Δ. Χιόνης: «Ασπιρίνες τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια»

Ο καθηγητής Οικονομικών ΔΠΘ ζητά ουσιαστικό πρόγραμμα για τη Θράκη στο περιθώριο του Ταμείου Ανάκαμψης

Μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για να πέσουν άμεσα οι τιμές στα προϊόντα και να ανακουφιστεί το πορτοφόλι του Έλληνα κόντρα στις μεγάλες ανατιμήσεις, πρότεινε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο καθηγητής Οικονομικών ΔΠΘ Διονύσης Χιόνης, μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη. Χαρακτήρισε επίσης τα κυβερνητικά μέτρα «ασπιρίνες» κόντρα στη μεγάλη ενεργειακή κρίση, ενώ τέλος πρότεινε την κατάστρωση ενός ουσιαστικού προγράμματος για την ανάπτυξη της Θράκης στο περιθώριο του Ταμείου Ανάκαμψης και με κατευθύνσεις που χάραξε η Διακομματική Επιτροπή.

Άρση ενισχυμένης εποπτείας: Καλά νέα;

Κληθείς να σχολιάσει την άρση της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε πως ουσιαστικά μέχρι στιγμής δεν σημαίνει κάτι για την οικονομία μας.
«Τυπικά υποδηλώνει τουλάχιστον το πέρας μίας διαδικασίας η οποία ξεκίνησε από το 2010, ωστόσο ουσιαστικά δεν είναι κάτι… χρήσιμο. Κι εγώ μπορώ -για παράδειγμα- να σας δώσω τη δυνατότητα να ξοδέψετε 1 εκ ευρώ, αλλά αν δεν το έχετε; Σε μας το δημοσιονομικό έλλειμμα συνεχίζει να υφίσταται και το κόστος δανεισμού της χώρας είναι στο 3,96% γεγονός που κάνει απαγορευτική την έξοδο στις αγορές» δήλωσε αναλυτικά.
Στη συνέχεια, θύμισε πως «πολύ νωρίς είχαμε πει για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία να μη βιαζόμαστε να πανηγυρίζουμε, γιατί ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και ύφεσης είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο για την ΕΕ και την ελληνική οικονομία» και στο σήμερα πρόσθεσε: «Βλέπω σιγά-σιγά από μεγάλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία να λένε πως είναι αρκετά πιθανό πλέον να μπούμε σε μία τέτοια εποχή».

«Ασπιρίνες» τα κυβερνητικά μέτρα

Υπό την παραδοχή ότι «η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός φέρνουν τα πάνω-κάτω», στάθηκε στο ότι τα κόμματα -παρά τη ζέουσα πολιτική επικαιρότητα λόγω παρακολουθήσεων- δεν πρέπει να αμελούν πως υπάρχουν σοβαρές οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως και εγχώρια που ήδη έχουν φέρει νέο κύκλο ακρίβειας στην ελληνική οικονομία. «Δεν λέμε το αισιόδοξο σενάριο, όχι για να χαλάσουμε… τη σούπα ή να αντιπολιτευτούμε, αλλά για να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν προπαρασκευαστικά να δημιουργήσουν μία συνθήκη διαχείρισης της κρίσης, έχοντας περισσότερους βαθμούς ελευθερίας» σημείωσε.
Εδώ άσκησε κριτική στα κυβερνητικά μέτρα που βασίζονται κυρίως σε επιδοματική πολιτική κατά των αυξήσεων σε ενέργεια και καύσιμα. «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για να ανασταλεί από μία πολιτική επιδοτήσεων και ενίσχυσης της ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει με fuel pass κι επιδοτήσεις, αλλά όλα αυτά έχουν μία παροδικότητα. Μπορεί πραγματικά τον Σεπτέμβριο να εξομαλύνουν τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας, ωστόσο ακολουθούν Οκτώβριος, Νοέμβριο κοκ. Οπότε συζητάμε όλα αυτά, για να βρεθούν πιο μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις» είπε και χαρακτήρισε τα μέχρι στιγμής μέτρα «ασπιρίνες».
Αντιπρότεινε πως «τα αποτελέσματα από τη μείωση του ΦΠΑ θα είναι πολύ πιο άμεσα εάν το κάνει η κυβέρνηση, θα φανούν κατευθείαν στην τσέπη του καταναλωτή, θα μειωθούν οι τιμές. Νομίζω θα πρέπει να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Άσκησε επίσης κριτική στην αργοπορία της κυβέρνησης ν’ αντιδράσει κατά της ενεργειακής κρίσης. «Εάν είχαμε πειστεί από το καλοκαίρι του 2021, ότι η ενεργειακή κρίση ήρθε για να μείνει, τότε μπορεί να είχαμε βάλει τους λιγνίτες πολύ πιο νωρίς μπροστά και να είχαν υποκαταστήσει το αέριο ή το πετρέλαιο» εκτίμησε.
Στα υπόλοιπα φλέγοντα οικονομικά ζητήματα της χώρας μας, τόνισε πως δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή ούτε οι κατάλληλες λύσεις, όπως κόκκινα δάνεια, τραπεζικό σύστημα, ανταγωνιστικότητα ελληνικής παραγωγής και μεταποίησης, εισοδήματα καταναλωτών, κερδοσκοπία, εξάρτηση ελληνικής οικονομίας από φυσικό αέριο.

Θράκη, Διακομματική και Ταμείο Ανάκαμψης

Στα θετικά, δεν έκρυψε πως το τελευταίο διάστημα προχωρούν κάποιες επενδύσεις σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή. Υποστήριξε, όμως, πως αυτές δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα. «Οι επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη είναι καλοδεχούμενες, όπως και το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή. Το ερώτημα είναι εάν επαρκούν όλα αυτά, για να κινητοδροτήσουν την οικονομία της Θράκης, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να υποκαταστήσουν το παραγωγικό δυναμικό μίας κάποτε ακμάζουσας βιομηχανικής περιοχής της Κομοτηνής, η οποία τώρα είναι παραπαίουσα; Εγώ νομίζω ότι δεν αρκούν» υποστήριξε και πρότεινε: «Και πιστεύω ότι θα έπρεπε στα πλαίσια του Προγράμματος Ελλάδα 2.0., δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης, να υπάρχει ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή της Θράκης κι όχι απλώς μία συνάφεια ώριμων ή λιγότερο ώριμων έργων».
Σε αυτό το σημείο στάθηκε στο πρόσφατο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι το Τμήμα Οικονομικών ΔΠΘ έμεινε στην απέξω. «Εμείς σαν Πανεπιστήμιο είχαμε προθυμοποιηθεί να παρέχουμε τεχνογνωσία και τεχνική υποστήριξη, ώστε με συγκεκριμένα οικονομικά μοντέλα να βοηθήσουμε κι εμείς τον σχεδιασμό, γιατί… ίσως να ξέρουμε κι εμείς κάτι ως Τμήμα Οικονομικών Επιστημών αναφορικά με τον σχεδιασμό της περιφερειακής ανάπτυξης. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, παρά τις οχλήσεις μας δεν μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα να είμαστε μέρος της διαδικασίας. Αλλά περιμένουμε να δούμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, δηλαδή τη συμβολή στο περιφερειακό εισόδημα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» κατέληξε.
xronos.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο