Μπλόκο και στον αγωγό TurkStream που τροφοδοτεί με αέριο την Ελλάδα

Nέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση των ολλανδικών αρχών να αποσύρουν την άδεια εξαγωγής της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream επικαλούμενες τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ο αγωγός μεταφέρει, μέσω Τουρκίας, αέριο προς ευρωπαϊκές χώρες όπως προς Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία. Η South Stream Transport σημείωσε, ωστόσο, ότι η ροή φυσικού αερίου θα συνεχιστεί καθώς θα υποβάλει αίτηση για νέα άδεια, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο την εταιρεία.

Όπως ανέφερε ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού στο TASS «κατά τη διάρκεια του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε περιοδικά πρόσθετες κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό των εξαγωγών υλικών, τεχνολογίας και υπηρεσιών εταιρειών που υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της Ρωσίας».

Ως αποτέλεσμα των νέων κυρώσεων στις 18 Σεπτεμβρίου 2022, η άδεια εξαγωγής της South Stream Transport B.V., του φορέα εκμετάλλευσης του υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, μέσω του οποίου μεταφέρεται ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας για καταναλωτές στην Τουρκία και τις ευρωπαϊκές χώρες,  ανακλήθηκε πρόωρα».

«Η επιβολή νέων κυρώσεων δεν περιορίζει τη συνέχιση της μεταφοράς φυσικού αερίου από τη South Stream Transport B.V. Από αυτή την άποψη, η παροχή αερίου σε διάφορες βιομηχανίες και εκατομμύρια νοικοκυριά στην Τουρκία και τις ευρωπαϊκές χώρες δεν θα επηρεαστεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», υποστήριξε η εταιρεία.

Ο αγωγός TurkStream, ο οποίος έχει χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, προμηθεύει ρωσικό αέριο την Τουρκία και τη Νότια Ευρώπη. Ξεκίνησε το 2020 ως μέρος των προσπαθειών της Ρωσίας να διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές της διαδρομές από την Ουκρανία.

Από την εκτόξευσή του στις αρχές του 2020 και στα τέλη του 2021, ο αγωγός TurkStream μετέφερε περίπου 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Τουρκία και 16,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε ευρωπαϊκές χώρες, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης στις αρχές του τρέχοντος έτους. Να σημειωθεί ότι μετά τις διαρροές στους δυο αγωγούς Nord Stream, ο TurkStream παραμένει ο μόνος αγωγός που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.

avgi.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο