Αξιοποίηση των κουφαριών της ΒΙΠΕ Αβαντα ζητά το Εργ/κό Κέντρο Έβρου

Σειρά από σημαντικά αιτήματα  και προτάσεις κατέθεσε ο πρόεδρος Στάθης Ασπιώτης, υπόψιν της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής Θράκης Ντόρας Μπακογιάννη
Επιδοτούμενο πρόγραμμα για τη σηροτροφία, διασφάλιση θέσεων εργασίας στο λιμάνι, δημογραφικό, προβλήματα σε υποδομές

 

Της Κικής Ηπειρώτου

Μία μεγάλη ατζέντα με προβλήματα, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις  για την ανάπτυξη της Θράκης, την αύξηση της απασχόλησης και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Έβρου κατέθεσε η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου του νομού, υπόψιν της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη Ντόρας Μπακογιάννη.

Στη συνάντηση, που έγινε πριν λίγες μέρες και κράτησε περίπου μία ώρα, ο πρόεδρος του ΕΚΕ Στάθης Ασπιώτης ανέλυσε το εργασιακό τοπίο στην περιοχή μας, όπου οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα. Υπογράμμισε ότι είναι άκρως αναγκαία η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είτε μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε μέσω Ταμείου Ανάπτυξης, για τις οποίες θα υπάρχει ρήτρα απασχόλησης και οι μισθοί θα είναι αξιοπρεπείς και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης, με παράλληλη αύξηση της αγοραστικής δύναμης και προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο: με πολλές, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τις πιο συγκεκριμένες προτάσεις του ΕΚΕ, και ειδικότερα για την περιοχή του κεντρικού και βόρειου Έβρου, παρουσιάστηκε η πρόταση για την ανάπτυξη της σηροτροφίας, μέσα από ένα υψηλά επιδοτούμενο πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά όλα τα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας, από τη φύτευση των μουριών, μέχρι το τελικό προϊόν και τη διάθεσή του.

«Υπάρχει ήδη και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο το brandname του σουφλιώτικου μεταξιού, είναι μία μεγάλη ευκαιρία, για ένα προϊόν που δεν χρειάζεται καν διαφήμιση, μόνο στήριξη», σημείωσε ο κ. Ασπιώτης.

Αναφορικά τη Βιομηχανική Περιοχή του Άβαντα, στην οποία είναι σε λειτουργία μόλις 5 επιχειρήσεις και υπάρχουν δεκάδες ανενεργά «κουφάρια», το Εργατικό Κέντρο πρότεινε καταρχάς τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία επιχειρήσεων στην περιοχή, και στη συνέχεια τη σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής με το λιμάνι, προκειμένου, για τους εν δυνάμει επενδυτές, να εξασφαλίζεται η πλέον φτηνή λύση στο θέμα της μεταφοράς των προϊόντων τους. Στη συνέχεια, όσα κτίρια είναι σε θέση να αξιοποιηθούν, να δοθούν σε επιχειρήσεις με πολύ χαμηλό ενοίκιο ή με πολύ χαμηλή τιμή αγοράς από την τράπεζα στην οποία ανήκουν.

Μεγάλο κεφάλαιο το λιμάνι και η εμπορική αξιοποίησή του, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, με παράλληλη διατήρηση των υφιστάμενων.

«Δεν νοείται ανάπτυξη λιμένα χωρίς να διασφαλιστούν οι ήδη υπάρχουσες θέσεις των 40 φορτοεκφορτωτών, που είναι εκεί από την ίδρυση του λιμανιού. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξουν και νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Αναφορά έγινε και για τις υποδομές, στις οποίες η περιοχή έχει μείνει πίσω, όπως είναι η περιφερειακή οδός, η ανάγκη για ένα ολοκαίνουριο τελωνείο στους Κήπους με παράλληλες προσλήψεις προσωπικού, αλλά και στο δημογραφικό πρόβλημα.

«Για να μείνει ο κόσμος στον τόπο του, θα πρέπει να έχει δουλειά, υποδομές και υπηρεσίες. Έθεσα στην κα Μπακογιάννη το θέμα με τα διαρκή λουκέτα και την υποβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών, τραπεζών κτλ που λειτουργούν άκρως αρνητικά στην ψυχολογία και την καθημερινότητα των κατοίκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επικείμενη μετατροπή του ΕΦΚΑ Ορεστιάδας σε παράρτημα, με 5 μόλις εργαζόμενους για 37.000 πολίτες, οι οποίοι θα αναγκάζονται να πηγαίνουν ως το Διδυμότειχο», τόνισε ο κ. Ασπιώτης, επισημαίνοντας ότι το Εργατικό Κέντρο είναι στη διάθεση της Διακομματικής επιτροπής για να ενισχύσει το έργο της, εκφράζοντας την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι το πόρισμά της θα είναι θετικό για τον τόπο και  τα αποτελέσματά της θα φανούν στην πράξη.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο