ΔΕΔΑ: Στήνει εργοτάξια σε τέσσερις πόλεις της ΑΜΘ για το φυσικό αέριο

Τον επόμενο μήνα τα συνεργεία κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου πιάνουν δουλειά  σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Δράμα

Σε προσυμβατικό έλεγχο από τον Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκονται τα κατασκευαστικά έργα στην Ορεστιάδα

Στήνονται τον επόμενο μήνα εργοτάξια για τα έργα κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου σε τέσσερις πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα πρώτα που θα γίνουν από την ΔΕΔΑ στην περιοχή αυτή. Οι Συμβάσεις της εταιρίας με τους αναδόχους αναμένεται να υπογραφούν ως τα τέλη Απριλίου.

Η πρώτη Σύμβαση είναι με την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ που θα κατασκευάσει τα δίκτυα στη Δράμα και την Ξάνθη, συνολικού προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Η δεύτερη με την AVAX Α.Ε. που ανέλαβε τα δίκτυα για την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, προϋπολογισμού 16,3 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.

Η αξιολόγηση των υποψήφιων αναδόχων για την πόλη της Καβάλας βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, ενώ σε προσυμβατικό έλεγχο από τον Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκονται τα κατασκευαστικά έργα στην Ορεστιάδα, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η ανακήρυξη του αναδόχου.

Τα έργα της ΔΕΔΑ για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια είναι συνολικού προϋπολογισμού 56,6 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορούν στην κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης 496 χλμ. Με την ολοκλήρωση τους στα τέλη του 2023 εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σύνδεση τουλάχιστον 15.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών.

Πράσινες υποδομές

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα είναι, εξάλλου, η πρώτη όπου θα αναπτυχθούν «πράσινες» υποδομές διανομής φυσικού αερίου. Σύμμαχο γι’ αυτόν τον στόχο η ΔΕΔΑ έχει το ΚΑΠΕ, με το οποίο υπογράφηκε σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας τον Δεκέμβριο του 2020. Σ’ αυτή τη φάση εκπονούνται οικονομοτεχνικές μελέτες για τη δυνατότητα διανομής βιομεθάνιου ως μίγμα με το φυσικό αέριο από τα δίκτυα που θα κατασκευαστούν στην περιοχή. Επιδίωξη είναι ανάλογες «πράσινες» υποδομές να αποκτήσουν και οι άλλες πέντε Περιφέρειες για τις οποίες η ΔΕΔΑ διαθέτει άδειες διανομής φυσικού αερίου.

Αθηνά Καλαϊτζόγλου-euro2day.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο