πορεία, και μετά τις αντιδράσεις, το θέμα «εξαφανίστηκε», οι απορίες, όμως, παρέμειναν. Τελικώς, όπως σημείωσε ο κ. Ζαμπούκης, αναφορικά με το Σπίτι της Αντουανέττας, η Επιτροπή Καταλληλόλητας «το έκρινε κατάλληλο, αρκεί να κάνουμε την σκεπή από την αρχή, να αλλάξουμε τα υδραυλικά και τα ηλεκτρολογικά, τα πατώματα κτλ Τουλάχιστον για δύο χρόνια, με καινούριες μελέτες και προκήρυξη διαγωνισμού που χρειάζεται, δεν γίνεται να λειτουργήσει σχολείο εκεί»
Τόνισε πως εξετάζεται η δυνατότητα συστέγασης του 12ου με άλλα όμορα σχολεία της περιοχής, ενώ, όπως ανέφερε, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα κάποιοι συμπολίτες μας προσφέρθηκαν, κι έτσι η Επιτροπή Καταλληλόλητας θα προβεί σε νέες ενέργειες, ώστε να βρεθεί λύση με χώρους που υπάρχουν. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η κατάσταση στο κέντρο είναι δύσκολη, καθώς οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν μόνο μετατρέποντας τους κοινόχρηστους χώρους των οικοδομών σε αυλές, ή με την ενεργοποίηση χώρων που ήταν στο παρελθόν παιδικοί σταθμοί. Για τη φετινή σχολική χρονιά, το σχολείο μάλλον θα συνεχίσει να στεγάζεται επί της οδού Μοσχονησίων, εκτός κι αν, όπως τόνισε, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας δώσει έγκριση για συστεγάσεις.
Στην παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Ουζουνίδη ότι αν το Σπίτι της Αντουανέττας πληρούσε τις προδιαγραφές θα μεταφέρονταν εκεί κανονικά το 12ο, ο κ. Ζαμπούκης είπε: «Απορώ που ενώ κρίθηκε ακατάλληλο συνεχίζονται ακόμη οι δραστηριότητες στο κτίριο αυτό… Πρέπει σίγουρα να φτιαχτεί».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο