Δ. Χιόνης: Ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι υπερδιπλάσιος του κανονικού

Ο Καθηγητής Οικονομικών του ΔΠΘ προβλέπει περαιτέρω αύξηση της τιμής των τροφίμων

Τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα ανακοίνωσε τη Δευτέρα 10 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία διαμορφώθηκε στο 4,6% τον Μάρτιο του 2023, έναντι αύξησης 8,9% πέρσι. Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά 4,6% τον μήνα Μάρτιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2022, προήλθε από μεταβολές σε διάφορες ομάδες αγαθών, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση κατά 14,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
Το συγκεκριμένο θέμα σχολίασε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο καθηγητής Οικονομικών ΔΠΘ Διονύσης Χιόνης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πληθωρισμός των τροφίμων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και είναι υπερδιπλάσιος του κανονικού. Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνδυάζει το εξής: Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις διαταραχές που υπάρχουν γενικότερα στις γραμμές παραγωγής, την κερδοσκοπία και την έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά. Αυτά είναι ουσιαστικά προβλήματα».
Εκτίμησε ότι η αύξηση της τιμής των τροφίμων θα συνεχιστεί, διότι κατά τον ίδιο «φαίνεται ότι δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε την αγορά, αλλά και εξωγενείς παράγοντες. Οι αυξήσεις των τιμών είναι και ζήτημα κερδοσκοπίας, που εάν δεν κάνουμε ρύθμιση της αγοράς, το διαθέσιμο εισόδημα θα συνεχίζει να πλήττεται».
xronos.gr

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του