efhmerida1

Χρυσοχοΐδης και Παναγιωτόπουλος από Έβρο: Ασφαλή και απαραβίαστα τα σύνορά μας (video)

Μονάδες και στρατιωτικά φυλάκια στον Έβρο επισκέφθηκαν την Παρασκευή οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, συνοδευόμενοι από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και Αστυνομίας, προκειμένου να εξετάσουν τα έκτακτα μέτρα στα σύνορα, για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών, μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

«Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Σε ύψιστη ετοιμότητα βρίσκεται η αστυνομία και ο στρατός στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Αποτελεί απόφασή μας – κι αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς – η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και ότι αυτό που διαπιστώθηκε στα σημεία που επισκέφθηκαν με τον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων είναι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».

Στη «σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων σε σχέση με 18 μήνες πριν, όταν εξελίχθηκε η κρίση στον Έβρο», αναφέρθηκε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας σχετικά: «Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη που προηγήθηκε, ανέφερε ότι «αποφασίστηκαν μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα, τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα δημιουργήσουν περαιτέρω αποτρεπτική ικανότητα».

Παράλληλα, εξήρε την αρμονική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, με διακριτούς ρόλους ο καθένας αλλά ταυτόχρονα με πολλές συνδυασμένες δράσεις. Εξήρε ακόμη «την προσπάθεια και το έργο που παράγει εδώ στην περιοχή και στην ασφάλεια των συνόρων ο Ελληνικός Στρατός με τη δημιουργία μιας σειράς αποτρεπτικών προϋποθέσεων, που καθημερινά χτίζει τα σύνορά μας. Υπάρχει πλέον πολύ know-how, πολλή εμπειρία, πολλή εκπαίδευση και κυρίως αυτό που υπάρχει είναι υψηλό ηθικό και υψηλό φρόνιμα».

Το πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων

Οι δυο υπουργοί  επισκέφθηκαν το φυλάκιο των Καστανιών Έβρου– όπου πέρσι εκτυλίχτηκαν επεισόδια όταν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, υπόθεση που εργαλειοποιήθηκε από την Τουρκία. Οι δύο υπουργοί ξεναγήθηκαν στο ανακαινισμένο φυλάκιο αλλά και στο καινούριο τμήμα του φράχτη, που έχει στήσει ο στρατός στη βόρεια πλευρά του περάσματος Καστανέων.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το ένα εκ των δύο περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων της Αστυνομίας, στην Ορεστιάδα (το δεύτερο στήνεται στην Αλεξανδρούπολη), όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι εικόνες από τα ηλεκτρονικά μέσα από τις κάμερες, τα drones αλλά και το zeppelin της Frontex.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον φράχτη του Έβρου και το φυλάκιο των Κήπων, πάνω στο σύνορο Ελλάδας και Τουρκίας.

Το κλιμάκιο των υπουργών και της ηγεσίας στρατού και ηγεσίας συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΧΙΙ μηχανοκίνητης μεραρχίας πεζικού, στην Αλεξανδρούπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε το πλέγμα των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, με μεικτές περιπολίες και επιτήρηση με drones και κάμερες, τοποθέτηση τεχνητών φραγμάτων.

 

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr