Δαδιά: Συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης, αγωνία για τους ανέμους

Πάνω από 40.000 στρέμματα έχουν καεί ως τώρα

Τεραστίων διαστάσεων καταστροφή στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, την ώρα που τα πύρινα μέτωπα εμφανίζουν καλύτερη εικόνα και οι εστίες έχουν οριοθετηθεί. Η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη στην ευρύτερη περιοχή, με την ατμόσφαιρα να έχει καθαρίσει από τον πολύ καπνό, ενώ υπάρχουν μικροεστίες σε διάφορα σημεία, όπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Μπορεί για την ώρα να αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο να περάσει η πύρινη λαίλαπα στον κύριο πυρήνα του παρθένου δάσους, όπου βρίσκονται τα σημαντικά οικοσυστήματα και οι αποικίες των σπάνιων αρπακτικών πουλιών, ωστόσο η αγωνία μεγαλώνει λόγω της πρόβλεψης για αύξηση της έντασης των ανέμων το μεσημέρι και ο κίνδυνος για αναζωπυρώσεις είναι μεγάλος.
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως σήμερα Πέμπτη (27.7) και αύριο Παρασκευή οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι επικίνδυνες, καθώς τόσο η έλλειψη υγρασίας και οι υψηλές θερμοκρασίες όσο και οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για την εξάπλωση πυρκαγιών. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που οι πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά που έχει καταστρέψει το «προστατευόμενο» δάσος της Δαδιάς.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εικόνα από το νότιο νοτιοδυτικό μέτωπο είναι καλή, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από την Τρίτη. Υπάρχουν μόνο μικρές διάσπαρτες μικροεστίες, στην πυροσβεστική ορολογία καντηλάκια. Η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη από τα επίγεια μέσα για πιθανές αναζωπυρώσεις. Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ από αέρος ξεκίνησαν τος ρίψεις δύο αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα. Εκτός των επιγείων και εναέριων επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως προβαίνουμε και στην δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος. Συνδρομή εξακολουθούν να παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 9 μηχανήματα έργου.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο