Δαδιά: Να μπει τέλος στη δηλητηρίαση της άγριας ζωής απαιτούν 7 περιβαλλοντικές οργανώσεις

Μετά τα πρόσφατα περιστατικά σε Σέρρες και Έβρο, όπου βρέθηκαν νεκρά σπάνια και απειλούμενα είδη

Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δηλητηριαστεί  τουλάχιστον 100 όρνια, 12 μαυρόγυπες, 7 ασπροπάρηδες, 10 χρυσαετοί, λύκοι και αρκούδες

της Κικής Ηπειρώτου

Ένας ακήρυχτος, παράλογος «πόλεμος» διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στα δάση του Έβρου και όχι μόνο. Από τη μία πλευρά, τα θύματα, σπάνια και απειλούμενα είδη της άγριας ζωής και από την άλλη, το πιο επικίνδυνο είδος στον πλανήτη, ο άνθρωπος, που σκορπάει δηλητηριασμένα δολώματα και μαζί με αυτά και τον θάνατο.

Μόνο τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν δηλητηριαστεί τουλάχιστον 100 όρνια, 12 μαυρόγυπες, 7 ασπροπάρηδες, 10 χρυσαετοί, αλλά καιι άλλα προστατευόμενα είδη όπως 9 λύκοι και 10 αρκούδες. Πολλά από τα ζώα αυτά εντοπίστηκαν νεκρά σε δασικές περιοχές του Έβρου, από επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης του Δάσους της Δαδιάς και του WWF.

Το 2021 φαίνεται πως δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, αφού, ήδη, στους πρώτους μήνες του, οι απώλειες είναι σημαντικές. Το πρώτο περιστατικό, για φέτος, έλαβε χώρα στα τέλη Ιανουαρίου, στο Όρος Λαϊλιάς στις Σέρρες, όπου εντοπίστηκαν δηλητηριασμένοι δυο χρυσαετοί και δύο λύκοι.  Λίγες μέρες μετά, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, βρέθηκαν δηλητηριασμένοι δύο μαυρόγυπες, ένας στικταετός και μια αγριόγατα.

Τα περιστατικά αυτά κινητοποίησαν 7 περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, που απευθύνουν έκκληση για την ανάληψη επείγουσας δράσης κατά της δηλητηρίασης της άγριας ζωής, με επιστολή τους προς τους αρμόδιους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Καλλιστώ, WWF Ελλάς, ο Σύλλογος Περίθαλψης ΑΝΙΜΑ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) – Πανεπιστήμιο Κρήτης, μέλη της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια.

Όπως υπογραμμίζουν, η  παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων παραμένει ανεξέλεγκτη στη χώρα μας, οδηγώντας σε εξαφάνιση σπάνια είδη πανίδας.  Οι οργανώσεις καλούν τους αρμόδιους Υφυπουργούς να αναλάβουν δράση ενάντια στη δηλητηρίαση τόσο σε κεντρικό επίπεδο, με την υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής Ενάντια στη Δηλητηρίαση της Άγριας Ζωής, όσο και σε τοπικό, με την τροποποίηση σε ΚΥΑ, από κοινού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της απόφασης του ΥΠΕΝ για τα Τοπικά Σχέδια Δράσης καταπολέμησης της παράνομης δηλητηρίασης, ώστε να έχει ενεργό ρόλο και η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι ο ένας χρυσαετός και ο ένας μαυρόγυπας που βρέθηκαν σε Σέρρες και Έβρο αντίστοιχα, έφεραν δορυφορικούς πομπούς, γεγονός που επέτρεψε τον άμεσο εντοπισμό των δηλητηριασμένων ζώων, ενώ σε άλλη περίπτωση πιθανότατα τα περιστατικά δεν θα γίνονταν ποτέ γνωστά –όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των δηλητηριάσεων άγριων ζώων στην ελληνική ύπαιθρο. Στο περιστατικό της Δαδιάς, όπως και σε άλλα παρόμοια περιστατικά, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων με τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Οι Ομάδες αυτές είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές για τον έγκαιρο εντοπισμό δηλητηριασμένων ζώων και δολωμάτων, καθώς και χρήσιμων ευρημάτων για την εξιχνίαση των περιστατικών από τις διωκτικές αρχές. Η προανακριτική διαδικασία για τα δύο περιστατικά βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο χρυσαετός και ο μαυρόγυπας είναι απειλούμενα είδη, που κατατάσσονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ως «Κινδυνεύοντα». Μάλιστα, ως προς τον μαυρόγυπα, επειδή δηλητηριάστηκαν ενήλικα πουλιά, τα 30-35 ζευγάρια που προσπαθούν να διαιωνίσουν τη μοναδική αναπαραγόμενη αποικία του είδους στα Βαλκάνια δέχθηκαν βαρύτατο πλήγμα. Οι χρυσαετοί ήταν νεαρά άτομα που σύντομα θα δημιουργούσαν αναπαραγωγικά ζευγάρια, κρίσιμης σημασίας για τον ολοένα μειούμενο αναπαραγωγικό πληθυσμό του εμβληματικού αυτού αετού, αναπληρώνοντας αντίστοιχες απώλειες.

«Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει οδηγήσει σε τοπική εξαφάνιση τους μεγάλους αετούς και τους γύπες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, με τον ασπροπάρη, τον μόνο γύπα που μεταναστεύει και άρα πιο εκτεθειμένο σε δολώματα, να βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης με μόλις 4 ζευγάρια να απομένουν στη χώρα και όλα να απαντούν στη Θράκη», αναφέρουν οι οργανώσεις.

Με αφορμή την επιστολή προς τους Υφυπουργούς ΠΕΝ και ΠΑΑΤ, η Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια Κωνσταντίνα Ντεμίρη από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία δήλωσε: «Τα απανωτά περιστατικά δηλητηρίασης απειλούμενων ειδών, και μάλιστα εντός προστατευόμενων περιοχών, επιβάλουν την άμεση επιτέλους ενεργοποίηση της Πολιτείας για τον περιορισμό της νοσηρής αυτής πρακτικής. Σπάνια είδη, όπως ο γύπας Ασπροπάρης, κινδυνεύουν με εξαφάνιση και, με τη μετανάστευσή του να είναι προ των πυλών, μας προκαλεί τρόμο και έντονη ανησυχία για την επιβίωση του είδους στη χώρα μας το γεγονός ότι ακόμα και στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου συντελούνται τέτοιες εγκληματικές ενέργειες!».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο