efhmerida1

Χωρίς την παρουσία της δημοτικής αρχής η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για το κλειστό γυμναστήριο

Μόνο με την παρουσία συμβούλων της αντιπολίτευσης και δημοτών πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, με ξαφνική διακοπή της live μετάδοσης. Για κοινωνικό αυτοματισμό και μεθοδεύσεις έκαναν λόγο Λαμπάκης-Δευτεραίος

Μόνο με την παρουσία συμβούλων της αντιπολίτευσης και ορισμένων πολιτών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης με μοναδικό θέμα τη λύση ή μη της σύμβασης για την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή του Φυτωρίου, προκειμένου να βρεθεί άλλος χώρος και να διασωθούν πάνω από 200 δέντρα στο σημείο. Το θέμα είχε αιτηθεί προς συζήτηση η παράταξη Λαμπάκη και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Η παράταξη της δημοτικής αρχής δεν παρέστη στη συνεδρίαση, ούτε καν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Καϊσας με αποτέλεσμα να προεδρεύσει της ιδιότυπης αυτής συνεδρίασης ο πρώτος σε ψήφους σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκότσης. Να σημειωθεί πως την περασμένη Τετάρτη, στην τελευταία τακτική συνεδρίαση πριν τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, αντιπολίτευση και πολίτες ζήτησαν επανειλημμένως από τον πρόεδρο του σώματος να συζητηθεί το θέμα την ίδια ημέρα, και όχι τη Δευτέρα, προκειμένου να μην συνεχιστεί η κοπή των δέντρων, κάτι που τελικώς δεν απετράπη.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Πολίτες» Βαγγέλης Λαμπάκης, η δημοτική αρχή με μεθοδεύσεις γελοιοποιεί το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου. Επικαλούμενος έγγραφο που έστειλε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης προς το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής στις 5 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή του Φυτωρίου, ως τότε, είχαν κοπεί 130 δέντρα, 40 εκ των οποίων με διάμετρο άνω των 20 εκατοστών. «Σήμερα, έχουμε περάσει τα 200 κομμένα δέντρα, η περιοχή είναι πια κρανίου τόπος», σχολίασε ο κ. Λαμπάκης, ο οποίος στηλίτευσε τη δημιουργία ομάδας στο FB από τη δημοτική αρχή, η οποία εμφανίζει τους ίδιους ως σωτήρες του κλειστού και όσους ζητούν να μην κοπούν τα δέντρα ως εκείνους που δεν θέλουν το νέο γυμναστήριο. «Διέλυσε πριν ένα χρόνο την πρώτη σύμβαση, πληρώσαμε 150.000 ευρώ στον εργολάβο, και με το νέο διαγωνισμό, από 37% έκπτωση, πέσαμε στο 12,5%… έχουμε το χειρότερο δημοτικό συμβούλιο σε όλη την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Λαμπακης.

Για κοινωνικό αυτοματισμό κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος, καθώς προσπαθεί, όπως είπε,  να στρέψει μία ομάδα πολιτών εναντίον μίας άλλης. Όπως τόνισε, και αυτοί που θέλουν να μην κοπούν τα δέντρα επιθυμούν να κατασκευαστεί το νέο κλειστό γυμναστήριο, εξάλλου, υπάρχουν σχετικές αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων ομόφωνες που εγκρίνουν την κατασκευή του. Ωστόσο, σήμερα που έχει καεί σχεδόν 1 εκ στρέμματα στον Έβρο, πρέπει να σωθεί ό,τι γίνεται περισσότερο και θα έπρεπε η δημοτική αρχή να ζητήσει από την κυβέρνηση, με fast track διαδικασίες να αλλάξει η χωροθέτηση ώστε και το κτήριο να γίνει και τα δέντρα να μη κοπούν.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φαλέκας σημείωσε πως τα δέντρα που κόπηκαν έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που πριν περίπου ένα χρόνο επιχείρησε να μεταφυτεύσει, από το ίδιο σημείο, η δημοτική αρχή, χωρίς επιτυχία. Σημείωσε πως μετά την καταστροφική πυρκαγιά κανείς υπουργός και καμία υπηρεσία δεν θα έλεγε όχι στο αίτημα του δήμου για αλλαγή χωροθέτησης, χωρίς απώλεια χρηματοδότησης, του νέου γυμναστηρίου, το οποίο, όπως είπε, θα είναι πολύ μικρότερο από τον αρχικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα η Αλεξανδρούπολη για τα επόμενα 50 χρόνια να καταδικάζεται σε κάτι μικρότερο από αυτό που χρειάζεται και της αξίζει.

Εκ μέρους της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου ο Νίκος Αργυρίου σημείωσε πως οι πολίτες που υπερασπίζονται τα δέντρα κάνουν απλώς ό,τι επιτάσσει το Σύνταγμα και οι νόμοι, υπερασπίζονται δηλαδή το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον. Σημείωσε πως στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο υπάρχουν 28 στρέμματα ελεύθερου χώρου στα οποία θα μπορούσε να γίνει το έργο. Σημείωσε πως νιώθει ντροπή για τη δημοτική αρχή που στράφηκε νομικά κατά των πολιτών, εκφράζοντας την ελπίδα πως τελικά θα υπάρξει δικαίωση του αγώνα τους.

Συντετριμμένη δήλωση η Καίτη Μακρή , που ήταν μεταξύ των 14 συλληφθέντων του Φυτωρίου. «Το Φυτώριο των παιδικών μας χρόνων μετατράπηκε σε εργοτάξιο, στο οποίο μας απαγορεύεται η είσοδος…» είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο εκείνο η live μετάδοση της συνεδρίασης διακόπηκε και λίγο αργότερα η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε.

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Η καταστροφική πυρκαγιά εξαφάνισε το δάσος του Δήμου Αλεξανδρούπολης και επανάφερε το αίτημα για τη σωτηρία του άλσους φυτωρίου όπου θα κατασκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο.

Η εγκατάσταση του εργολάβου που ξεκίνησε την κοπή των δέντρων προκάλεσε αντιδράσεις, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και 14 συλλήψεις δημοτών που το υπερασπίζονταν.

Στο αίτημα 19 συμβούλων για σύγκλιση έκτακτου ΔΣ η δημοτική αρχή αντί να το συγκαλέσει άμεσα το όρισε σχεδόν μια βδομάδα μετά ( Δευτέρα 11/9), μεθοδεύοντας έτσι την ολοκλήρωση της κοπής των δέντρων.

Στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση ούτε η δημοτική αρχή με τους συμβούλους της αλλά ούτε και το προεδρείο παραβρέθηκαν υποτιμώντας τους δημότες, τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και τη σοβαρότητα του θέματος. Αυτό ήταν και το αποκορύφωμα των προσπαθειών της δημοτικής αρχής που περιλάμβανε έως και κοινωνικό αυτοματισμό. Δηλαδή, προσπάθεια δημιουργίας αντιπαλότητας μεταξύ δημοτών χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος αφού όλοι μας θέλουμε και το γυμναστήριο και το άλσος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση  βρίσκεται μακριά από κάθε προεκλογική εκμετάλλευση του θέματος. Δηλώνουμε πως υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του λαού σε ανθρώπινο αστικό, περιαστικό και δασικό περιβάλλον ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες καταστροφής.

Υπερασπιζόμαστε στο δικαίωμα της νεολαίας και όλου του λαού στην ελεύθερη πρόσβαση σε σύγχρονες και ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις».

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr