Δάνεια: Προ των πυλών κυβερνητικό σχέδιο «ασπίδα» στις αυξήσεις των επιτοκίων

Πρόγραμμα κρατικής επιδότησης μέρους της μηνιαίας δόσης εξετάζει το οικονομικό επιτελείο ως ανάχωμα στην αύξηση του κόστους δανεισμού 

Ανάχωμα στην αύξηση του κόστους δανεισμού των πολιτών λόγω της ανόδου των επιτοκίων είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση, παράλληλα με τη συνέχιση στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την υλοποίηση ενός μηχανισμού στα πρότυπα των προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ 1 και 2 που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας και με πυλώνα την κρατική επιδότηση μέρους της μηνιαίας δόσης των δανειοληπτών.
Το παράθυρο παρέμβασης άνοιξε και ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Πάτρα. «Αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με την αύξηση του κόστους δανεισμού. Έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα αυτό σε συνεννόηση με τις τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Άλλωστε τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν αυξηθεί ήδη κατά 2 μονάδες και αναμένεται μία ακόμα αύξηση στις 15 Δεκεμβρίου.

Πώς θα λειτουργεί η κρατική επιδότηση στις δόσεις δανείων

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 6 έως 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να εξαλειφθούν οι επιβαρύνσεις τους από την άνοδο των επιτοκίων. Οι πληροφορίες θέλουν το μέτρο να αφορά δανειολήπτες με στεγαστικό, καταναλωτικό ή επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη των πρώτη κατοικία, ενήμερα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και υπό προϋποθέσεις μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα).
Με τα έως τώρα δεδομένα το πρόγραμμα θα επιδοτεί το ποσό της δόσης που θα προκύπτει από την αύξηση των δανείων από τον Ιούλιο του 2022 – οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ – σε σχέση με τη δόση του μήνα που θα εφαρμοστεί το μέτρο. Η κρατική επιδότηση αναμένεται να είναι κλιμακωτή, καλύπτοντας ανά τρίμηνο συγκεκριμένο ποσοστό της αύξησης του κόστους του δανείου από την άνοδο των επιτοκίων, ξεκινώντας πιθανόν από το 100% και καταλήγοντας στο 25%, ενώ θα χορηγείται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Μήνυμα Σταϊκούρα στις τράπεζες

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πάντως έχει στείλει ήδη μήνυμα στις τράπεζες να αναμορφώσουν την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να επιδείξουν ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ένα μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει σύντομα και δια ζώσης στη συνάντηση που προγραμματίζει με τους τραπεζίτες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξάλλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού στην Ε.Ε., τονίζοντας πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αφορούν κυρίως νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που θεωρείται ότι στερούνται ρευστότητας. Η αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα υπολογίζεται πως οδηγεί σε επιβάρυνση 30 ευρώ το μήνα στη δόση ενός μέσου στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο.
reader.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr