«Μπουρλότο» βάζει η τηλεδιάσκεψη στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Δεν αποδέχεται το συνδυασμό δια ζώσης και τηλεδιάσκεψης για τις συνεδριάσεις ο πρόεδρος Γιώργος Καϊσας, παρά το επίμονο αίτημα της αντιπολίτευσης
Η ηχηρή παρέμβαση Μουλατζίδου και το θερμό χειροκρότημα της αντιπολίτευσης

της Κικής Ηπειρώτου

«Μπουρλότο» έβαλε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, για ακόμη μία φορά, το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων δια ζώσης, αλλά με παράλληλη πρόβλεψη για δυνατότητα συμμετοχής ενός μικρού ποσοστού των συμβούλων και με τηλεδιάσκεψη.
Το θέμα συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη μετά από αίτημα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλη Λαμπάκη και τις υπογραφές όλης της αντιπολίτευσης. Όπως σημείωσε κατά την εισήγησή του, όσο περισσότεροι συμμετέχοντες υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση, τόσο περισσότερο εξασφαλίζεται ο πλουραλισμός και η δημοκρατία. Υπεραμύνθηκε της διεξαγωγής των συνεδριάσεων με τη συντριπτική πλειονότητα των συμβούλων να συμμετέχουν δια ζώσης και με ένα μικρό ποσοστό από κάθε παράταξη και την ομάδα των ανεξάρτητων, ανάλογα με τις ανάγκες, από τηλεδιάσκεψη.
«Το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να αποφασίσει για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων, που δίνει ο νόμος, στον πρόεδρο», είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Καϊσας και συνέχισε: «Η τηλεδιάσκεψη ήταν ένας τρόπος για τον καιρό που είχαμε την ένταση του covid. Αν τα προβλήματα ενταθούν, πιθανόν να ξαναχρησιμοποιηθεί. Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι πράγματι, το δημοτικό συμβούλιο, κατά κανόνα, έπρεπε να λειτουργεί δια ζώσης», ενώ στο αίτημα της αντιπολίτευσης να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, με το ερώτημα αν θα πρέπει οι συνεδριάσεις να γίνονται και με τους δύο τρόπους, ο κ. Καϊσας ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα το βάλω σε ψηφοφορία. Ο νομοθέτης λέει πως η επιλογή του προσφορότερου τρόπου σύγκλησης του οργάνου, κάθε φορά, εναπόκειται στον πρόεδρο».
Ακολούθησαν έντονες αντιπαραθέσεις με τον κ. Λαμπάκη να κατηγορεί τον πρόεδρο και τη δημοτική αρχή ότι δεν θέλει την αντιπολίτευση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και τον κ. Γκότση να κάνει λόγο για θεσμικό αδίκημα του κ. Καϊσα, επειδή αρνούνταν να βάλει το θέμα σε ψηφοφορία.


Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης σημείωσε πως η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και ορίζει για ποια θέματα μπορεί ένα δημοτικό συμβούλιο να παίρνει αποφάσεις, ενώ για τον τρόπο με τον οποίο συνέρχεται το όργανο και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο πρόεδρος. «Αν τυχόν λάβουμε ή λάβετε, αν θέλετε, οποιαδήποτε απόφαση που αλλάζει την αρμοδιότητα του προέδρου, αυτή είναι προσβλητέα στην Αποκεντρωμένη και ξέρετε ότι θα γίνει αυτό το πράγμα. Είναι κάτι που δεν μπορείτε να το αλλάξετε με τον τρόπο αυτό».
Ο κ. Λαμπάκης επέμεινε, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο, να βάλει το θέμα σε ψηφοφορία, «αν είναι αριστερός και δημοκράτης», όπως είπε, με τον κ. Καϊσα να επιμένει πως δεν είναι υποχρεωμένος από το νόμο να το κάνει, και πως «όποιος δηλώνει αδυναμία να παραστεί και θέλει να συμμετέχει με τηλεδιάσκεψη, θα το εξετάζουμε ξεχωριστά».
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη και Πολίτες» Κυριάκος Αετόπουλος, πριν 15 μέρες που ο ίδιος ήταν σε καραντίνα λόγω covid και ζήτησε από τον πρόεδρο να συμμετέχει σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, εκείνος το αρνήθηκε. «Αυτό είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσω αυτοδιοικητικά γιατί ήταν αντιδημοκρατικό… Πείτε μας τι είναι αυτό που σας αποτρέπει από το να λάβετε μία ήπια απόφαση, ώστε να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής, με μικρή αναλογικότητα, σε κάποιους από εμάς με τηλεδιάσκεψη».
«Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα, οφείλω να ασκώ τα καθήκοντά μου, όπως ορίζει ο νόμος», είπε ο κ. Καϊσας, ενώ ο κ. Γκότσης τον χαρακτήρισε ως τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία του δημοτικού συμβουλίου.
Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Ζαμπούκη Δροσιά Μουλατζίδου – Λαζαρίδου, σε μία παρέμβαση που προκάλεσε έκπληξη, είπε, απευθυνόμενη προς τον κ. Καϊσα: «Η δημοκρατία η δική σας σταματά εκεί που αρχίζει η δική μας. Ο νόμος λέει ότι μπορεί να γίνεται η συνεδρίαση και με τηλεδιάσκεψη, αν τηρήσουμε αυτό που είπε ο κ. Αετόπουλος, την αναλογία, τις ανάγκες του κάθε συμβούλου. Για παράδειγμα, εγώ δεν μπορούσα σήμερα να έρθω πριν τις 8, από εκεί όμως που ήμουν, μπορούσα να παρακολουθήσω και να ψηφίζω… Αφού ο νόμος και η δημοκρατία λέει ότι μπορεί να γίνει, γιατί να μην το εφαρμόσουμε; Πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα, να το ξανασυζητήσουμε με τους επικεφαλής και να βρεθεί η χρυσή τομή προς όφελος του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτών μας», κατέληξε η κα Μουλατζίδου, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα της αντιπολίτευσης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του